Senioren Journaal van donderdag 24 september
Naar gepersonaliseerde medicijnen alzheimer
Professor Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam, verwacht de komende jaren een ontwikkeling naar gepersonaliseerde medicatie voor Alzheimer. Zij gelooft in doorbraken dankzij de komst van geneesmiddelen. ‘Wat ons te doen staat, is Nederland klaar maken voor de tijd dat die medicijnen er zijn’, aldus Van der Flier. ‘Want op dat moment moeten we de hele zorg voor Alzheimer anders inrichten. Zodat we de goede medicijnen voor de goede personen kunnen selecteren en toedienen.’
‘Voorrang voor verpleeghuizen’
Specialist Ouderengeneeskunde Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van beroepsvereniging Verenso, hoopt vurig dat het de komende maanden in de verpleeghuizen niet zo uit de hand loopt als in het voorjaar, zegt zij in NRC. “Laten we nu wél goed anticiperen op de vraag naar mondkapjes en coronatests. Dat is tot nu toe niet gebeurd.” Voorrang voor verpleeghuis- en thuiszorgpersoneel is van belang, zegt Nieuwenhuizen. “Wij kunnen niet afschalen, zoals ziekenhuizen, en ouderen op straat zetten.” In Nieuwsuur zegt zij: “We zien nu weer dat de verpleeghuizen niet meer op de eerste rij staan.”
Woonzorgcentrum bedreigd
Personeel van een woonzorgcentrum in Goirle (Noord-Brabant) is met de dood bedreigd en uitgescholden na een oproep van Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid. Engel riep via sociale media op om te bellen naar het verzorgingshuis Guldenakker, dat volgens hem op slot was gegaan. Er kwamen zes dreigtelefoontjes binnen en ruim het dubbele aantal e-mails, zegt een woordvoerster van Guldenakker in het Brabants Dagblad, zo meldt de NOS.
‘Maatschappelijke verwachtingen bijstellen’
Nieuwe woonzorgvormen zijn hard nodig om ouderen in de toekomst goede zorg te blijven bieden. Het ActiZ magazine ‘Bezichtiging van nieuwe woonzorgvormen’ laat zien dat zorgorganisaties hier volop op inzetten, aldus de brancheorganisatie. ‘Maar het is ook nodig maatschappelijke verwachtingen over de oude dag bij te stellen”, zegt ActiZ-bestuurder Mireille de Wee: ‘Ouderen moeten tijdig nadenken over hoe ze later willen wonen, hoe ze oud willen worden, welke rol ze voor zichzelf zien in de samenleving en hoe ze hun eigen netwerk hierbij betrekken.’
Langer thuis, slechter gebit
Tandarts Bas van Vliet uit Delfzijl maakt zich in het Dagblad van het Noorden grote zorgen om de mondgezondheid van thuiswonende ouderen. Zij gaan te weinig of zelfs helemaal niet naar de tandarts, terwijl hun gebit steeds complexere zorg nodig heeft. “Het is een langzaam voortschrijdend proces”, zegt de tandarts. En het gebeurt in heel Groningen. De problematiek ligt in lijn met sociale ontwikkelingen. Ouderen wonen langer thuis waardoor het toezicht wat vroeger in bejaardentehuizen was, is verdwenen. Daarnaast zijn er veel minder mensen met een kunstgebit dan vroeger en slikken zij meer medicijnen.
Kangoeroewoningen in Ermelo
Woningcorporatie UWOON realiseert in het nieuwbouwproject De Wegwijzer in Ermelo drie zogenaamde ‘kangoeroewoningen’. De kangoeroewoningen zijn bestemd voor een bewoner met een langdurige zorgbehoefte (begane grond) en diens verzorger(s) met wie een duurzame zorgrelatie wordt onderhouden (eerste en tweede verdieping).
Buurtsportcoaches trekken de wijk in
Kijken naar de behoefte van wijkbewoners om hen zo in beweging te krijgen. Dat is volgens Sleutelstad het doel van de buurtsportcoaches van Incluzio. Sinds juli trekken zij de Leidse wijken in, op zoek naar de bewoners. Sinds juli telt Leiden veertien buurtsportcoaches verdeeld over zeven wijken. Iedere wijk heeft naast een buurtsportcoach ook de beschikking over een senioren-, vrijwilligers-, mantelzorg- en buurtcoach. Samen gaan zij de wijk in om de behoeftes van de bewoners op te halen.
Technologie Inspiratiebus
Een tablet voor ouderen waarmee beeldbellen veel simpeler wordt. Een apparaatje waarmee iemand die moeilijk ter been is zijn dakraam via een afstandsbediening kan openen. Of een deurslot dat via een app te ontgrendelen is. Het zijn volgens Breda Vandaag slechts een paar voorbeelden van de technologieën die je tegenkomt in de inspiratiebus. Die bus ’toert’ sinds gisteren door Breda.
Medicatie Controle App
Buurtzorg en Service Apotheek Dokkum slaan handen ineen met nieuwe app. In Dokkum maken het buurtzorgteam en de Service Apotheek in Dokkum gebruik van een beveiligde app voor Buurtzorgcliënten. Hiermee kunnen zij volgens In-Dokkum via een elektronische toedienregistratie medicatiefouten bij cliënten thuis voorkomen. De traditionele papieren werkmappen van de thuiszorgmedewerkers hebben plaatsgemaakt voor een moderne Medicatie Controle App.
Verlengen rijbewijs en corona
Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen sommige mensen niet op tijd aan de eisen voldoen om hun rijbewijs te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie de regeling om te kunnen doorrijden met het verlopen rijbewijs verlengd, meldt KBO-Brabant. Mensen die hun rijbewijs moeten verlengen in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020, kunnen vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt negen maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs binnen Europa.
Knarrenhofbewoner draag bij aan ‘mienskip’
Een hof met ongeveer 25 koop- en huurwoningen, waar de oudere bewoners elkaar wat helpen. De werkgroep Wonen & Zorg Surhuisterveen wil dit graag voor elkaar boksen, meldt de Leeuwarder Courant. De bewoners tekenen een contract waarin staat dat ze hun bijdrage zullen leveren aan de ‘mienskip’. Iets organiseren, in de tuin werken, boodschappen doen, zulk soort activiteiten. De werkgroep heeft meerdere samenlevingsvormen bekeken en vond een zogeheten Knarrenhof het beste passen bij Surhuisterveen.
‘Alleenstaande oudere dupe nieuwe wet’
Ingaand 2021 wordt een grote groep alleenstaanden uitgesloten van sociale huurwoningen, simpelweg door uitsluitend voor hen de inkomensgrens te verlagen, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Het betreft hier vooral mensen van wie de kinderen de deur uit zijn en de partner is overleden. De wens is kleiner te gaan wonen, vaak in een seniorencomplex, en men staat hier al jaren voor op wachtlijsten. Men blijft dus noodgedwongen in een te groot huis wonen. Op 1 januari zullen veel alleenstaanden onaangenaam verrast worden als ze zien dat ze van een wachtlijst verwijderd zijn waar ze vaak al langer dan tien jaar opstonden.’