Senioren Journaal van dinsdag 22 december 2020

Wie zorgt straks voor mij en voor wie zorg ik?

Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie pleit voor een andere manier van denken. . “Die gaat niet alleen over andere ouderenzorg, maar over een andere samenleving. De veerkracht van ouderen zelf wordt belangrijker. Mensen zullen zich tijdig moeten voorbereiden op de oude dag door zich af te vragen: hoe blijf ik (financieel) gezond, wie zorgt straks voor mij en voor wie zorg ik en waar kan ik blijven wonen?” Letterlijk en figuurlijk moeten we zorgen voor een waardige plek in onze samenleving, aldus de ChristenUnie.

Thuisplusflat als tussenvoorziening

Rotterdam dicht het gat tussen thuis en verpleeghuis met nieuwe plannen. Zo krijgt de stad volgens AD Rotterdams Dagblad ‘Thuisplusflats’ waar de gemeente meebetaalt aan activiteiten die de bewoners samenbrengen. De Thuisplusflats zijn vooral voor ouderen met een kleine portemonnee die maar weinig zorg nodig hebben. De flats met sociale huur hebben al een gezamenlijke ruimte, maar veelal is die niet of amper in gebruik. De gemeente trekt nu geld uit zodat er meer activiteiten komen en meer begeleiding.

Samen voorbereiden op ouder worden

Vanuit het Netwerk Vitaler Oud wordt gewerkt aan meer bewustwording over een goede voorbereiding op ouder worden. “Want belangrijke vragen zijn aan de orde, zoals; heeft mijn huis aanpassingen nodig? Of: ‘Wil ik in mijn huidige buurt blijven wonen? Hoe zorg ik voor voldoende beweging? Op wie kan ik een beroep doen als het nodig is? En welke organisaties kunnen mij helpen?’”

Met lichte indicatie vaker zorg thuis

Mensen met een lichte indicatie voor ouderenzorg, zorgprofiel vv4, worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit heeft gedaan nadat voor 2020 nieuwe tarieven zijn ingevoerd.

Doodsoorzaak? Eenzaamheid

In de documentaire ‘Frontberichten De Special’ vertellen zorgverleners over hun strijd tegen corona, die ze eerder dit jaar al vloggend vastlegden voor BNNVARA. De recensie in NRC sluit af met: “Een week geleden kondigde premier Rutte de nieuwe lockdown af. Duur: vijf weken. Maar nu, voor het eerst, in een donkere winterperiode. De afgelopen periode was slechts een turbulente proeftijd. Hopelijk eentje die voldoende handvatten biedt voor de toekomst die ons te wachten staat. Eentje die ons leert: eenzaamheid is de echte sluipmoordenaar.”

Woondroom Samen langer thuis

Samen langer thuis wonen in een woondroom, wie wil dit nou niet? “In Vlaardingen is deze woondroom voor een aantal senioren werkelijkheid geworden. Daar wonen zo’n 74 senioren samen in een recentelijk opgeleverd wooncomplex, waarbij omzien naar elkaar als rode draad fungeert”, zo is te lezen op Platform31.

 Pensioenkorting 18% dreigt in reissector

Het was al een baaljaar voor de reisbranche, en nu krijgen (oud-)werknemers in die sector nóg een tegenvaller te verwerken: op 1 januari wordt hun pensioen mogelijk met bijna een vijfde gekort. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een brief van Reiswerk Pensioenen, een fonds met ruim 32.000 deelnemers en pensioenontvangers, dat zichzelf opheft en opgaat in pensioenfonds PGB.

Website magazine KBO-Brabant

KBO-Brabant, vereniging van 125.000 senioren, heeft een nieuwe website gelanceerd: www.onsmagazine.nl. De nieuwe website is ‘een digitale doorvertaling’ van ledenmagazine Ons, dat maandelijks door vrijwilligers wordt bezorgd. “De website is aanvullend op het magazine en dus géén vervanging.”

 Digitale regiotour ‘langer thuis’

Vanaf maart 2021 start ‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ een regiotour. In de digitale ronde langs zeven regio’s kunnen zorg- en welzijnsprofessionals, wetenschappers, beleidsadviseurs, bestuurders, managers, docenten, bedrijven en ouderen met elkaar kennis en ervaringen uitwisselen. Dit moet een (extra) basis bieden voor een constructieve samenwerking in de zorg voor ouderen.

 ‘Ik stel mijn vaccin ter beschikking’

De rijke landen hebben zich verzekerd van een overdosis aan vaccins. Daarmee onthouden ze arme landen de kans zich te beschermen, schrijft een lezer van Trouw. “Laten we wereldgezondheidsorganisatie WHO ondersteunen in het samen delen van vaccins, maar dan wereldwijd. Voor elk vaccin in Nederland doneren we een vaccin aan kwetsbaren minder bedeelde landen. Als 70-plusser stel ik mijn vaccin ter beschikking.”