Senioren Journaal van woensdag 23 november

Indexatie in de bouw bijna 15%

Gepensioneerden krijgen komend jaar een flinke financiële meevaller. In hoog tempo besluiten pensioenfondsen om de pensioenen per 1 januari te verhogen. Het pensioenfonds BpfBouw maakt volgens de Telegraaf vandaag bekend dat de pensioenen in 2023 met 14,52 procent stijgen. Met deze uitzonderlijke verhoging blijven de uitkeringen van het fonds in het spoor van de stijgende prijzen van dit jaar.

Hét ACP-gesprek bestaat niet

Proactieve zorgplanning staat hoog op de agenda, schrijft Toosje Valkenburg in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Tot in de Tweede Kamer vinden er discussies plaats over het feit dat dokters deze ‘advance care planning’ (ACP) tijdig moeten toepassen.”Dit betekent dat het een afvinkertje dreigt te worden: wel of niet reanimeren, wel of niet een IC-opname, wel of niet beademen…” Het is volgens Valkenburg te makkelijk om zulke complexe keuzes te vervatten in een model: hét ACP-gesprek bestaat niet.

Omwonenden betrekken bij ouderenzorg

Sevagram trekt de buurt in om omwonenden te betrekken bij de zorg voor ouderen uit de wijk. Het project Community Care wordt in eerste instantie uitgerold in Valkenburg, Maastricht en Heerlen-Noord, meldt dagblad De Limburger. Sevagram wil de buurt inschakelen om ouderen thuis ‘meer kwaliteit van leven’ te bieden. Op zijn beurt stelt de zorginstelling haar eigen gebouwen open voor mensen uit de buurt.

Nieuw perspectief oude(re) werknemers

Klopt de pensioenleeftijd eigenlijk nog wel met de levensverwachting van ouderen? Als we uitgaan van ‘de derde levensfase, het geschenk van de eeuw’, wat betekent dit dan voor de arbeidsmarkt? Over deze onderwerpen gaat het komende webinar van Platform Pouwer op 25 november.

Duurzame, sociale, veilige omgeving

Ouder worden in een duurzame, sociale en veilige omgeving. Dit staat centraal bij Vereniging Gemeenschappelijk Wonen Culemborg (GWCulemborg). Deze vereniging bestaat volgens de Culemborgse Courant uit moderne senioren die een toekomstbestendige woonomgeving willen realiseren: Helaas ervaren ze in de ontwikkeling en bouw hiervan onvoldoende medewerking vanuit de gemeente. “Perspectief hebben we nodig om het vol te kunnen houden en enthousiast te blijven.”

Hoor- en adviesrecht gepensioneerden

De Koepel Gepensioneerden organiseerde een voorlichtingsdag voor haar lidverenigingen over het in de nieuwe Pensioenwet voorziene hoor- en adviesrecht, waarmee gepensioneerden straks hun invloed kunnen laten gelden. Om verenigingen te helpen is inmiddels een Handleiding Hoorrecht verschenen en wordt gewerkt aan een Handleiding Adviesrecht.

Sneller woningen met samenwerkingsagenda

Gemeente Beekdaelen en provincie Limburg hebben een samenwerkingsagenda gepresenteerd  voor het versterken van centra, kernen en wijken. “We krijgen de mogelijkheid om sneller passende en betaalbare woningen voor jongeren, starters en senioren te realiseren”, aldus de burgemeester.

Gevoelens omzetten in dans

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Nieuwe Liefde te Amsterdam, ter gelegenheid van het vijfjarige bestaan van stichting UP!, is de jaarlijkse Jo Visser award uitgereikt aan Marc Vlemmix. Hij is oprichter van Marc Vlemmix Dance, een gezelschap van mensen die elkaar hebben gevonden in het dansen om lijf en geest in beweging te houden en zo hun kwaliteit van leven positief beïnvloeden.

Verpleegkundige mag erfenis niet accepteren

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam heeft een 73-jarige zelfstandig verpleegkundige een halfjaar geschorst wegens het accepteren van een erfenis van een patiënte. Dat meldt RTL Nieuws. Het aanvaarden van een erfenis van een zogenoemde zorgvrager is in strijd met de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Doorwerkperspectief? Heb gewoon geld nodig

Uitzendbureaus die zich op 65-plussers richten zien een toename van het aantal gepensioneerden dat aan de slag wil. “Het eerlijke antwoord? Eigenlijk heb ik het geld gewoon nodig”, zeggen werkzoekende gepensioneerden in EenVandaag. Intussen wordt ervaringsdeskundigheid bij werkgevers steeds meer gewaardeerd. “Ze praten met medewerkers al in een eerder stadium over een doorwerkperspectief.”

Seminar over leeftijdsdiscriminatie

Leyden Academy organiseert op 8 december een seminar over leeftijdsdiscriminatie (ageism), “een van de meest veelvoorkomende vormen van discriminatie waar Nederlanders mee te maken krijgen”. Onderzoek toont volgens Leyden Academy aan dat leeftijdsdiscriminatie een negatief effect kan hebben op de kansen van ouderen in de samenleving, op de arbeidsmarkt en op hun gezondheid en welbevinden.

Britse Oscars voor Nederlandse thuiszorg app

Een Nederlandse thuismonitoring app, de zogeheten Luscii app, is door het Britse NHS bekroond met twee ‘zorg Oscars’. Inmiddels wordt deze tool volgens ICT&Health in heel Engeland gebruikt door dokters om patiënten effectief op afstand te monitoren en te behandelen.

Personeelstekort bestrijden met zusterflat 2.0

Zowel aan betaalbare studentenkamers als aan verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande probeert in Zeist van die twee problemen één oplossing te maken, schrijft de Volkskrant: een goedkope kamer voor leerlingverpleegkundigen, in het verpleeghuis. Achttien kamers op de twee bovenste etages stonden al een paar jaar leeg. Door de verdiepingen om te toveren tot ‘zusterflat 2.0’, probeert Warande het personeelstekort met het woningtekort te bestrijden.

Veel ouderen zonder vaste huisarts

Het huisartsentekort in Breda houdt aan en zorgt voor onrust, meldt dagblad BN De Stem. Burgerraadslid Jacques Verzijl van 50Plus Breda wil dat de gemeenteraad en de wethouder in actie komen. “Duizenden Bredanaars zitten zonder vaste huisarts.” In de Haagse Beemden gingen drie huisartsen tegelijk met pensioen. “Sommige ouderen raakten in paniek.”