Senioren Journaal van dinsdag 24 november

Wordt goed horen een luxe product?

Naar de hoeveelheid reclames te oordelen is de hoortoestellenmarkt een lucratieve business. Toch komt veel audiciens het water tot aan de lippen en klagen slechthorenden over de kwaliteit van de toestellen en de nazorg, zo is te lezen in medisch tijdschrift NTvG. Het is nu totaal onoverzichtelijk wat er precies te kiezen valt en tegen welke prijs. Om daar verandering in te brengen, stelt de patiëntenvereniging Stichting Hoormij/NVVS samen met audiciens een hoortoestel-in-5-stappen-plan op voor mensen die voor het eerst naar een audicien gaan.

Award voor matchen tussen jong en oud

De jaarlijkse Jo Visser award is gisteren uitgereikt aan Kees Oosterling, bestuurder en adviseur van Stichting JOW! uit Zwolle. Stichting JOW! staat voor Jong met Oud Welzijnsinitiatief en maakt ontmoetingen tussen jong en oud mogelijk. Oosterling mag de geldprijs van 5.000 euro inzetten om via een app het matchen tussen jong en oud landelijk te promoten. “Hij is als 86-jarige een rolmodel voor zijn omgeving: hij is tweedejaars student Toegepaste Gerontologie aan Hogeschool Windesheim en zit met de studenten in de collegebanken.”

Digitaal koffiedrinken

Het lijkt een gewone videovergadering, maar is het niet, aldus NRC in een impressie van een ‘digitale dagbesteding’ bij Aafje in Rotterdam. Zes zelfstandig wonende ouderen, die normaal wekelijks koffie drinken in de aula van een serviceflat, doen dat nu digitaal. De dagbestedingscoach zag mensen wegkwijnen. “Ze bewogen te weinig, gingen tobben en piekeren. Ze raakten uitgeput van eenzaamheid en het nietsdoen.” Voor elke oudere is een vrijwilliger nodig die moet worden ingewerkt. Duidelijk is dat het experiment geslaagd is. “Álles is beter dan niets.”

Proef Buddybold in Alkmaar

Elske Doets (48) van Doets Reizen is met haar start-up Buddybold een proef begonnen in Alkmaar, vertelt ze in het AD. “We gaan digitaal gesprekken voeren met kandidaten. We hopen volgend jaar tweehonderd buddy’s te hebben. Voor het verdienmodel richten we ons op de kinderen van eenzame ouderen, zeg maar de Elskes van deze wereld. De kinderen die te ver weg wonen om drie keer per week bij hun ouders langs te gaan, maar hun ouders wel een buddy gunnen. Die groep willen we via sociale media bereiken en dat zijn we nu aan het opzetten.”

GezondOud ook in provincie Utrecht

‘Zestigplussers kunnen in groepsverband onder begeleiding van deskundige trainers op een veilige manier in de buitenlucht sporten.’ Dat gebeurt nu al op heel veel plekken in Noord-Holland. Vanaf januari gaat GezondOud ook trainingen geven op veertien locaties in de provincie Utrecht, meldt De Stad Amersfoort. ‘De lessen van GezondOud hebben veel weg van een bootcamp, maar zijn uiteraard volledig aangepast aan de zestigplus-doelgroep. Niks moet, alles mag. Ieder in zijn eigen tempo.’

Van verzorgingshuis naar seniorenwoningen

In het centrum van het Westfriese Blokker ligt het wooncomplex Brinkpark van Woonzorg Nederland. Oorspronkelijk was dit complex een verzorgingshuis. Toen bekend werd dat de toenmalige zorgpartij dit verzorgingstehuis zou gaan sluiten, is door de betrokken partijen alles op alles gezet om het pand te behouden en er een succes van te maken. En dat is gelukt, constateert Platform31. Inmiddels wonen senioren naar volle tevredenheid in de verbouwde appartementen en is er ook een gemeenschappelijke ruimte voor inwoners én de buurt.

Speciale aandacht ouderen met beenamputatie

Kritieke ischemie (eindstadium vernauwde bloedvaten) komt veel voor bij ouderen. Oorzaak is vaak aderverkalking. De aandoening is invaliderend en heeft grote invloed op de kwaliteit van leven en gezondheid. Beenamputatie is geen uitzondering. Promovenda Chloé Peters van Tilburg University geeft inzicht in behandelresultaten bij een groeiende groep ouderen en beveelt gedeelde besluitvorming aan tussen arts en patiënt.

Samen beslissen in de geriatrie

Een stappenplan, praktische hulpmiddelen, tips en voorbeelden. Die zijn volgens Vilans te vinden in de nieuwe toolbox ‘samen beslissen’ die afdelingen Geriatrie helpt bij het implementeren van een werkwijze voor samen beslissen met ouderen met hulp van een korte vragenlijst. “Ouderen voelen zich door ‘samen beslissen’ zekerder over de keuzes die zij maken, zijn gemotiveerder om de behandeling vol te houden en kiezen minder vaak voor behandelingen die niet bijdragen aan hun kwaliteit van leven.”

Makkelijker videobellen

Corona heeft de wereld snel de mogelijkheden van videobellen laten ontdekken. Er is volgens De Ondernemer (AD) echter een grote groep, vooral ouderen – die achterblijft. Voor een oplossing zijn er digitale hulpmiddelen, zo zegt Robbert Smit, oprichter van YoooM.com. “Ik werk op het snijpunt van technologie en de behoeften van mensen met uitdagingen of beperkingen. Met digitale technologie wil ik het leven van deze mensen makkelijker maken.” De apps van YoooM zijn gratis. Voor de bouw en marketing krijgt YoooM subsidie van ZonMW.

Alphense vrijwilligers bezoeken ouderen

Vrijwilligers van welzijnsorganisaties TOM in de Buurt en het Rode Kruis gaan volgende maand bijna vierduizend ouderen in de gemeente Alphen aan den Rijn bezoeken om te vragen hoe het met hen gaat en om puzzelboekjes en recepten uit te delen, meldt NU.nl. Tijdens de eerste coronagolf gingen de vrijwilligers ook langs de deuren in Alphen aan den Rijn.