Senioren Journaal van maandag 21 november

65-plussers minste moeite om rond te komen

In een onderzoek van dagblad Tubantia en Panel Inzicht zegt 28 procent van de 18-34 jarigen maandelijks moeilijk financieel rond te kunnen komen, in de leeftijdsgroep 35-49 is dat zelfs 29 procent en voor mensen tussen de 50 en 64 jaar is dat in 23 procent van de gevallen zo. Maar als je kijkt naar de 65-plussers zegt ‘slechts’ 13 procent moeilijk rond te komen.

Een fitter brein laat ons beter bewegen

Door onze hersenen uit te dagen, komt ons lichaam tot betere prestaties. Dat werkt voor topsporters, schrijft het AD, maar ook voor ouderen met valproblemen of kinderen met een ontwikkelingsstoornis. De Eindhovense start-up Aristotle Technologies ontwikkelde software voor hersentraining. De achterliggende gedachte is het brein zo uit te dagen en te stimuleren dat het omgaan met stress en lastige situaties makkelijker wordt. Leren multitasken is de crux.

Waar beste zorg knie, heup of staar

EW en SiRM vergelijken voor zes ingrepen 252 ziekenhuizen en klinieken; onder meer staaroperatie, nieuwe heup en knieprothese. Het is geen ranglijst, maar winnaars zijn er wel. De EW-publicatie ‘Beste ziekenhuizen en klinieken 2022’ biedt inzicht in hoe zorginstellingen ten opzichte van elkaar presteren. De resultaten komen van pas voor wie op het punt staat om het ‘zorgtraject’ in te gaan of voor wie daarbij een bekende bijstaat in het vinden van passende zorg.

Senioren kunnen nog nieuwe auto’s kopen

De hybrides zouden op korte termijn weleens een geweldige comeback kunnen maken, aldus de autorubriek van NRC. “In een vergrijzend land hebben de minder veranderingsgezinde senioren, en senioren is een ander woord voor mensen die nog nieuwe auto’s kunnen kopen, toch al weinig zin in kleumen bij de laadpaal. Anderzijds hadden ze het risico misschien wel aangedurfd wanneer elektrisch rijden structureel goedkoper was geweest.”

Ouderen minder afhankelijk dan velen vinden

“Ik stoor me vreselijk aan de betutteling van ouderen”, zei Hedy d’Ancona zaterdag bij een signeersessie in Eindhoven. “Alsof ze zelf niets meer kunnen. Wij ouderen, als vijfentachtigjarige ik dus ook, zijn minder afhankelijk als velen vinden. Natuurlijk heeft ouder worden minder leuke kanten. Fysieke ongemakken, het overlijden om je heen. Confronterend, ja. Maar zielig? Kom nou.”

Bestaanszekerheid niet gegarandeerd

Elk jaar in november nodigt het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven alle partijen die te maken hebben met armoede en bestrijding ervan uit voor een bijeenkomst. ‘Bestaanszekerheid’ was nu het thema van het Armoededebat. Presentator Leo Bisschops, voorzitter KBO-Brabant, merkte volgens het Eindhovens Dagblad op dat we bij de rechter wel kunnen afdwingen dat de stikstofnorm wordt nageleefd, maar niet de zekerheid dat alle burgers kunnen bestaan.

Hoe wil je digitaal voortleven

Techpionier Jim Stolze is afgelopen week begonnen met het formuleren van laatste wensen als het gaat om digitale nalatenschap en schrijft daarover in het FD. “Hierover niks vastleggen is hetzelfde als je nabestaanden een koude douche geven.” Van alle techbedrijven heeft Apple de digitale nalatenschap het beste geregeld. Op je iPhone vind je bij ‘Wachtwoord en beveiliging’, helemaal onderaan de functie ‘Erfeniscontact’.

Pensioenfonds minder dan gedacht

Gokkers & Graaiers (Financiële schandalen van de VOC tot de Zuidas) is de titel van een boek van Roel Janssen, dat verscheen bij Follow the Money. Ook pensioenfondsen worden belicht. Die “bleken niet de betrouwbare instellingen te zijn waarvoor werknemers ze hadden gehouden. Gepensioneerden kregen kortingen op hun pensioenuitkeringen te verstouwen; inflatiecorrecties zijn daarna jarenlang achterwege gebleven.”

Veel vergeten uitvaartverzekeringen

Nabestaanden ontdekken jaarlijks duizenden vergeten uitvaartverzekeringen, waarvoor verzekeraars bij navraag tientallen tot enkele duizenden euro’s uitkeren. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs uitvaartverzekeraars. De Tweede Kamer werkt via een wetsvoorstel aan een systeem waarbij na overlijden vanuit de gemeente automatisch een seintje naar verzekeraars gaat.

In de winter niet naar de kerk?

Om de energienota beheersbaar te houden draaien veel kerken de thermostaat fors omlaag of helemaal uit. In Geffen gaan ze volgens het Brabants Dagblad een stapje verder: op uitvaarten en avondwaken na wordt de kerk waarschijnlijk drie maanden gemeden. “Tot nu toe krijgen we instemmende en begripvolle reacties terug. De meeste kerkbezoekers zijn ouderen en die willen toch warm zitten, kunnen niet meer zo goed tegen de kou.”

Rookmelder duur? Wat is je leven je wél waard

Het was lekker druk op de Seniorenmarkt in Het Huis van Waalre, meldt het Eindhovens Dagblad. De brandweer was er ook. Ouderen zien nog niet altijd de noodzaak niet van rookmelders. “Vaak vinden ze een rookmelder vooral duur. Ik vraag hen dan ‘Wat is jouw leven je wél waard?'”

Veere meest toiletvriendelijke gemeente

Veere is de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland, vóór de stad Utrecht en Schiermonnikoog. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Mager Lever Darm Stichting (MLDS) naar de toiletvriendelijkheid in ons land. De MLDS is de initiatiefnemer van de Toiletalliantie, een koepel waarin zo’n dertig maatschappelijke organisaties samenwerken, waaronder ANBO. Het doel is om meer openbare toiletten te realiseren.

Dagbesteding zonder indicatie

Inwoners van Enkhuizen die denken dat zij voor dagbesteding in aanmerking komen, kunnen zich vanaf nu meteen melden bij één van de aanbieders die een contract hebben met de gemeente. Ze hoeven niet langer langs het Wmo-loket voor een indicatie. Hiermee is dagbesteding in Enkhuizen volgens Binnenlands Bestuur veranderd van een individuele maatwerkvoorziening in een algemene voorziening

Nieuwe bestuurder MantelzorgNL

Esther Hendriks wordt per 1 januari de nieuwe bestuurder van MantelzorgNL. De organisatie ziet in Hendriks (nu werkzaam bij zorgverzekeraar VGZ)  de bestuurder die de ambities van MantelzorgNL kan vormgeven én als boegbeeld voor mantelzorgers kan optreden nu het onderwerp steeds belangrijker wordt in Nederland.

Veel mensen op 55e al chronische ziekte

Samen met Expertisecentrum voor gezondheidsverschillen Pharos organiseerde zorgverzekeraar VGZ een debat over het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Een kwart van de bevolking overlijdt gemiddeld 6 jaar eerder en leeft 15 jaar in slechte gezondheid. “Dat betekent dat deze mensen op hun 55e al te maken hebben met een chronische ziekte.”