Senioren Journaal van donderdag 25 juni
Zorg thuis nog niet op het oude niveau
Nu de coronacrisis op zijn retour lijkt komt ook de zorg thuis weer op gang. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie: 39% kreeg tijdens de coronacrisis minder of geen zorg en/of ondersteuning meer. Inmiddels is bij 19% van deze groep de zorg weer opgestart en zal dit bij 12% op korte termijn gebeuren. Bij 69% is de zorg en/of ondersteuning echter nog niet op het oude niveau; 28% hiervan krijgt minder zorg en 41% helemaal geen zorg.
‘Variatie woonvormen de toekomst’
‘De nieuwe generatie ouderen vraagt nadrukkelijk om meer woon- en woonzorgvormen’, zegt Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland. ‘Onder meer op basis van interesse en leefstijl. Oosterbeek heeft bijvoorbeeld een grote vegetarische woongemeenschap en in Amsterdam is een groep ouderen, ze noemen zich stadsveteranen, bezig met een woonconcept dat lijkt op studentenhuisvesting. Die variatie aan mogelijkheden is wat mij betreft de toekomst.’
‘Communicatie over pensioenen moet beter’
Pensioenfondsen moeten beter communiceren met de mensen die pensioen ontvangen. Corrie van Brenk, fractievoorzitter van 50Plus, dringt daar in het AD op aan bij minister Wouter Koolmees. Zij verwijst naar een onafhankelijk onderzoek naar administratieve fouten door pensioenfondsen, uitgevoerd op verzoek van 50Plus. “De les uit het onderzoek is duidelijk. Pensioenfondsen rekenen over het algemeen goed, maar ze communiceren daarover niet goed genoeg.”
Meer accent preventie en technologie
CZ zorgkantoor en zorgorganisatie tanteLouise tekenden een intentieverklaring waarin zij een gezamenlijke, meerjarige inzet voor toekomstbestendige ouderenzorg afspreken.^Met name in de fase tussen zelfstandig thuis wonen en opname in het verpleeghuis kan veel gewonnen worden. Bijvoorbeeld door nieuwe zorgconcepten waarin preventie een belangrijke rol speelt en door technologische innovaties op grotere schaal in te zetten.
Meer bezoek mogelijk in verpleeghuizen
In alle verpleeghuizen zonder coronabesmettingen zijn inmiddels meerdere bezoekers per verpleeghuisbewoner welkom. Dat blijkt uit een peiling van branchevereniging ActiZ onder 450 verpleeghuislocaties. “Nu is het van belang verpleeghuizen met beleid weer open te stellen voor bezoek”, zegt Verenso, de vereniging van specialisten oudergeneeskunde. “Verpleeghuizen schenden mensenrechten en de overheid heeft een inspanningsverplichting om die te garanderen”, zegt advocaat Liesbeth Zegveld in NRC. Als het nodig is kan de inspectie afdwingen dat verpleeghuizen bewoners weer toestaan bezoek te ontvangen en erop uit te gaan. Al wil minister Hugo de Jonge volgens de Telegraaf “niet gelijk in zulke termen spreken”.
‘Niemand weet meer wie de baas is’
De bezoekregeling is weer wat opengezet en daarbij overheerst de blijdschap, zegt een specialist ouderengeneeskunde bij Medisch Contact. “Wat me wel opvalt: toen de crisis uitbrak, kwamen er adviezen en daar hielden we ons dan aan. Maar nu we kunnen afbouwen is het afgelopen met de harde richtlijnen en moet het “op maat” en is het “afhankelijk van de lokale situatie”. Niemand weet meer wie de baas is.”
Zwols bedrijf deelt mondwater uit
Honderden ouderen in Zwolse verzorgingshuizen hebben gisterochtend mondverzorgingsproducten van een Zwols bedrijf gekregen. De eigenaar van dat bedrijf, Fokke Jan Middendorp, merkt dat die verzorging er soms bij inschiet in coronatijd en dus deelde hij de producten uit, vertelt hij bij RTV Oost.
Opgelicht door nepagent
Met een babbeltruc, waarbij iemand zich voordeed als agent, heeft in Amsterdam een nog onbekende man de bankpassen van bejaarden ontfutseld. De politie heeft volgens de Telegraaf twee aangiftes binnen en weet van in ieder geval acht andere pogingen.
Tussen thuis en verpleeghuis
Er bestaat geen grond om het verzorgingshuis als woonvorm tussen thuis en verpleeghuis af te schrijven. Dat schrijft Pieter van Harberden (die was verbonden aan Tilburg University en in Goirle raadslid en voorzitter Platform Gezondheid en Welzijn was) in het Brabants Dagblad. Hij beschrijft twee obstakels: 1: gemeenten, waarvan verwacht wordt dat zij in hun woonvisie aandacht besteden aan de situatie van ouderen, laten het goeddeels afweten: 2: er is geen goed beeld van wat senioren eigenlijk willen.
Regiotaxi belt voor een praatje
“Goedemiddag, met de deeltaxi West-Brabant. We missen u! Hoe gaat het met u?” Een klein groepje telefonisten van Personen- en Zorgvervoer Nederland (PZN) in Tilburg belt sinds kort dagelijks klanten op, vooral ouderen die vanwege de coronacrisis niet meer met de deeltaxi durven te gaan. Om eenzaamheid tegen te gaan maken ze met iedereen een gezellig praatje, aldus Omroep Brabant.