Senioren Journaal van vrijdag 24 januari
‘Digitaal wordt de norm’
‘Er moeten flinke stappen worden genomen om de zorg op peil te houden’, zegt bestuurder Mirella Minkman van Vilans, die als commissielid meewerkte aan het advies ‘Oud en zelfstandig in 2030. Een reisadvies’. ‘Door meer woningen te bouwen en verbouwen, maar ook door ouderen bijvoorbeeld meer gebruik te laten maken van digitale technieken. Digitaal wordt de norm is ons advies. En gezien de beperkte financiële middelen en de krappe arbeidsmarkt moet samenwerking de prioriteit krijgen boven keuzevrijheid en concurrentie.’
Seniorenwoning in de tuin mag niet
Het boerderijtje in Doetinchem is al 135 jaar in de familie, en wat Henk (78) en Willy (73) Houwers betreft komt er nóg een generatie wonen. Het plan is dat hun dochter met haar gezin het pand betrekt en dat zijzelf een kleine seniorenwoning op hetzelfde erf bouwen. Op eigen erf kunnen ze een beetje voor elkaar zorgen. Het zijn volgens Trouw vooral gemeentelijke regels die plannen voor een seniorenwoning tegenhouden. Terwijl Wouter Bos zich geen beter voorbeeld zou kunnen wensen.
Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’
Hoe zorgen we ervoor dat de gezondheidszorg in Brabant betaalbaar, op maat en kwalitatief op niveau blijft? Komend half jaar gaan vijftig partijen hiermee aan de slag in de Health Innovation School (HIS) Brabant, meldt het Eindhovens Dagblad. ‘We streven naar win-win.’ Niet alles wat al mogelijk is, wordt ook al gebruikt. ‘Dan willen we weten waarom niet?’ Uitgangspunt: goed naar de patiënt luisteren en goed uitleggen wat er mogelijk is en hoe iets werkt. “We moeten van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’.”
Hoe voorkom ik financieel misbruik?
Mijn werkloze broer zorgt voor mijn moeder, maar gebruikt ook haar bankrekening voor zichzelf. Dat weet ik omdat ik gemachtigde ben. Hoe moet ik daarmee omgaan en wat zijn de juridische mogelijkheden? De hoofdredacteur van de Geldgids geeft antwoord op die vraag in de Volkskrant. “Wat begint met een boodschapje met moeders bankpas, kan steeds verder gaan. Als uw broer haar stelselmatig berooft en sociaal isoleert, is er sprake van financieel misbruik.”
Opgave wonen en zorg in beeld
Over tien jaar woont achter iedere vijfde voordeur een 75-plusser, vaak met een klein netwerk. “Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Want hoe zorgen gemeenten, corporaties en zorgorganisaties ervoor dat deze mensen goed lang thuis kunnen blijven wonen?” Platform31 voerde een nulmeting uit naar de mate waarin gemeenten en corporaties onderzoek doen naar het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen en andere kwetsbare zorgdoelgroepen.
Seniorenwoningen clusteren
Oudere Bredanaars naar een kleinere woning verleiden kan volgens Woningmarktonderzoek 2019 door de huizen toegankelijker te maken met de hulp van bijvoorbeeld een lift en door een aantal van die woningen te ‘clusteren’. Veel ouderen vinden het namelijk een prettig idee om bij elkaar te wonen, is te lezen in BN De Stem.
Iedereen kan een zorgbedrijf beginnen
De zorg is een aantrekkelijke sector voor fraudeurs, onder meer door gebrekkig toezicht. Dat constateert Elsevier Weekblad, dat een week meeliep met de fraudespeurders van zorgverzekeraar DSW. ‘Als we niet voortdurend opletten, gutsen de miljoenen hier gewoon het pand uit. Er moet echt iets veranderen.’ Door de beperkte controle kan eigenlijk iedereen een zorgbedrijf kan beginnen. Het gevolg is een wildgroei aan zorgbedrijven met niet altijd even goede bedoelingen, vooral in de wijkverpleging.
Overtuigen van online ban kieren
Banken hebben speciale coaches in dienst die tijdens cursussen ouderen de wereld van het online bankieren bijbrengen. Zo’n 11 procent van de volwassen ING-klanten bankiert nog niet digitaal. ‘Vandaag proberen we hen te overtuigen’, noteert de Volkskrant in een bijeenkomst in Hoorn. Vaak lukt dat: 72 procent van de klanten ouder dan 66 jaar regelt de bankzaken online. In 2017 lag dat percentage nog op 60 procent. De app kan houvast bieden, merken de cursisten. Een verbaasde cursist: ‘Misschien is die app zo slecht nog niet.’
Verpleeghuizen van de Toekomst
Tijdens de e-healthweek presenteren tien verpleeghuizen hun inzending voor de challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Ze laten zien met welke technologie en op welke manier zij de titel ‘Zorgvernieuwer 2021’ willen winnen. De challenge Verpleeghuizen van de Toekomst gaat hiermee officieel van start. Belangstellenden zijn van harte welkom op deze kick off bij het kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans in Utrecht.
‘Geef 65-plusser dan gratis ov-kaart’
Kunnen gepensioneerden niet op een andere manier gecompenseerd worden, vraagt een lezer van het AD zich af. “Overweeg de korting op het ov voor 65-plussers uit te breiden of het gratis te maken. Zoiets gebeurde in 1991: de basisbeurs werd met 50 gulden per maand verlaagd. Daarvoor in de plaats kregen de studenten een ov-jaarkaart. Zo’n kaart wil ik ook wel. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten: ik laat vaker de auto staan, minder vervuiling dus. En jongeren hebben baat bij minder boomers op de weg die het verkeer ophouden.”