Senioren Journaal van dinsdag 23 juni

Tilburg wil zorgbuurthuizen

Een zorgbuurthuis als een tussenstap tussen zelfstandig wonen en een verzorgingshuis. Als het aan de Tilburgse gemeenteraad ligt komen er volgens het Brabants Dagblad in verschillende wijken zulke kleinschalige woonvormen te staan. Een motie hierover werd gisteravond unaniem aangenomen. “Een geweldig mooi initiatief”, zei wethouder Rolph Dols (CDA), die aankonsdigde in gesprek te gaan met wooncorporaties en zorgpartners om te zien of zij mogelijkheden zien voor de zorgbuurthuizen.

Weet de auto straks of je dementie hebt?

Verwordt de auto stilaan tot zorgtechnologie die eventuele aandoeningen als dementie bij de bestuurder detecteert? In de Vilans podcastreeks over digitale transformatie in de langdurende zorg gaat eHealth-expert Henk Herman Nap hierop in. Ook vertelt hij over de inzet van zogeheten haptische pakken als aanvulling op het steeds vaker toegepaste beeldbellen.

Bonnenboekje mantelzorgparkeerder

Als het aan het Purmerendse college ligt, komt er volgens het Noordhollands Dagblad een ander systeem van vergunningparkeren voor mantelzorgers. Er komen bonnenboekjes met dagvergunningen. De mantelzorger moet zich als zodanig registreren en in een gesprek wordt gekeken hoeveel bonnenboekjes er nodig zijn. Mantelzorgers krijgen wel korting.

‘Crisis toont belang dorpshulp aan’

De coronacrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk door professionele dorpsondersteuners aangestuurde zorgprojecten zijn. Dat stelt de Vereniging Groninger Dorpen in het Dagblad van het Noorden. “We hopen dat meer gemeenten nu geld voor een dorpsondersteuner of een vergelijkbare methode geven want er zijn natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden.”

Bejaardenhuis zonder muren

In het project ‘Bejaardenhuis zonder muren’ wil de gemeente Eindhoven de buurten zo inrichten dat een bejaardenhuis niet meer nodig is om de senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen Twee wijken zijn hiervoor uitgekozen. Met cijfers van het CBS is de oudere wijkbevolking in kaart gebracht. Platform 31 bericht hierover: Wie zijn die ouderen en wie maakt de grootste kans op kwetsbaarheid?

Geen ventilator maar koelvest

Het RIVM adviseert ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes in verpleeghuizen alleen te gebruiken als er geen andere ventilatie mogelijk is, aldus Hart van Nederland. Klimaatverbond Nederland adviseert het gebruik van een zelfgemaakt koelvest en doet een oproep massaal zulke vesten te maken en bijvoorbeeld te doneren aan een oudere in de buurt.

Old School onderdeel van ‘diensttijd’

Old School Arnhem, ‘de school des levens die jongeren en ouderen bij elkaar brengt’, wordt onderdeel van maatschappelijke diensttijd, meldt De Gelderlander. Dit landelijke programma is opgezet om jongeren nieuwe ervaringen op te laten doen door vrijwillig iets te doen voor een ander of voor de samenleving. Met het optekenen van levensverhalen van ouderen krijgen jongeren de kans om te oefenen met het verzamelen van informatie die niet voor de hand ligt.

‘Meer geschikte huurwoningen nodig’

Voor KBO-PCOB is de woningmarkt nog lang niet op orde is. Vooral niet voor senioren met een middelgroot of laag inkomen. “Alleen het hogere, duurdere segment lijkt te zijn gegroeid in de afgelopen jaren. Prima voor wie het kan betalen, maar dat geldt niet voor verreweg de meeste gepensioneerden.” KBO-PCOB merkt op dat er vaak hardnekkige vooroordelen zijn over de inkomens van 65-plussers in Nederland.

Eindelijk weer eens frisse lucht

Sheila Sitalsing schrijft in haar column in de Volkskrant: “Op Vaderdag kreeg mijn vriendin haar vader na wekenlang smeken en dreigen mee.  Hoe was het?, vroeg ik. Nou zo: ‘Mijn vader zat in de tuin met zijn ogen dicht, diep in te ademen. Ik vroeg hem wat er was en hij zei: ik ruik voor het eerst geen kamer, ik ruik heerlijke frisse lucht, het voelt eindelijk weer eens gewoon. Als ik straks weer opgesloten wordt nemen ze me dit niet meer af.’”

Eerste Ouden Huis in Bodegraven

In Bodegraven verrijst het allereerste Ouden Huis van het land, meldt AD Groene Hart. Onlangs is de eerste paal geslagen voor 23 zelfstandige sociale twee- en driekamer huurappartementen met een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De woningen zijn voor mensen met verpleeghuiszorg, thuiszorg en zonder zorg én drie studenten. Ook komt er een inwonende zorgverlener.

‘Onnodig onder bijstandsniveau’

KBO-Brabant wil dat er “nu eindelijk iets geregeld wordt voor de ruim 46.000 seniorenhuishoudens die géén aanvullende inkomensvoorziening (de zogenoemde  AIO) krijgen, terwijl ze daar wél recht op hebben”. De organisatie stelt dit met het oog op overleg morgen in de Tweede Kamer. Volgens KBO-Brabant leven de 46.000 huishoudens onder het bijstandsniveau leven “omdat hun privacy voor de minister belangrijker zou zijn!”.

‘Matig kwetsbare’ ouderen en IC

De groep ouderen die bij een tekort aan IC-bedden niet meer worden opgenomen op de intensive care is volgens de NOS groter geworden. Het geldt nu ook voor ‘matig kwetsbare’ ouderen, staat in een nieuwe versie van het ‘draaiboek pandemie deel 1’ van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

‘Pa’ opgelicht voor €85.000

Ouderen hebben niet alleen regelmatig te maken met fraude door anonieme oplichters, ook familieleden kunnen er wat van, schrijft de Telegraaf. Dat merkte een man die twee jaar lang werd opgelicht door zijn schoonzoon, die hielp bij het internetbankieren. Het kostte hem €85.000. De man krijgt €21.650 terug van de bank.

Nieuw pensioen duidelijk in 2024

Het hele pensioenstelsel gaat op de schop, maar hoe het nieuwe systeem uitpakt voor individuele deelnemers blijft de komende jaren nog onduidelijk. In een brief die minister Koolmees maandagmiddag naar de Tweede Kamer stuurde, staat volgens de NOS dat iedereen persoonlijk inzicht krijgt in wat hij of zij aan uitkering vóór de overstap kon verwachten en hoe hoog de uitkering ná de overstap wordt. Maar die duidelijkheid komt niet voor 1 januari 2024, zo is de verwachting.