Senioren Journaal van woensdag 24 maart

‘Contant geld moet goed beschikbaar blijven’

“Nu woont 99,5% van de Nederlanders binnen 5 kilometer van een geldautomaat. Dat moet zo blijven, zeker de komende 10-15 jaar.” Dat zegt Cees van Tiggelen, vertegenwoordiger van drie seniorenorganisaties in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, in een interview in het jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Ook is er “een geweldige behoefte onder ouderen aan persoonlijk contact. Banken dreigen net als de overheid centrale instituten te worden die ver af staan van de burger. Dat kunnen ze voorkomen met servicepunten in bibliotheken of buurthuizen. Ook bezoek aan huis door een bankmedewerker wordt door ouderen gewaardeerd.”

​​​​​​​‘Ouderen vinden pinnen makkelijker dan gedacht’

In 2010 werden nog twee op de drie aankopen afgerekend met contant geld. Hoewel dat tot 2019 halveerde, bleven ouderen nog bijna één op de twee aankopen met brief- en muntgeld afrekenen. Maar daarmee was het met de corona-uitbraak gauw gedaan, aldus het AD. Tijdens de eerste lockdown rekenden 65-plussers nog maar een op de vijf aankopen contant af. En dat lijkt grotendeels blijvend, want in oktober gold dat nog voor een op de vier transacties. “Blijkbaar vinden ouderen pinnen makkelijker dan gedacht”, verklaart een onderzoeker van De Nederlandsche Bank.

Meeste 80-plussers nu gevaccineerd

Omdat de ouderen in Nederland Pfizer en Moderna krijgen toegediend, is de vaccinatie voor deze groep de afgelopen weken gestaag voortgegaan, schrijft de Volkskrant. Anderhalf miljoen Nederlanders kreeg minstens één prik, ruim 600 duizend ook een tweede. Zij zijn nu volledig gevaccineerd. De meeste 80-plussers zijn nu gevaccineerd meldt het RIVM. Inmiddels kreeg 15 procent van de Nederlanders tussen de 75 en 80 een eerste prik. Het vaccineren van zeventigers is erg belangrijk voor het ontlasten van de zorg. Waar de meeste covid-sterfgevallen te betreuren zijn onder tachtigers en negentigers, komen veel zeventigers juist in het ziekenhuis terecht.

‘Nationaal plan ouderenzorg nodig’

Het nieuwe kabinet moet snel aan de slag met een grondige herziening van de ouderenzorg. Dat stelde ActiZ-voorzitter Henk Kamp in gesprek met interviewer Sven Kockelman op NPO Radio 1. Er is volgens Kamp een kabinetsbreed plan van aanpak nodig om de zorg voor ouderen in de toekomst goed te organiseren. Dit vraagt een brede visie van het nieuwe kabinet. ‘Iedereen heeft er belang bij dat dat gedaan wordt, want we zijn of worden oud of kennen mensen die oud zijn.’ De grootste zorg van Kamp voor de toekomst van de ouderenzorg is het tekort aan personeel.

Emmen duizenden seniorenwoningen nodig

Voor 75-plussers moeten er in de gemeente Emmen in de komende dertig jaar duizenden woningen bij komen. Dat stelt wethouder Jisse Otter bij RTV Drenthe op basis van een woningmarktonderzoek van adviesbureau Springco. Gebeurt dit niet dan ontstaat het risico dat deze leeftijdsgroep jongeren en starters straks de pas afsnijdt in hun zoektocht naar een goedkope (huur)woning. “De vergrijzing gaat bij ons een keer zo hard, aangezien we ook veel jongeren zien wegtrekken.”

Drechterland campagne voor veilig wonen

Burgemeester Michiel Pijl plakte gisteren de eerste poster van de campagne ‘Woongemak is kinderspel’ in de gemeente Drechterland. Hij gaf daarmee het startsein voor een nieuw project, waarmee de gemeente in samenwerking met de brandweer, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden inwoners wil helpen veiliger te wonen, meldt OnsWestfriesland. Het doel: het risico op woningbranden en valongelukken in huis verkleinen.

Initiatieven tegen sociaal isolement

Drie Utrechtse initiatieven om sociaal isolement onder Utrechtse ouderen tegen te gaan krijgen 25.000 euro om hun plannen uit te voeren. Team Achter de Geraniums, Stichting Sunshine Society en Zin in Utrecht zijn de winnaar van de Richard Hoogland Prijs, ingesteld om het levensgeluk van ouderen te bevorderen, zo meldt AD Utrechts Nieuwsblad. “Juist in deze coronatijd moeten we onze ouderen een extra steuntje in de rug geven. Het is hartverwarmend om te merken hoeveel mensen uit onze stad hiervoor de handen uit de mouwen willen steken.”

De Schakel verbindt meer dan ooit

‘Als er iets is wat onze leden bindt en van hen waardering krijgt, is het De Schakel’, zegt de voorzitter van de Centrale van Ouderenverenigingen (CVO) in Venray. De Schakel maakt zijn naam in deze coronatijd meer waar dan ooit, schrijft De Limburger. In ruim drieduizend Venrayse huishoudens wordt elke maand uitgekeken naar het ouderenblad. Tientallen senioren gaan door weer en wind op pad om het blad op alle drieduizend adressen in de bus te stoppen. “Sommigen zelfs met de rollator. Ook toen er sneeuw lag.”

Noaberhof na acht jaar nog niet in zicht

Na acht jaar praten en wachten, is de bouw van een knarrenhof in Groningen nog altijd niet in zicht. Ook op de plek die de gemeente op het oog heeft in het nieuwe stadsdeel Meerstad valt zo’n woongemeenschap voor ouderen niet te realiseren. De initiatiefnemers komen in actie, meldt Dagblad van het Noorden. De plek die de gemeente vorig jaar zomer aanwees in Meerstad is te krap. De aangeboden kavel biedt plek voor niet meer dan veertien huizen. Dat is te weinig om het project rendabel te krijgen, zegt de vereniging Noaberhof.