Senioren Journaal van woensdag 25 november

Wat doen we met oma deze kerst?

De feestdagen komen eraan, en dus zitten veel Nederlanders in de maag met de vraag: wat doen we met opa en oma? Uit onderzoek van DJV Insights in opdracht van EditieNL blijkt dat een kwart van de ondervraagden gewoon van plan is ouderen thuis uit te nodigen. Er worden waarschijnlijk een hele hoop ouderen uitgenodigd deze kerst. En dat is niet verstandig, denkt OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek Cees Hertogh. “Je moet jezelf afvragen of het kerstdiner boven gezondheid gaat. Ik raad het ten zeerste af, het is erg onverantwoord om je opa of oma in huis te halen”, zegt hij tegen EditieNL.

Wijkverpleging alleen als het echt nodig is

De druk op de wijkverpleging is groter dan ooit, schrijft dagblad Tubantia. Vanwege corona wordt alleen de meest noodzakelijke zorg nog verleend. Nieuwe aanvragen voor drie of meer zorgmomenten per dag kan de thuiszorg ‘bijna niet’ aannemen. Dat blijkt uit een notitie van de belangrijkste zorgaanbieders in Twente. Medisch niet-noodzakelijke zorg wordt regelmatig uitgesteld naar een later tijdstip. De wijkverpleging komt alleen langs als het echt nodig is. Waar mogelijk nemen mantelzorgers en vrijwilligers taken over van de professionals. Bij nieuwe aanvragen komt de wijkzorg vaak pas na 11.00 uur ’s ochtends.

Condoleancebrief van de gemeente

In navolging van buurgemeente Gouda gaat ook Krimpenerwaard inwoners die een partner hebben verloren een condoleancebrief sturen, meldt AD Rotterdams Dagblad. Dit niet alleen om nabestaanden een hart onder de riem te steken, ook om hen te informeren over waar zij terechtkunnen met hulpvragen. Het oprichten van een apart gemeentelijk nabestaandenloket gaat de wethouder vooralsnog te ver. Wel heeft ze toegezegd de te versturen condoleancebrieven af te stemmen met bestaande maatschappelijke organisaties, instanties en begrafenisondernemers.

NO-Nederland: niet méér, maar ándere woningen

In Noord- en Oost-Nederland ziet de wooncrisis er heel anders uit dan bijvoorbeeld in de Randstad. Hier is de oplossing niet méér bouwen, maar ánders bouwen, en ook verbouwen. Dat schrijft Trouw over een noodkreet van 37 corporaties, die te maken hebben met ‘driedubbele vergrijzing’. Er zijn minder eengezinswoningen nodig – daarvan kan best een aantal gesloopt worden – en meer woningen die geschikt zijn voor ouderen, met bijvoorbeeld de slaap- en badkamer op de begane grond.

Met gerust hart afglijden in wilsonbekwaamheid

De beoordeling van euthanasie bij vergevorderde dementie hangt te veel af van enkel de arts, betoogt huisarts en SCEN-arts Wim Sleeuw in de Volkskrant. Hij bepleit een team van familie, verpleging, arts en jurist te laten oordelen over euthanasie. “De dementerende medemens moet er op kunnen vertrouwen dat zij of hij met een gerust hart kan afglijden in wilsonbekwaamheid.”

De Waarde van Ouder Worden

“Ouder worden is waardevol; voor onszelf, onze buren, ouders en vrienden. Over tien jaar telt Nederland ruim 2 miljoen mensen van 75 jaar of ouder. En dat zijn 600.000 ouderen meer dan vandaag.” Vandaag start de online publiekscampagne De Waarde van Ouder Worden. “Nooit eerder hebben we zoveel 75-plussers in Nederland gehad. Zoveel levenservaring is waardevol én levert uitdagingen op. Daarom moeten we daarover nadenken met de hele samenleving. Zo zorgen we er samen voor dat ouder worden ook in de toekomst van grote waarde blijft.”

‘Ouderen nog steeds gediscrimineerd’

“Ouderen worden nog steeds gediscrimineerd”, zegt Willeke Alberti in de Telegraaf bij de start van de campagne De Waarde van Ouder Worden. “Ik vind het bijvoorbeeld heel vernederend dat iedereen van 75 jaar en ouder een rijvaardigheidstest af moet leggen. Natuurlijk snap ik dat er oudere mensen zijn voor wie zelfstandig autorijden niet meer verantwoord is. Maar er zijn ook genoeg senioren die prima zelfstandig functioneren. Betoon die mensen eens wat meer respect dan ze af te doen als uitgerangeerd. Met deze campagne laten we zien dat er heel veel senioren zijn die nog middenin het leven staan.” Bij de Telegraaf vandaag een commerciële bijlage met als titel Bewust Ouder Worden (een leven lang persoonlijke groei).

Leiden geen 70+ als lid stembureau

De burgemeester van Leiden wil tot woede van veel ouderen in die stad 70-plussers weren uit de stembureaus bij de komende Kamerverkiezingen. Henri Lenferink vindt dat ze maart volgend jaar geen lid van het stembureaus mogen zijn. Oud-raadsleden zijn verontwaardigd, aldus de Telegraaf. Lenferink zegt dat de maatregel bedoeld is om de stemmers, maar meer nog de 70-plussers in kwestie, te beschermen tegen Covid-19. Hij ontkent dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Een lezer reageert: ‘Hoezo, geen leeftijdsdiscriminatie?’

Thuis in de Buurt ook verdienmodel

Door de coronacrisis worden de tekorten bij wijk- en buurthuizen in Oss komend jaar waarschijnlijk alleen maar groter, schrijft het Brabants Dagblad. Voor de toekomst heeft de gemeente haar hoop daarom gevestigd op het nieuwe plan ‘Thuis in de Buurt’. In dat kader worden de accommodaties meer dan nu ingezet voor bijvoorbeeld dagbesteding van gehandicapten, als hangplek voor jongeren of als ontmoetingsplek voor eenzame ouderen. Zo maken de centra aanspraak op financiering uit de Wmo-pot.

FNV: AOW omhoog, pensioenpremie omlaag

Vakbond FNV pleit voor een verhoging van de AOW-uitkering; volgens de bond hoeven pensioenpremies dan ook minder hard omhoog. Dat zei pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga dinsdagavond volgens het FD tijdens een rondetafelgesprek over het pensioenakkoord in de Tweede Kamer. ‘Op deze manier kunnen pensioenen betaalbaar blijven, ook in tijden van lage rendementen.’