Senioren Journaal van dinsdag 23 februari
Vernieuwing toezicht zorg in thuissituatie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet de huisarts, praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige als de spil in professionele zorg voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Maar ze beseft dat het sociaal domein ook een rol speelt en dat de cliënt zelf eveneens partij is. Dit heeft gevolgen voor het toezicht, stelt Anne Margriet Pot (adviseur langdurige zorg bij de Inspectie), die zich in Rotterdam als hoogleraar over dit onderwerp gaat buigen vanuit een door de inspectie ingestelde leerstoel.
TOEN & NU, van brief naar podcast
Het Jo Visser fonds viert haar 100-jarig jubileum als pionier in de zorg voor ouderen. “In de podcast TOEN & NU vertellen tien ouderen over een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, die hen uit balans bracht maar ook de kans gaf op een nieuwe koers met verrassende vergezichten. De bemoedigende podcast is gemaakt ter ere van 100-jarig bestaan van het Jo Visser fonds, opgericht door de gelijknamige pionier die brieven schreef om langdurig zieke mensen een hart onder de riem te steken.”
‘Supermarktuurtje’ op stembureau
Senioren in de gemeente Emmen kunnen tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer stemmen tijdens een vroeg ‘supermarktuurtje’ in stembureaus. Tijdens deze momenten krijgen kwetsbare ouderen de gelegenheid om onder rustige omstandigheden hun stem uit te brengen, meldt RTV Drenthe. De term is afgeleid van de tijdstippen waarop supermarkten exclusief hun deuren voor ouderen en kwetsbare groepen openstellen vanwege corona. Daarnaast kunnen inwoners van 70 jaar en ouder ook hun stem per brief uitbrengen.
Over de zorg denkt ook de rechtse kiezer links
De coronacrisis is voor kiezers van links tot rechts het moment voor een definitief afscheid van de marktwerking in de zorg. Van de kiezers wil 81 procent dat de overheid weer de regie neemt. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas naar opvattingen van kiezers over zorg, in opdracht van Trouw. De meeste kiezers zijn over de kwaliteit van de zorg in Nederland zeer tevreden, ook in de coronacrisis. Maar niet over het zorgstelsel van gereguleerde marktwerking. Deze dubbele blik op de zorg is onder bijna alle kiezers te zien.
‘Overheid moet bewegen stimuleren’
“De overheid moet meer bekendheid geven aan het sporten voor ouderen en meer middelen inzetten om deze mensen te mobiliseren.” Dat is bij Omroep Zeeland de boodschap van beweegcoach Joyce Palm (51) uit Vlissingen aan het nieuwe kabinet. “Al het geld gaat naar de zorg. Dit is natuurlijk belangrijk, maar er moet ook geld zijn voor alles wat bijdraagt aan een goede gezondheid.” Palm ziet nu vooral dat sport en beweging bij ouderen weggehaald wordt omdat er geen tijd voor is.
Leusden zoekt grenzen Wmo op
Inwoners uit Leusden die huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen, moeten dat vanaf 1 april ook zelf doen. Met deze maatregel hoopt de gemeente de kosten van de Wmo betaalbaar te houden, aldus Binnenlands Bestuur. De gemeente zegt met deze maatregel ‘noodgedwongen’ de grenzen op te zoeken. Als overduidelijk is dat de aanvrager draagkrachtig genoeg is, wordt de aanvraag afgewezen.
Wat te doen als mij iets overkomt
Ik woon alleen, wat kan ik doen als mij iets overkomt en ik hulp nodig heb, vraagt een AD-lezer. Ouderendeskundige Dorly Deeg legt uit wat de mogelijkheden voor alarmering zijn. “Bijvoorbeeld draadloos, dan kunt u via een knop of een zendertje hulp inschakelen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden dat deels, mits u van de huisarts een medische indicatie hebt. Sommige gemeenten springen bij zonder medische indicatie. De maandelijkse abonnementskosten moet u zelf betalen.” Een andere mogelijkheid is een telefooncirkel, waarbij deelnemers elkaar dagelijks bellen in een vaste volgorde. Een telefooncirkel wordt in veel plaatsen georganiseerd door een zorg- of welzijnsorganisatie.
Woonvoorziening met theehuis
Almere Oosterwold krijgt twee nieuwe woningen voor 40 ouderen met geheugenproblemen. Naast de woonhuizen komt er volgens Omroep Flevoland ook een theehuis op het terrein. Dat wordt ook toegankelijk voor buurtbewoners. Op het terrein komt verder een woonvorm voor twaalf jongeren met een verstandelijke beperking. De woonhuizen gaan bestaan uit appartementen, allemaal op de begane grond omring door een grote tuin.
Henk (82) ‘kan schaken als Karpov’
Henk Spuls (82) lijdt aan Alzheimer, maar doet nog altijd niets liever dan schaken. Er is alleen een probleem: er is geen tegenstander. Zoon Robert Spuls liet het er niet bij zitten en plaatste een zoekertje in het lokale nieuwsblad, aldus NH Nieuws: “Mijn vader heeft Alzheimer, maar kan schaken als Karpov. Wie wil met hem een partij schaken in Breezicht?” Alzheimer Nederland (Noord-Holland), is enthousiast over het initiatief van Robert om een schaakmaatje te regelen. “Dit is geweldig”, zegt ze.
SGP: meer bevolkingsaanwas nodig
Onze bevolkingsopbouw zit niet gezond in elkaar, zegt SGP-voorman Kees van der Staaij volgens het AD. Daarom moet er meer ondersteuning komen voor mensen die kinderen krijgen. Momenteel telt Nederland steeds meer ouderen, onder meer door de vergrijzing. Ook zijn er in de nabije toekomst steeds minder jonge mensen die werken en zo de AOW bekostigen. Dus is er meer aanwas nodig, aldus de SGP.
Revalidatiecentrum ouderen
In de voormalige agrarische school in Horst komen vanuit een initiatief van P&C Innovatieve Projecten BV uit Venray.een sportmedisch centrum en een revalidatiecentrum voor ouderen, meldt de Limburger. Voor revaliderende ouderen worden twintig kamers gereserveerd. Het gaat om senioren die bijvoorbeeld na een operatie of ziekenhuisopname nog niet voldoende hersteld zijn om weer zelfstandig thuis te wonen.
Wijk voor jong en oud
Veel senioren blijven in een ’te groot huis’ wonen omdat zij niet uit hun wijk weg willen, schrijft een Telegraaf-lezer, waar jong en oud woont. “Niet van deze tijd om alle senioren bij elkaar in appartementen te stoppen. Wel zou het goed zijn om in nog te bouwen wijken seniorenwoningen toe te voegen, eventueel met een ingebouwde lift (voor rolstoelers) i.p.v. alles gelijkvloers, waardoor er minder oppervlakte nodig is. Zo krijg je een betere doorstroming.”