Senioren Journaal van dinsdag 22 november

Wethouder schrikt van minister

Winnie Prins is wethouder van financiën in Zeewolde en wil meer investeren in het ondersteunen van ouderen, vertelt ze bij de Lokale Omroep. Ze zegt zich wild te schrikken “dat er een minister is die roept dat we moeten bezuinigen op de mantelzorg, de thuiszorg en de wijkverpleging”. Maar wie gaat dat dan doen, zegt de wethouder met verwijzing naar meer en langer werken. “Wie gaat onze mensen die ondersteuning nodig hebben helpen?”

D66 zet in op langer doorwerken

D66-leider Sigrid Kaag maakt volgens de Telegraaf de geesten rijp voor drastische hervormingen. Op een congres van haar partij zei ze dat ’de kans op een recessie toeneemt’ en ’dat iedereen dat gaat voelen’. D66 zet in op langer werken na het pensioen, zegt de D66-voorvrouw. En op meer uren werken.

Corporatie laat zich inspireren

Tot 2040 moet Woonplus in Schiedam achthonderd (geclusterde) seniorenwoningen realiseren. Dat vraagt om intensieve samenwerking, aldus Schiedam24. Daarom organiseert de woningcorporatie een aantal verkenningssessies om zich te laten inspireren door de praktijk van andere organisaties.

Kijk wat de mantelzorger nodig heeft

“Er moet beleid komen dat uitgaat van wat de mantelzorger nodig heeft”, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL in een afscheidsinterview in Trouw. “Als de dagopvang voor ouderen dichtgaat vanwege ziekte moet de mantelzorgende dochter de opvang regelen. Oftewel: vrij nemen van werk. Tegelijkertijd denk ik wel eens dat de overheid meer ruimte moet geven. Laat mantelzorgers dat huisje in de tuin bouwen.”

Pensioen omlaag vanwege samenwonen

De 71-jarige Bert is een gelukkig man als hij besluit om te gaan samenwonen. Hij heeft al jaren AOW en een pensioen van het ABP. Wanneer hij dat pensioenfonds over zijn nieuwe partner inlicht, krijgt hij vervelend bericht: voortaan krijgt hij als samenwonende minder pensioen. De uitleg dat de verlaging te maken heeft met franchisebedragen van voor 1995 vindt hij maar ingewikkeld. Volgens toelichting van een financieel adviseur in het Noordhollansd Dagblad hebben meer ABP-gepensioneerden hiermee te maken.

Anders kijken naar zorg voor ouderen

Brancheorganisatie ActiZ gaat samen met betrokken partijen aan de slag met een nieuw kwaliteitskader voor de ouderenzorg, zowel in de thuissituatie als in het verpleeghuis. “De vergrijzende samenleving vraagt dat we anders gaan kijken naar de zorg voor ouderen.”Als onafhankelijk voorzitter treedt op Lea Bouwmeester, voormalig Tweede Kamerlid en recent betrokken bij de transformatieagenda Ouder Worden 2040.

Podcastserie Trans & Oud(t)

“Gelukkig is er steeds meer aandacht voor genderdiversiteit”, aldus Leyden Academy. “Jonge transmannen en transvrouwen vertellen over hun leven in tv-programma’s, documentaires en in bladen. Eén groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden.” Reden genoeg om deze ouderen in de podcastserie Trans & Oud(t) aan het woord te laten.

Medicatieveiligheid vergroten

Prof. dr. Patricia van den Bemt, ziekenhuisapotheker van het UMCG, vertelt bij RTV Noord hoe zij de medicatieveiligheid wil vergroten. Zo’n vijf procent van alle ziekenhuisopnames is gerelateerd aan geneesmiddelengebruik. De helft daarvan had kunnen worden voorkomen. Bij ouderen gaat het zelfs om tien procent van de opnames. Een groeiend probleem met een verouderende samenleving.

Oud-notarissen houden spreekuur

Twee oud-notarissen (al langer actief voor een telefonisch spreekuur van de Jurdische Helpdesk van KBO-Brabant) zitten sinds kort maandelijks een paar uurtjes in wijkgebouw de Meerpaal in Strijp, waar ze ouderen wegwijs maken in het doolhof rondom nalatenschap en (levens)testament. “Inmiddels is duidelijk geworden dat we in een echte behoefte voorzien, want vrijwel elk spreekuur helpen we zeker tien of meer mensen vooruit”, vertellen ze in het Eindhovens Dagblad.

Opknappen van contact met kinderen

Omkijken naar je medemens. Dat is een vaardigheid die je niet vroeg genoeg kan leren, zegt kinderopvangorganisatie Partou via het AD in een artikel in samenwerking met de Rijksoverheid. “Voor het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen hebben wij de handen ineen geslagen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.” Van het sturen van kaartjes tot geregeld op bezoek gaan in het verzorgingstehuis: een klein gebaar kan al een groot verschil maken. Ouderen knappen mentaal en fysiek op van het contact met kinderen, is de ervaring.

Campagne digitale zorg

Het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg startte gisteren met een vervolg op de campagne #thuiskanhetook, meldt de Patiëntenfederatie. De campagne laat mensen de mogelijkheden en voordelen zien van digitale zorg en stimuleert hen ernaar te vragen bij hun zorgverlener. De nieuwe website thuiskanhetook.nl geeft de patiënt voorlichting over de mogelijkheden van digitale zorg.

Voorkom Franse toestanden

We zijn in Nederland trots op de kwaliteit en toegankelijkheid van onze ouderenzorg. Minister Helder doet er daarom goed aan maatregelen te nemen die verhinderen dat we in de toekomst geconfronteerd worden met onsmakelijke Franse toestanden. Dat schrijft Marcel Canoy (hoogleraar gezondheidseconomie en dementie) in NRC naar aanleiding van invallen van de Franse politie in verpleeghuizen van Orpea, dat ook in Nederland op grote schaal ouderenzorg aanbiedt voor mensen met dementie.

Makkelijk slachtoffer voor online fraude

Senioren zijn een makkelijk slachtoffer voor online fraude, zoals phishing, spoofing en WhatsAppfraude. De overheid neemt echter maatregelen om de groep weerbaarder te maken, zo stelt minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid volgens Security.nl.

Mantelzorg een plicht

“Waarom moet altijd alles met geld betaald worden? Nu weer mantelzorg. Het is toch gewoon je menselijke plicht te zorgen voor iemand die dat niet meer zelf kan?”, aldus een lezer van de Telegraaf. “Ouders hebben toch ook voor hun kinderen gezorgd? Mijn oma woonde, toen het niet meer ging, in bij haar jongste zoon, die al 7 kinderen had en een baan als chauffeur op de vuilniswagen. Hij zei: het kost me twee aardappels; meer is er niet over gezegd. Zo hoort het.”

Jonge statushouders helpen in verpleeghuis

In verpleeghuis Aafje Schiehoven in Rotterdam werken jonge statushouders, terwijl ze ook Nederlands leren. De studenten zorg en welzijn van het Albeda Startcollege doen werk en klusjes waar het vaste personeel niet of nauwelijks aan toe komt maar dat wel heel prettig of noodzakelijk is voor de bewoners, aldus NRC.