Senioren Journaal van donderdag 24 december

Het ACP-gesprek met de huisarts

“Het is voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid belangrijk om te beseffen dat het delen van hun voorkeuren met betrekking tot hun levenseinde niet alleen van belang is voor hun naasten, maar ook voor de huisarts. In crisissituaties kunnen anders beslissingen genomen worden die helemaal niet met hun wensen overeenkomen.” Dat zegt huisarts Gerry Wiesenhaan in Kijk op Bodegraven-Reeuwijk over het Advance Care Planning (ACP)-gesprek voor proactieve zorgplanning.

Effecten vaccinatie pas in tweede kwartaal

Stel dat het zou lukken om in het eerste kwartaal de ouderen te vaccineren. RIVM-topman Jaap van Dissel zegt daarover in de Volkskrant: ‘Ik denk in alle eerlijkheid dat je dan op zijn gunstigst in het tweede kwartaal van volgend jaar pas de effecten zult zien.’

Al weken niet gedoucht

Twintig verpleeghuisbewoners van het Sint Annaklooster in Eindhoven worden al weken niet meer gedoucht, meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens de directie heeft de GGD dit geadviseerd om het risico op besmetting met Covid-19 te verkleinen. Douchen zou vanwege de aersolvorming het risico op verspreiding vergroten. Volgens de GGD is dat echter onzin. “Dat kan niet kloppen”, zegt een woordvoerder van de GGD Brabant Zuidoost. “Wij zouden nooit adviseren mensen niet meer te douchen.”

Volledig Pakket Thuis in de wijk

KwadrantGroep is in Smallingerland gestart met het zorgconcept Volledig Pakket Thuis (VPT) in de wijk. Mensen met een zorgbehoefte ontvangen met dit zorgconcept de zorg en ondersteuning die nodig is om op een vertrouwde manier langer thuis te blijven wonen. Het doel is om hiermee verhuizing naar een verzorgings- of verpleeghuis uit te stellen of zelfs te voorkomen.  De zorg en ondersteuning wordt geboden door een klein vast team,  verantwoordelijk voor 10 tot 12 cliënten.

Aan de slag tegen ouderenmishandeling

Deze week verscheen de Voortgangsrapportage “Geweld Hoort Nergens Thuis” van staatssecretaris Blokhuis. KBO-PCOB is blij dat gemeenten met ouderenmishandeling en financieel misbruik aan de slag gaan, maar ziet tegelijkertijd het gevaar van versnippering. “Hoe gaan gemeenten aan de slag? Hoe wordt het geagendeerd?  De lokale belangenbehartigers van KBO én PCOB kunnen een belangrijke rol spelen.”

Slim werken aan integrale ouderenzorg

Hoe kun je in een vergrijsd gebied met personeelskrapte de ouderenzorg versterken? Door slim samen te werken, stap voor stap. In Zeeuws-Vlaanderen doen zorgorganisaties dit aan de hand van vier sporen. De eerste vruchten worden geplukt en laten zien dat er veel mogelijk is, bericht nieuwsbrief InEen.

Verpleeghuizen staat water aan de lippen

Met het oplopende aantal coronabesmettingen lukt het verpleeghuizen nauwelijks nog de meest basale zorg te verlenen. Op zevenhonderd van de 2.300 verpleeghuislocaties zijn op dit moment coronabesmettingen,schrijft de Volkskrant. Een op de tien zorgmedewerkers zit ziek thuis of is in quarantaine. Bureaumedewerkers wordt gevraagd om tijdens de kerstvakantie bij te springen, veel kerstverloven zijn ingetrokken. Sommige zorgorganisaties hebben Defensie gevraagd om hulp.

Kwetsbare ouderen sneller op juiste plek

De speciale opvangplekken voor ouderen in crisissituaties blijken in een behoefte te voorzien, meldt dagblad Tubantia uit Enschede. Driekwart van de senioren die er gebruik van maken, komen na observatie direct op de juiste plek terecht. Dat blijkt uit een proef met zes observatieplekken bij verpleeghuisorganisaties. Ouderen verbleven er gemiddeld twaalf dagen. In die periode werd goed gekeken waar en welke zorg de deelnemers nodig hadden. De proef was met name opgezet om huisartsen en artsen van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te helpen.

‘Verpleeghuiszorg zien te voorkomen’

Het aantal hulpbehoevende ouderen gaat de komende twintig jaar verdubbelen, blijkt uit gegevens van de Zorgkantoren. De zorgsector staat een grote opgave te wachten. ActiZ ziet al lange wachtlijsten voor plekken in een verpleeghuis. Extra huizen bouwen is niet zaligmakend, stelt de zorgkoepel volgens Skipr. ‘Zorgorganisatie willen juist meer investeren om verpleeghuiszorg te voorkomen.’

Wegingskader onvrijwillige zorg

Binnenkort wordt het Wegingskader onvrijwillige zorg in gebruik genomen, een online tool die helpt in het meenemen van het cliëntperspectief in de besluitvorming. “Toepassing van het Wegingskader maakt het mogelijk om het cliëntperspectief expliciet en meer transparant mee te wegen in de besluitvorming rondom onvrijwillige zorg en richt zich op de groep cliënten met ernstige verstandelijke of cognitieve beperkingen (bij wie het aankomt op het ‘lezen van gedrag’).”