Senioren Journaal van maandag 21 oktober

‘De duurste ziekte aanpakken – dementie’

Er zijn genoeg redenen om te investeren in preventie van dementie, schrijven 67 zorgprofessionals in NRC; ook de NOS bericht hierover. “In medische en financiële termen is dementie de duurste ziekte in Nederland. Van de VWS-begroting gaat meer dan 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie. Ook in termen van persoonlijk leed en ziektelast is dementie koploper. De ziekte neemt de meeste gezonde levensjaren weg van de Nederlandse bevolking, en legt een zware druk op veel mantelzorgers. De angst voor dementie werpt bovendien een zeer stressvolle schaduw vooruit voor veel ouderen.”

Veel dementie zonder diagnose

Ziekenhuizen liggen vol met dementiepatiënten bij wie nooit is vastgesteld dat ze dementie hebben. Dat blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs ziekenhuizen, geriaters en andere deskundigen. Alzheimer Nederland vermoedt dat het om ‘een aanzienlijke groep’ patiënten gaat bij wie de diagnose dementie niet is vastgesteld. De diagnose dementie zou vaker worden gemist doordat het klassieke verzorgingshuis is verdwenen en mensen het thuis proberen vol te houden, zonder dat er nog iemand meekijkt of er soms meer zorg nodig is.

Goed eten is niet vanzelfsprekend

Gezond en genoeg eten gaat voor ouderen niet vanzelf. Ondervoeding ligt op de loer, zeker als mensen eenzaam of ziek zijn. Een op de tien zelfstandig wonende vijfenzestigplussers is ondervoed en de helft van deze groep loopt het risico om ondervoed te raken, zegt een deskundige uit de Stuurgroep Ondervoeding in NRC. Bovendien is uit recent onderzoek gebleken dat ten minste 30 procent van de ouderen die zorg aan huis krijgt ondervoed is. Het lastige is dat ouderen vaak helemaal niet het idee hebben dat ze een voedingsprobleem hebben.

Alice 2.0 verzacht de eenzaamheid

Zorgrobot Alice werd in 2015 beroemd door de documentaire ‘Ik ben Alice’. Na jarenlange stilstand bij gebrek aan financiers trekt consultancykantoor Deloitte het project nu, samen met de Vrije Universiteit, is te lezen in NRC. Het woonzorgcentrum ViVa! in Akersloot wordt straks testterrein voor Alice 2.0. “Wij promoten haar niet als superheldin die je drukke dochter vervangt. Ze mag nog steeds gewoon worden gezien als een apparaat, maar dan een dat eenzaamheid verzacht.”

Weer fit met ProMuscle-methode

Voor ouderen die bijvoorbeeld moeite hadden met traplopen, betekent de ProMuscle-methode dat ze na een aantal weken weer een lange fietstocht aankunnen, aldus een reportage van RTL. De ouderen gaan 12 weken lang aan de bak met een eigen trainer en een diëtist. Na die 12 weken moeten ze nog eens 3 maanden de training en het dieet volgen, maar dan zelfstandig.

‘Klagen veroudert je’

“In Ghana zag ik met hoe weinig een mens toe kan. Wij in Nederland moeten niet te veel zeuren en blij zijn met hoeveel we hebben.” Dat zegt de Leidse verouderingswetenschapper David van Bodegom in de serie Levenslessen in Trouw. “Klagen heeft geen zin en is zonde van de energie. Ja, van klagen kun je verouderen, en zeker ook de mensen om je heen.” Ook NRC sprak met Van Bodegom naar aanleiding van zijn nieuwe boek, waarin hij beschrijft wat dieren ons leren over lang leven. Het meest fascinerende dier is voor hem de Groenlandse walvis, met 200 jaar onder de zoogdieren de kampioen lang leven.

Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid

De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft volgens het AD een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen belden naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, aldus medewerkers van de Luisterlijn.

Kleiner wonen niet goedkoper

De staat van een huis is een van de belangrijke pijlers voor de woningwaarde, zegt een makelaar in dagblad De Limburger. Dus als een huis onderkomen raakt doordat de bewoner de laatste jaren niet meer in staat was het goed te onderhouden, zorgt dat voor een aanzienlijke waardevermindering. Een grote frustratie voor ouderen die vanuit een groot huis willen verhuizen naar een kleiner appartement, is dat ze bijna hetzelfde moeten betalen voor het appartement als dat ze voor hun huis kunnen krijgen.  “Dat voelt scheef.”

‘Jongeren zitten gebeiteld’

De jongeren hebben nu al de welvaart waar de ouderen tot hun vijftigste of zestigste voor moesten werken, waarna het grote genieten kon beginnen, schrijft beleggingsexpert Jaap van Duijn in de Telegraaf.” De voorzichtiger houding van ouderen maakt dat zij, al sparend en weinig uitgevend, vaak forse vermogens hebben opgebouwd. Dat vermogen maken ze niet op. “Er gaat de komende tijd een massale vermogensoverdracht plaatsvinden van de babyboomgeneratie naar hun kinderen. En naar Lowlands, én naar Australië én straks ook nog eens een vermogen erven. Jongeren zitten gebeiteld.”

Henk Krol op studiereis naar Taiwan

Henk Krol (50Plus) vertrok zaterdag richting Taipei, voor een Taiwanese studiereis. ‘Ik ga niet om een politiek statement te maken, maar om kennis op te doen’, zegt Krol in de Volkskrant. Zo wil hij onder meer naar Taichung, de stad die naar zijn zeggen bekroond is vanwege het scheppen van een goed leefklimaat voor ouderen. Krol wordt vergezeld door een select groepje genodigden uit de Haagse wereld.