Senioren Journaal van maandag 28 december

In Hulst alle senioren op de iPad

Wat te doen tegen de grote eenzaamheid in coronatijd? De ouderen online krijgen, bedacht de gemeente Hulst volgens Omroep Zeeland. Met online bingo’s en bijvoorbeeld online beweeglessen hebben ouderen weer een beetje sociaal contact. “Dit zijn eigenlijk maar pleisters, maar we kunnen op deze manier toch met elkaar in contact komen.”

Overstappen in de laatste week?

Van de ruim 1 miljoen mensen die overstapt van zorgverzekeraar, doet bijna de helft dat tussen kerst en oud en nieuw, blijkt volgens het AD uit een analyse van Pricewise. De overstapper die tot het laatst wacht, gemiddeld tien jaar jonger dan de overstapper die dit vrij snel doet nadat hij zijn nieuwe premie in de mailbox of op de mat heeft gekregen. “Wellicht komt dat doordat de oudere doelgroep beter weet wat zij wil aan basis- en aanvullende zorgbehoeften.”

Eerst zorgpersoneel, daarna 60-plussers

Het kabinet houdt vast aan het plan om de eerste lading vaccins van producent BioNTech/Pfizer in te zetten voor zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen, hoewel de Gezondheidsraad adviseert het vaccin primair in te zetten voor ouderen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge volgens RTL Nieuws in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil volgende leveringen wel primair voor mensen ouder dan zestig jaar inzetten, zoals de Gezondheidsraad adviseert.

Zwartste scenario dreigt in ouderenzorg

In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen Groningen en Twente volgens RTL Nieuws militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd. Het ministerie van VWS laat aan Nieuwsuur weten dat een beroep is gedaan op het Rode Kruis en het initiatief ‘Extra Handen voor de Zorg’.

‘Inenten allerzwaksten Herculeaanse taak’

Net als veel andere Europese landen, is Duitsland afgelopen weekeinde begonnen met inenten tegen Covid-19. Bij de kwetsbaarste ouderen, vaak ook dement, kan dat een tijdrovende opgave zijn, schrijft NRC. Zo moeten tehuizen ook zorgen dat mensen een schriftelijke verklaring ondertekend hebben dat ze akkoord zijn met de inenting. “Het is een Herculeaanse taak”, is de verzuchting in de ouderenzorg in Berlijn.

Caregiver: Het voelt niet als werk

Lisette Goes is ‘caregiver’ bij Home Instead Thuisservice en vertelt herover bij NH Nieuws. De caregiver vult het gat tussen de reguliere thuiszorg en de thuishulp voor ouderen. Lisette helpt ouderen met huishoudelijk werk en met persoonlijke verzorging, maar het belangrijkste is misschien wel de aandacht die ze aan haar cliënten geeft. “Een beetje persoonlijke aandacht en gezelligheid, dat is vaak wat ze het meeste missen.”

Verpleeghuis aansprakelijk gesteld

De strenge coronamaatregelen die verzorgingstehuizen afgelopen voorjaar van de ene op de andere dag invoerden, krijgen volgens de Volkskrant mogelijk juridische gevolgen. Namens twee families heeft advocaat Liesbeth Zegveld twee zorginstellingen aansprakelijk gesteld wegens ‘onrechtmatig handelen’. Volgens Zegveld hadden de instellingen alleen nog maar oog voor corona, waardoor de overige zorg ‘ondermaats’ was.

Meer thuisoverlijdens dan in buurlanden

Aan de behoefte van de meeste mensen om tot het eind thuis te blijven, wordt niet altijd voldaan, blijkt uit een nieuwsbericht van onderzoeksinstituut Nivel over palliatieve zorg.  Ziekenhuisopnames zijn aan het eind van het leven geen zeldzaamheid. “Toch weten we dat vergeleken met veel andere West-Europese landen, Nederland relatief goed scoort qua percentage thuisoverlijdens.”

Slim woonzorgconcept

“Het complex is een voorbeeld van een slim woonzorgconcept, waarbij woningen worden ontwikkeld die geschikt zijn voor mensen met én zonder specifieke zorgvraag”, meldt woningcorporatie Intermaris over een nieuwbouwproject in Purmerend. “Intermaris ontwikkelt regelmatig woningen voor zorgpartijen en geeft daarmee vorm aan haar maatschappelijke taak om passende woningen te realiseren voor alle doelgroepen.”

Dubai wil rijke senioren trekken

De Verenigde Arabische Emiraten gaan de strijd aan met onder andere Spanje en Florida om de gunst van de ’pensionado’. Een 55-plusser dient voor een visum aan een van de volgende voorwaarden te voldoen: een huis in de Emiraten ter waarde van een half miljoen euro, een maandelijks inkomen van 4500 euro of een vermogen van 225.000 euro. Maar dan gaan de goudomrande deuren van het steenrijke oliestaatje wagenwijd voor je open, schrijft de Telegraaf.