Senioren Journaal van dinsdag 25 februari

Twee patiënten, één bed: wie krijgt voorrang?

De zorgvraag groeit, terwijl er steeds meer tekorten zijn. Hoe bepaalt de zorgverlener wie voorrang krijgt?Wat vinden wij als maatschappij acceptabele wachttijden voor ingrepen zoals heupoperaties?

Senioren & bewegen in feiten, cijfers, trends

Kenniscentrum Sport & Bewegen presenteert een overzicht over senioren in Nederland, nu en in de toekomst, veel voorkomende aandoeningen en waarom bewegen voor deze doelgroep zo belangrijk is.

Atelier Levenskunst voor zestigplussers

‘Lang Leve Kunst’ in Doetinchem biedt ‘Atelier Levenskunst’ aan voor zestigplussers. ‘Dit nieuwe initiatief helpt ouderen om zinvol te blijven leven in een snel veranderende wereld’; een ‘kans om te leren, te groeien en vitaal te blijven’.

Soms kan het wel wat minder met de zorg

Knieklachten van mensen boven de 50 verhelp je niet met een operatie, omdat die meestal door gewrichtsslijtage worden veroorzaakt;  fysiotherapie en pijnstilling werken beter. Waarom het soms wel wat minder kan met de zorg.

Jong, hip en woke heeft het voor het zeggen

De binnensteden moeten veiliger, leefbaarder en groener worden. ‘Voor de bakfietselite en de jongeren op fatbikes is dit ideaal. Voor ouderen die van de auto afhankelijk zijn, is dit desastreus.’

Thuismonitoring voor zorg na nieuwe heup

Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft thuismonitoring verder uitgebreid.  Onder meer voor zorg na een nieuwe heup en bij een milde cognitieve stoornis.

Dorstprikkel laat je in de steek na je 65ste

Naarmate we ouder worden, neemt de dorstprikkel af. Dat begint ongeveer vanaf 65 jaar. Daarom is het verstandig om te letten op voldoende vochtinname. ‘Als je duizelig wordt bij het opstaan, kan dat een teken zijn dat je meer moet drinken.’

Week van de Gezondheidsverschillen

Tijdens de Week van de Gezondheidsverschillen van 17 tot en met 20 maart worden door het hele land bijeenkomsten georganiseerd. Senioren Brabant Zeeland organiseert op 21 maart een Vitaliteitsdag in Tilburg.

Bewust ouder worden in Berg en Dal

Forte Welzijn, gemeente Berg en Dal, draait een pilot ‘bewust ouder worden’. Doelstellingen: minimaal een voorzorgcirkel, driehonderd mensen bereiken, overzicht van alle initiatieven, meer samenwerking tussen formele en informele zorg.

Paul Rosenmöller vertrekt bij ABP

Paul Rosenmöller, Eerste Kamerlid voor PvdA/GroenLinks, treedt eerder dan verwacht af als bestuurslid van pensioenfonds ABP. De kritiek op mogelijke belangenverstrengeling heeft er niets mee van doen, aldus ABP.

Gun ouderen ook hun rust

‘Alle begrip voor ouderen die niet willen ‘verstoffen’ en daarom graag tussen jongeren wonen. Maar heb ook begrip voor ouderen die juist snakken naar rust.’ Verhuisd naar een zalig rustig seniorencomplex. En nu graag ‘een flink hek om mijn complex heen.’

Verkeerd bed

‘Op zaal ligt een mevrouw die ik in mijn laatste dienstblok heb opgenomen. Haar laatste levensfase is al een tijd geleden aangebroken maar duurt langer dan ze gehoopt had.’ Vertwijfeling van arts en patiënt rond een ‘verkeerd bed’.

Sportieve inloopochtenden

Sportbedrijf Zaanstad houdt in maart drie gratis inloopochtenden met sportieve inspiratie en gezelligheid voor senioren in de Zaanse zwembaden.’ Bewegen, gezondheid, welzijn, veiligheid en sociale activiteiten staan centraal.’

Akkoord cao ouderenzorg in zicht.

Een akkoord over een nieuwe cao voor werknemers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg lijkt in zicht. Het gaat niet alleen om de lonen, maar ook om bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid.