Senioren Journaal van vrijdag 21 oktober

Warme huiskamer voor iedere inwoner

Geen geld om de verwarming aan te zetten met deze hoge energieprijzen? Het Brinkhuis in Laren opent de deuren voor ouderen of mensen met een krappe beurs. “Wij zijn de huiskamer van Laren en zijn er voor iedere inwoner”, aldus de directeur tegen NH Nieuws.

Verhuizen op iets jongere leeftijd

Er zijn in Culemborg meer woonvormen nodig die inspelen op de specifieke woonwensen van medioren (55-65 jaar) en senioren (boven de 65 jaar). Dat is volgens de Culemborgse Courant de conclusie uit het rapport ‘De woningvraag centraal’. “Juist een verhuizing op iets jongere leeftijd, met nog de kracht voor nieuwe sociale verbindingen zou handig zijn. Maar dan moeten die woonvormen er wel zijn.”

Zorgeloze oude dag steeds lastiger

Een zorgeloze oude dag? Met een almaar slinkend pensioen wordt dat lastiger. De kloof groeit tussen ouderen van wie het pensioen meesteeg met de prijzen en zij die het zonder indexatie moesten doen. Het gaat niet alleen om luxe, maar bijvoorbeeld ook om de zorgkosten. En het doet iets met je mentale welzijn.

Toekomst aan ouderengeneeskunde

Iedere arts zal in de toekomst te maken krijgen met oudere patiënten. Ook daarom is het van enorm belang dat ouderengeneeskunde integraal wordt verweven in de gehele geneeskundeopleiding. En dat er meer specialisten ouderengeneeskunde komen.

Dorp eigen initiatief seniorenwoningen

In Harbrinkhoek (gemeente Tubbergen) is een plan ontwikkeld voor een hof van zeven woningen, voor 55-plussers die kleiner willen wonen en in hun eigen dorp ouder willen worden. De Dorpsraad kwam met het initiatief, inwoners van Harbrinkhoek / Mariaparochie pakten het verder op, aldus Twente FM.

Huishoudelijke hulp op zaterdag of ‘s avonds

De huishoudhulp in Katwijk piept en kraakt door het personeelstekort. Aanbieders kijken volgens RTV Katwijk naar kortere schoonmaakrondes en minder vaak langskomen. Ook wordt de omgeving van de cliënt gevraagd bij te springen. Hulp op zaterdag en in de avonduren is ook een mogelijkheid.

Contributieteruggave via zorgverzekeraar

Als leden van KBO-Brabant zich via het collectief van deze seniorenorganisatie aanvullend verzekeren bij CZ of VGZ krijgen zij jaarlijks hun lidmaatschap (tot een maximum van € 25,-) terug. Een mooie aanleiding om nieuwe leden te werven, aldus KBO-Brabant.

Omslag verpleeghuiszorg raakt alle ouderen

Staat het kabinet op het punt met de verpleeghuizen dezelfde fout te maken als eerder met de verzorgingshuizen? De oppositie in de Tweede Kamer heeft de vergelijking al getrokken. De minister houdt vast aan de nieuwe standaard, die inhoudt “collectief georganiseerde ouderenzorg niet meer vanzelfsprekend is”.

Info overheid over kleinschalige woonvormen

Overweeg je om samen met vrienden of gelijkgestemden een kleinschalig wooncomplex te realiseren? De rijksoverheid lanceerde recent een online informatiepagina voor particuliere 55-plussers die samen aan de slag willen om een kleinschalig wooncomplex te realiseren.

Palliatieve sedatie lang niet altijd beste keus

In de stervensfase zijn optimale zorg en symptoomverlichting het belangrijkst, stelt huisarts (en arts palliatieve zorg) Maarten Scholten. Hij is anders gaan denken over (het doel van) palliatieve sedatie. Het is zeker niet de enige manier om waardig te sterven, zo heeft hij ervaren.

Gepensioneerden banken neutrale helpers

“De vrijwilligers – gepensioneerde medewerkers van de grootbanken – fungeren als spin in het web”, aldus Banken.nl over de pilot om mensen in kwetsbare posities te gaan helpen hun weg te vinden in de wereld van het online bankieren. Zij verwijzen onafhankelijk van de bank waarvan iemand klant is.

Prima tevreden met woonsituatie

We bouwen niet wat de mensen willen, stellen twee experts: de woonwensen van de bevolking botsen met het woningbouwbeleid van de overheid. “Uit de analyse van de woonwensen blijkt dat juist senioren prima tevreden zijn met hun woonsituatie.

Waarde van mondzorg in palliatieve fase

“De mondzorg in de palliatieve fase is van belang ter behoud van functie, het voorkomen van pijn en ongemak en tot behoud van waardigheid.” Dat stelt Peter de Goede, een van de 23 tandartsen-geriatrie in Nederland. Veel van de zorg in de verpleeghuizen is volgens hem  te omschrijven als palliatieve zorg.

Fryske Krite samenwerking met ouderen

De Fryske Krite Heerenveen, die zich inzet voor het behoud van het Fries en de Friese cultuur, had tien jaar geleden ruim 300 leden en nu nog 120, aldus de Leeuwarder Courant. Om het tij te keren is samenwerking gezocht met de Onafhankelijke Ouderenvereniging Heerenveen e.o.

Oude rotten afgefloten

De meesten zijn achter in de 60 en de twee oudste spelers zijn zelfs 79 jaar oud. Decennialang schreef het elftal Veteranen 2 van het Oegstgeester ASC voetbalgeschiedenis in de Leidse regio. Deze week hing de waarschijnlijk meest vergrijsde ploeg van Nederland de voetbalschoenen aan de wilgen, schrijft de Telegraaf. De afscheidswedstrijd was er volgens een clubwatcher een “tussen mannen met grijze of zelfs geen haren, weldoorvoed, ietwat stijf en traag ter been”.