Senioren Journaal van donderdag 22 december

Oversterfte door tekorten in de zorg

Haast het hele jaar door gingen er dit jaar meer mensen (vooral 60-plussers) dood dan vóór corona gebruikelijk was. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Een zorgeconoom vermoedt dat het overgrote deel van de huidige oversterfte komt door systematische tekorten in de zorg. Zoals de wachtlijsten, het personeelstekort, en de doorgeschoten drang naar doelmatigheid.

Mantelzorgwoning médische indicatie nodig

Voor een mantelzorgwoning kan alleen toestemming worden gegeven als er van de huisarts een medische indicatie is. Dat zegt burgemeester Marjan van Kampen van Schagen in het Noordhollands Dagblad naar aanleiding van een kwestie in Sint Maarten, waar op een erf een tiny house als mantelzorgwoning werd geplaatst na een mantelzorgindicatie van het Wijkteam. Volgens de burgemeester is het de arts die aangeeft of de ouderen waar het om gaat echt mantelzorg nodig hebben. Dat is volgens haar nodig om te voorkomen dat er onder het mom van het verlenen van mantelzorg woningen op erven worden geplaatst.

Competentietest werkzoekende senioren

Werkzoekende senioren de kans bieden hun vaardigheden te laten zien voordat ze ergens solliciteren. Dat is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de kern van een nieuwe pilot, waarbij senioren gratis een competentietest kunnen doen voordat ze reageren op een vacature. Dit moet voorkomen dat werkgevers oudere werkzoekenden al bij voorbaat afwijzen vanwege enkel hun leeftijd.

Aanvraag gratis ov blijkt lastig

Honderden ouderen met een kleine beurs die een gratis ov-abonnement willen bemachtigen, komen niet door de aanmeldprocedure heen. Maar liefst 2331 66-plussers meldden zich in de afgelopen maanden aan voor de pilot, maar de provincie Utrecht moest 740 keer nee verkopen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit cijfers van de provincie. Ouderen kunnen zich nog steeds aanmelden, aldus Treinreiziger.nl

Nog iets meer ruimte om te indexeren

“Eén van de voordelen van de hogere rente is dat dekkingsgraden van pensioenfondsen stijgen”, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in een Telegraaf-interview. “Er wordt dit jaar behoorlijk geïndexeerd. En dat is ook terecht.” Is die ruimte er de komende jaren ook nog steeds? Knot: “Als de rente zal blijven doorstijgen, en ik vermoed dat dat in 2023 nog wel het geval is, dan zal er nog wel iets meer aan ruimte ontstaan.”

KBO Glanerbrug door als Senioren Vereniging

De Katholieke Bond voor Ouderen Glanerbrug gaat per 1 januari verder als Senioren Vereniging Glanerbrug. Na ruim 68 jaar heeft het bestuur van de KBO Glanerbrug besloten te stoppen als afdeling van de landelijke en provinciale KBO. Voor de leden verandert er niet zoveel, aldus dagblad Tubantia.

Zorgopstand waarin niemand wordt gespaard

Twee jaar geleden riep Danka Stuijver (huisarts) in haar Volkskrant-column de lezers op om tijdens het kerstdiner in gesprek te gaan over wie er straks voor opa en oma gaat zorgen: ‘Anticipeer waar mogelijk, want ik vrees dat in de komende jaren steeds vaker gaat gelden: Wie zich op de zorg verlaat, wordt verlaten’, schreef zij. Vandaag schrijft zij over wat voor haar het begin lijkt van een zorgopstand waarin niemand wordt gespaard en het vertrouwen ver te zoeken is.

Podcastserie Trans en oud(t)

Er is steeds meer aandacht voor genderdiversiteit. Eén groep blijft volgens Leyden Academy echter onderbelicht: “Transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. Juist tijdens de feestdagen lopen deze ouderen een verhoogd risico op eenzaamheid. Daarom vraagt deze tijd om extra aandacht voor hen.” In de podcastserie Trans en oud(t) staan hun verhalen centraal.

Knarrenhof-locatie kost helaas tijd

De organisatie achter het geplande Knarrenhof in Hoogkarspel heeft besloten dat de beoogde locatie niet langer in beeld is. Het Noordhollands Dagblad schrijft over een nieuwe wending in een debat dat al jaren duurt in het dorp. Gemeente Drechterland en de initiatiefnemers gaan samen kijken voor een alternatief. Het is nu zaak eerst de afspraken vast te leggen, aldus de groep: “Ontwikkelen kost helaas tijd.”

Webshops scannen op bereik voor ouderen

De Stichting Accessibility gaat een quickscan ontwikkelen die webshop moet helpen inzicht te krijgen in hoe toegankelijk ze zijn voor de oudere doelgroep, meldt Twinkle Magazine. “Senioren durven online shoppen namelijk niet altijd aan, hoewel dat voor de juist niet zo mobiele senioren juist een uitkomst zou moeten zijn.” De Stichting doet in samenwerking met ouderenbond ANBO al langer onderzoek naar het online shopgedrag van senioren.

Samen wonen met zorgbuddy’s

Om te voorkomen dat een voormalig ziekenhuis in Maastricht wordt verbouwd tot een complex met 123 appartementen, stapt een actiecomité naar de rechter, meldt dagblad De Limburger. Projectontwikkelaar Tenzin, corporatie Wonen Limburg en zorgverlener Envida slaagden er eerder wel in om de omwonenden te overtuigen van het sociale concept. Er komen volgens plan senioren en zorgbuddy’s in het complex, die per etage samen afspreken hoe ze zo prettig mogelijk samenwonen. “Ouderen en jonge zorgverleners met een woon-werkcontract kunnen iets voor elkaar betekenen.”

Wmo-toezicht volgens inspectie ondermaats

Het toezicht op de Wmo door gemeenten is nog altijd ondermaats. Ondanks eerdere slechte beoordelingen komen verbeteringen maar traag op gang, zo concludeert de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd volgens Binnenlands Bestuur. ‘We constateren samen met de IGJ dat het kwaliteitstoezicht bij een aantal gemeenten nog in de kinderschoenen staat’, zo stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Opvallendste aanpassingen pensioenwet

De Tweede Kamer zal vanavond laat naar alle waarschijnlijkheid met een ruime meerderheid stemmen voor de meest ambitieuze hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel in decennia. En dat is terecht, schrijft het FD, dat spreekt van een stap vooruit. NRC beschrijft de vier opvallendste aanpassingen die de Tweede kamer heeft afgedwongen: 1 Meer werknemers krijgen pensioen, 2 Fondsen krijgen minder vrijheid, 3 Minder extreme beleggingsrisico’s,  4 Gepensioneerden worden gelijkgetrokken.