Senioren Journaal van vrijdag 24 April
’Kwetsbare oudere is als kaartenhuis’
Voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van de specialisten ouderengeneeskunde zegt in de Telegraaf: “Een kwetsbare oudere is als een kaartenhuis. Alles wat trilling veroorzaakt, is een gevaar omdat de weerbaarheid zo broos is. Dan maakt het niet veel uit om welke infectie het gaat. Het verschil is dat ik bij longontsteking nog antibiotica kan geven. Als het Covid is, heb ik niks.” In de aanpak van het virus associëren we ziekenhuizen meer met heroïek en een legermentaliteit, meentzij. “In verpleeghuizen is het meer worstelen tussen huiselijkheid en infectiepreventie. Maar ook bij ons is het spannend.”
Corona Thuisleefwijzer
Samen met Thuisleefgids heeft de gemeente Den Haag een corona-adviesinstrument voor kwetsbare inwoners van de stad ontwikkeld. Deze digitale tool, de Corona Thuisleefwijzer, is bedoeld als hulp bij het zoeken naar relevante informatie en het vinden van zorghulpmiddelen. Op die manier kunnen de kwetsbare inwoners deze coronacrisis ook gezond en veilig doorstaan, aldus ICT&Health.
Ouderen bewegen steeds meer
Ouderen zijn steeds meer gaan bewegen, meldt het CBS: in 2001 voldeed 22 procent van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen, in 2019 was dat 40 procent.
‘Verwachtingen oude dag bijstellen’
Het is een illusie dat met extra geld de wachtlijsten voor verpleeghuizen verdwijnen. Dat is de reactie van brancheorganisatie ActiZ op het nieuws dat het kabinet ruim 550 miljoen (waarvan 480 structureel) euro uitrekt om de tekorten voor langdurige zorg op te vangen. “De opgave is nog veel meer een personele vraag: kijkend naar de krimpende beroepsbevolking zijn er niet genoeg mensen in Nederland om die zorg te bieden.” Volgens ActiZ moeten de maatschappelijke verwachtingen over de oude dag worden bijgesteld.
Woonzorgonderzoek gemeenten
Steeds vaker wonen mensen met een beperking zelfstandig en vaak is meer ondersteuning nodig dan alleen een dak boven het hoofd. Platform31 maakte een handreiking met goede voorbeelden van woonzorgonderzoek in gemeenten en de vertaling daarvan in werkafspraken met partners.
Huur niet de grootste zorg
“Vanzelfsprekend hebben wij ons de vraag gesteld of je in deze tijd van coronacrisis wel met een huurverhoging moet komen”, meldt Habion. “Wij maken ons ook zorgen over de gevolgen voor de huurders. Toch maken wij ons in deze tijd meer zorgen over de sociale isolatie en eenzaamheid als gevolg van de coronacrisis, dan over de financiële situatie van veel huurders. De meeste huurders hebben immers een relatief stabiel inkomen.” Habion kiest “voor een gematigde huurverhoging van maximaal 2,6%”.
Babyfoons voor contact met familie
Zorgorganisatie Sevagram zet in zorgcentrum Langedael in Vaals babyfoons in om het contact tussen bewoners en familie buiten voor het raam te vergemakkelijken. Bellen met familie is voor veel ouderen lastig, en whatsappen of facetimen is voor hen vaak helemaal niet te doen. De aloude babyfoon biedt uitkomst, aldus De Limburger. “Je hoeft maar op een knopje te duwen en je ziet en hoort wat aan de andere kant gebeurt. Op die manier is het heel eenvoudig om te praten met familie die buiten op de stoep staat.”
Meer online boodschappen
De data specialisten van Yourzine merken bij hun klanten een significante toename aan consumenten van 60 jaar en ouder op, meldt Emerce Marketing. Die groep was niet eerder zo groot vertegenwoordigd. Van de doelgroep 60 jaar en ouder geeft 23,5% aan in coronatijd meer online te kopen, vooral boodschappen en elektronica.
Koning in communicatie-unit
Koning Willem-Alexander heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan woonzorglocatie Lindendael in Hoorn. Het bezoek begon volgens Blauw Bloed bij de communicatie-unit, ingericht zodat bewoners op een veilige manier in contact kunnen blijven met familieleden die nu niet langs kunnen gaan.
Moedermelk tegen coronavirus?
Kan moedermelk worden gebruikt als medicijn tegen het coronavirus? Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken volgens het AD van wel. Zij onderzoeken of moeders die een Covid-19 infectie hebben doorgemaakt antistoffen tegen het virus in hun moedermelk hebben. Die melk kan dan worden gedronken door kwetsbare groepen, zoals ouderen en jonge baby’s, om hen te beschermen tegen het virus. “Het is een misschien een vreemd beeld, ouderen die moedermelk drinken. Maar áls het beschermt tegen een dodelijk virus moeten we maar over die gêne heenstappen.”
‘Alle 65-minners gewoon weer werken?’
Misschien is het beter de economie open te gooien, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. “De tientallen miljarden zouden dan kunnen worden besteed aan de bescherming van de echt kwetsbaren.” “Iedereen boven de 65 jaar krijgt de boodschappen gratis thuisbezorgd. Maar wie sterk is van lijf en leden – zeg, iedereen zonder kuch onder de 55 jaar – zou gewoon moeten doorwerken.” In de leeftijdscategorie tot 65 jaar is het overlijdensrisico na besmetting één op duizend. Bij de groep 65-plussers is dat één op twintig. “De lockdown dupeert echter vooral de mensen tot 65 jaar die niet meer kunnen functioneren maar wel het geld moeten verdienen.”