Senioren Journaal van dinsdag 24 maart

Twee op de drie coronadoden 80-plus

Het bleek al in Azië en Italië, en nu tonen Nederlandse statistieken het ook aan: de coronaziekte covid-19 eist vooral de levens van de oudsten en de verzwakten. Is, schrijft de Volkskrant,  de longziekte een aandoening die, net als de griep, de al stervenden het laatste duwtje geeft? Twee op de drie coronadoden  is 80-plus. Viervijfde van de overledenen is niet op de intensive care geweest. ‘Dat geeft wel aan dat het hier gaat om mensen in de laatste fase van hun leven, van wie men kennelijk heeft gezegd: we denken niet dat het nog zin heeft deze persoon op de intensive care onder te brengen.’

SeniorWeb lanceert Thuis online

SeniorWeb merkt aan de reacties van leden dat er nu veel behoefte is aan ondersteuning bij videobellen en online boodschappen doen, “maar ook zijn mensen op zoek naar leuke websites nu men verplicht binnen zit. Om hieraan tegemoet te komen hebben wij een speciale omgeving gelanceerd: Thuis online. En natuurlijk zitten al onze vrijwilligers klaar om mensen te helpen met hun digitale vragen.”

Naar palliatieve zorgtehuizen?

Als de corona-epidemie onhoudbaar wordt, kan het een optie zijn om centrale punten in te richten voor coronapatiënten die afzien van behandeling. Daar kan dan efficiënter palliatieve zorg worden gegeven, zegt voorzitter de voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging bij de NOS. Ze wijst erop dat beademing bij ouderen vaak niet mogelijk is.

 

‘Kom in beweging tegen corona’

Als we de komende weken niet genoeg in beweging blijven, worden we dubbel zo hard getroffen, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in het Nederlands Dagblad. “Laten we uitgaan van kwetsbare ouderen die eigenlijk alleen maar kunnen zitten. Dan kun je nog steeds proberen iets te ondernemen. Bijvoorbeeld gewichtheffen met een zak rijst van een pond of een kilo. Van boven naar beneden aan één stuk door, dat is vermoeiend hoor! Je hoeft niet per se te hardlopen of fietsen, het gaat erom dat je merkt: pff, dit kost energie.”

‘Lieve oudere, ga de loopgraven in’

Het nieuwe decennium kwam voor de bejaarden onder ons met de plicht een modern soort loopgravenoorlog te voeren, schrijft Erdal Balci in de Volkskrant met verwijzing naar de Spaanse griep honderd jaar geleden. “Ik begrijp dat het verdomd moeilijk is om lieve vaders en moeders wakker te schudden in een nachtmerrie die de horror van honderd jaar geleden had moeten blijven. Het is als gelukkige, energieke oudere nog moeilijker om wakker te worden in de realiteit waarin een moordzuchtige vijand op de loer ligt.”

Rustig ouderenuurtje

Storm liep het allerminst, schrijft de Telegraaf, maar de mensen díé gebruikmaakten van het ’uurtje winkelen voor ouderen’ waren er maar wat blij mee. Want overdag afstand houden van het hamsterende publiek, dat is voor 70-plussers geen doen. Albert Heijn kondigde afgelopen vrijdag aan de winkeldeuren tussen 7.00 en 8.00 uur te openen voor 70-plussers. Ook bij de Lidl zijn er speciale seniorentijden, net als bij verschillende Jumbo-filialen.

Eenzaamheid grijpt arts het meest aan

Een klinisch geriater bij ziekenhuis Bernhoven in Uden, midden in het gebied met de meeste bewezen covid-19-patiënten van Brabant, vertelt bij Medisch Contact over haar ervaringen op zaal met covid-19-patiënten. “Het meest confronterend vond ik de eenzaamheid van de patiënten. Heel beperkt mogen ze nog bezoek hebben, slechts één naaste die klachtenvrij is. Misschien verandert dit nog naar géén bezoek. Verder zien ze alleen maar zorgverleners in pakken.”

Gepensioneerden willen crisiscompensatie

Door de stevige impact van de coronacrisis op de economie liggen eind dit jaar ook kortingen op de pensioenen op de loer. Daarvoor waarschuwt de Koepel Gepensioneerden, die onder meer wijst op de vertraging bij de uitwerking van het pensioenstelsel en de gevolgen daarvan op de inkomens van senioren. Bij kortingen op de pensioenen is crisiscompensatie volgens de seniorenorganisatie op zijn plek, aldus de Telegraaf.

Open houden verpleeghuizen zou dodelijk zijn

Het op slot gooien van verpleeghuizen wordt schadelijk genoemd. Een Volkskrant-lezer beaamt dat, “maar het open houden van verpleeghuizen voor bezoekers is helaas dodelijk’.

CBR boodschappenhulp

Het CBR heeft met maatschappelijke organisaties afgesproken dat hun examinatoren boodschappen gaan doen voor ouderen die door het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. De examinatoren kunnen immers door de maatregelen om het coronavirus te stoppen hun werk niet doen en willen senioren graag helpen. “ANBO is heel blij met dit aanbod! Daar zijn veel ouderen de komende tijd mee geholpen.”

Extra activiteitenbegeleiding

Nu bezoek in verpleeghuizen verboden is, doen West-Brabantse zorginstellingen er volgens BN De Stem alles aan om hun meest kwetsbare bewoners niet te laten vereenzamen: met balkonserenades, extra activiteitbegeleiding en beeldbellen. Bij Kroonestede in Hoeven is het Huiskamer-concept geïntroduceerd. Dat houdt in dat activiteitenbegeleiders tussen 17 en 20 uur extra aandacht geven aan de dementerende bewoners.

Ontspanning met Radio Remember

Nu bezoek schaars wordt, moeten we andere dingen aanboren voor een goede dag, aldus Innovatiekring Dementie. Radio Remember biedt de hele dag muziek van toen: uit de middenjaren ’50, beginjaren ’60, met uitschieters naar beginjaren ’70.

Medicatiehulp bij beginnende dementie

Apothekers die thuiswonende ouderen met beginnende dementie begeleiden, zien volgens een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad meerwaarde in MedGUIDE. Dit online programma heeft als doel de therapietrouw van mensen met beginnende dementie te ondersteunen en het zorgnetwerk rond deze mensen te verbeteren.

Talent als ouderenondernemer

Enny van Arkel heeft drie ondernemingen: OGJG (Oud Geleerd Jong Gedaan), 1330 en Van Arkel Advies. De ouderenondernemer is een van de 50 talenten met vernieuwende ideeën die worden geportretteerd in FD Persoonlijk. Bij de stichting OGJG geven studenten colleges over hun vakgebied aan ouderen. Uit OGJG is het spel 1330 ontstaan (101 kaarten met vragen om jong en oud met elkaar te verbinden). Van Arkel Advies richt zich indirect op (dementerende) ouderen, namelijk door zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten te adviseren over ouderenwelzijn.

Vier jaar tussen diagnose en opname

De helft van de patiënten bij wie de huisarts de ICPC-code ‘dementie’ registreert, is 4 jaar later opgenomen in een instelling voor langdurige zorg. Dat blijkt volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit het koppelen van diverse Nederlandse databases. Het is aannemelijk dat veel patiënten al langere tijd symptomen hadden voordat de huisarts de ‘dementie’ aanmaakte. Bij sommige patiënten gebeurde dit zelfs pas na het eerste recept voor dementiemedicatie.