Senioren Journaal van vrijdag 18 november

Google Janny (100) redt zich meer dan prima

Janny van Keulen-van der Zee uit Wijhe is 100 jaar geworden. Ze heeft een beperkt gezichtsvermogen, maar met de meest moderne communicatiemiddelen redt ze zich meer dan prima, vertelt ze bij RTV Oost. “Vooral Google is heel belangrijk voor me”, zegt ze. “En ook heel gezellig.”

Niet zomaar een woonvorm starten

Allerlei kleinschalige woonvormen spelen in op een enorme behoefte aan een veilige woonomgeving voor ouderen. De huizen zien er prachtig uit, de tevredenheid is groot, maar er zijn ook vragen. “Niet iedereen zou zomaar een woonvorm moeten kunnen starten”, zegt de voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde.

Woonschaamte? Ouderen zijn tot niets verplicht

Vereniging Eigen Huis adviseert ouderen op tijd na te denken over hun toekomstige woonsituatie, maar wil niemand druk opleggen. ‘Net als voor je overige bezittingen geldt: ze zijn van jou en niemand anders gaat daarover. Het fenomeen woonschaamte doet zich al voor in Nederland, maar laat duidelijk zijn: ouderen zijn tot niets verplicht.’

Goed doodgaan

‘Levenscoach’ Jaap Voigt (81) heeft zijn project de naam ‘Goed doodgaan’ gegeven. De oud-hockeyinternational koestert de vijf waarheden van de Indiase filosoof Patanjali en vertelt erover in de Volkskrant-serie Sterveling. ‘De meeste ouderen gaan boos dood. Oefen je in het genieten van iets, al is het maar een grasspriet.’

Wonen met zorgconcept Assisted Living

Amvest is in Amsterdam Noord gestart met de bouw van The Sphinx, met onder meer een woonvorm voor senioren tussen ’thuis en het verpleeghuis’. Amvest gaat volgens Nul20 de seniorenwoningen aanbieden met het zorgconcept ‘Assisted Living’. Dat moet senioren de kans bieden samen te wonen met generatiegenoten, laagdrempelige ontmoetingen te hebben en in een veilige omgeving te wonen.

Kinderburgemeester ziet graag blije ouderen

Ouderen weerbaarder maken tegen online criminelen, met ze lunchen en wandelen: dat zijn op Schouwen-Duiveland de ideeën van de nieuwe kinderburgemeester, Fay de Waal (11) uit Bruinisse. “Ik vind het belangrijk dat oudere mensen zich veilig, blij en vrij kunnen voelen”, zegt ze in de PZC.

Depressie ouderen onderschat

De suggestie dat de ziekte depressie ouderen minder treft dan jongeren is onjuist, reageert een lezer in Trouw:  Rond de 2 procent van de ouderen in Nederland is ernstig depressief, rond de 20 procent is mild depressief. Elk jaar maken 1500 Nederlanders een einde aan hun leven vanwege een depressie, 500 van hen zijn ouder dan 60 jaar. De gevolgen van eenzaamheid, lichamelijke klachten, het gevoel van een zinloos bestaan en ook financiële problemen worden bij ouderen onderschat

Ouderenzorg en winst gevaarlijke combinatie

“De leerpunten uit deze teloorgang zijn duidelijk”, schrijft FD-columnist Corné van Zeijl na de invallen van de Franse politie bij tientallen Orpea-huizen.”Een combinatie van private-equity-achtig kapitalisme en verpleeghuizen moet worden vermeden of in ieder geval goed worden gecontroleerd. Ouderenzorg en winstmaximalisatie is een gevaarlijke combinatie.”

Elektrische fietser vaker overgewicht

Het RIVM noemt het toenemende gebruik van elektrische fietsen zowel positief als negatief. Zo kunnen ouderen en personen met een aandoening makkelijker blijven fietsen. Minder positief is het RIVM over gezonde mensen die de gewone fiets inruilen en daardoor minder actief zijn.

Zó neem je de bewoners mee

De gemeente Houten kiest bij een bouwproject voor senioren voor succesvolle participatie en samenwerking. Experts van het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (uitvoering Rijksdienst van Ondernemend Nederland) ondersteunden het proces. “Het resultaat? Een plan van aanpak waarin de wensen van de buurt een belangrijke plek kregen.”

AOW-compensatie Surinaamse Nederlanders

De Tweede Kamer wil volgens de Volkskrant snel een ruimhartige, belastingvrije compensatie voor Surinaamse Nederlanders met een onvolledige AOW-opbouw. De royale compensatie mag geen gevolg hebben voor toeslagen. Het gaat om zo’n dertigduizend mensen die kort voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland kwamen.

Zelf ogen druppelen en steunkousen aantrekken

Thuiszorg West-Brabant (TWB) en Kruisvereniging slaan de handen ineen. De Kruisvereniging leert cliënten, partners of familieleden met trainingen en hulpmiddelen hoe ze zelf alledaagse zorghandelingen kunnen uitvoeren, vertelt de voorzitter in dagblad BN De Stem. “Moet er echt twee keer per dag een zorgprofessional langskomen om ogen te druppelen of steunkousen aan te trekken?. Veel ouderen kunnen dat prima zelf na een training of met een druppelbril.”

Schaalvergroting is een drama

Seniorenraad Hengelo is boos over de sluiting van van ABN Amro in het centrum, meldt dagblad Tubantia. “We vinden het vreselijk dat die schaalvergroting overal doorgaat. Deze sluiting betekent voor senioren dat de afstand steeds groter wordt om zaken te regelen.” Deze sluiting staat niet op zich. Gewezen wordt op de eerdere sluiting van ING, het verdwijnen van de balie bij het NS-station en de discussie over de spoedeisende zorg in Hengelo. “Dit is een drama.”

Alle kerstversieringen verboden

Jaarlijks staat in de hal van de Hoffmannflat in Tilburg een grote kerstboom. Ook de gezamenlijke ruimte waar een kerstdiner wordt gehouden, is daar versierd. Dit jaar mag er echter niets meer in alle gemeenschappelijke ruimten, kregen de flatbewoners volgens het Brabants Dagblad via een brief te horen. Zelfs een kerstkrans aan de deur is verboden. Ondanks dat ‘de gezamenlijke beleving van gezelligheid waardevol is’, wegen de brandrisico’s zwaarder, stelt TBV Wonen.

Zelf je borrel meenemen

Al 48 jaar vermaken ouderen zich in bejaardenflat Gogherheide in Roelofarendsveen met klaverjassen, breien of rummikub. Sommigen nemen daarbij een advocaatje of een jonge borrel, ingekocht door de huurbaas MeerWonen. Naar nu blijkt, is daar geen vergunning voor en dus stopt de huurbaas met de verkoop. “We komen in opstand”, zeggen bewoners in AD Groene Hart. De verhuurder volgt de regels die de overheid stelt. “Maar dat betekent niet dat bewoners niet zelf iets mee kunnen nemen. Daar laten we hen vrij in.”