Senioren Journaal van donderdag 23 januari

‘Maak werk van gezondheid ouderen’

Gemeenten moeten meer werk maken van bewustwording en het stimuleren van een gezonde levensstijl onder ouderen. Dat zegt de Raad van Ouderen in een advies aan minister Hugo de Jonge. Volgens de Raad zetten gemeenten zich nog onvoldoende in. De Raad van Ouderen maakt zich hier grote zorgen over: ‘Het schiet niet op’.

Senioren redden vrijetijdssector

De horeca kampt met toenemend tekort aan goed personeel en consumenten houden de hand meer op de knip. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een nieuwe ABN Amro-studie. Hotels kunnen zich nog het beste staande houden met jaarlijks 6% meer overnachtingen, met name door boekingen van senioren in binnen- en buitenland. De 65-plussers geven komende jaren honderden miljoenen extra uit aan vakanties en uitstapjes. “Ze hebben tijd en geld, zijn flexibel en willen afwisseling. Dat bevordert ook de spreiding van toeristen.”

Meer initiatieven tegen eenzaamheid

De aandacht voor eenzame ouderen neemt toe. Dit jaar geven 126 gemeenten een impuls aan hun beleid, vorig jaar waren dat er nog 70. Ook is eenzaamheid in twee derde van de collegeprogramma’s opgenomen en worden steeds meer lokale coalities tegen eenzaamheid opgericht. Dat blijkt volgens Gemeente.nu uit de voorlopige resultaten van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Technologie met klip-en-klare instructie

Als ouderen zelf kunnen kiezen welke technologie ze thuis willen gebruiken en daarin goed worden begeleid, verbetert hun ervaren kwaliteit van leven, bleek uit onderzoek van LUMC en gemeente Den Haag. Volgens onderzoeksleider Niels Chavannes (hoogleraar e-health) is er geen enkele reden waarom ouderen van nu niet zouden kunnen omgaan met digitale apparatuur, zegt hij tegen Medisch Contact: ‘Maar het moet wel met een klip-en-klare instructie worden aangeboden.’

E-cademy geriatrische revalidatiezorg

Bij Revalidatiezorg Dordrecht is feestelijk de nieuwe website en huisstijl van het E-cademy platform gepresenteerd, een online kennisplatform voor geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Het oncologisch revalidatiepad, kwaliteitsindicatoren en uitdagend revalidatieklimaat kwamen naar voren als speerpunten voor 2020.

Zorgwoningen op ‘boerenerven’

Voor 88 ouderen uit Driel worden er zorgwoningen op nagebootste boerenerven gebouwd op een terrein van veertien hectare. Er komt volgens dagblad De Gelderlander een grote woonzorgvoorziening voor jong en oud voor senioren met dementie, lichamelijke problemen en mensen die lichte zorg nodig hebben. Zij krijgen zorg van Stichting Samen Zorgen (SSZ) uit Herveld.

Behoefte aan info veilige mobiliteit

Ouderen hebben veel behoefte aan informatie over mobiliteit en verkeersveiligheid, maar zij weten die vaak niet te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vilans met BeterOud eind 2019 uitvoerde in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer verlof mogelijk dan je denkt

De werkgever mag verlof in principe niet weigeren. Toch zijn werknemers terughoudend, aldus een artikel in NRC. Een wetenschapper constateert: “De vraag naar zorg neemt alleen maar toe. Het zou met name interessant zijn om te kijken naar langdurend verlof, en waarom mensen dat onaantrekkelijk vinden. Een bedrijf kan coulant zijn en werknemers een paar uurtjes weg laten gaan, maar dat is geen oplossing voor een structurele zorgsituatie.”

Dementievriendelijke wandeltuin

Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid heeft een Groene Handdruk uitgereikt gekregen voor het realiseren van een dementievriendelijke wandeltuin bij verpleeghuis Liduina van zorggroep Elde in Boxtel. Door het planten van bloembollen, hoogstamfruitbomen en gemengde struiken, is er een bijvriendelijke en bloemrijke tuin gelegd. De wandeltuin is onderdeel van een groter project dat voorziet in de aanleg van rolstoelvriendelijke wandelpaden naar het centrum van Boxtel, aldus het Brabants Dagblad.

Dubbel gevoel voor pensioendirecteur

Peter Borgdorff (67) heeft in zijn laatste jaar als directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn een dubbel gevoel over 2019, zegt hij in het AD. “In de zomer was iedereen euforisch over het nieuwe pensioenakkoord. Aan de andere kant maken we een rendement van 19 procent op onze beleggingen en kunnen we toch de pensioenen niet verhogen. Voor dit jaar ben ik niet optimistisch en niet pessimistisch.”

‘Laat senior wonen in recreatiewoning’

Gelukkig, schrijft een lezer van de Telegraaf,  beginnen gemeenten ook de realiteit in te zien van de jarenlange wachtlijsten voor een woning en begrijpen dat legaal wonen in recreatiewoningen (die aan het bouwbesluit voldoen), een enorme bijdrage levert aan het verminderen van de woningnood. “Twee derde van de meer dan 200.000 recreatiewoningen is particulier bezit. Dus laat die eigenaren (vaak senioren) daar lekker zorgeloos permanent in wonen.”