Senioren Journaal van dinsdag 21 juli
Woongelukgesprek in Berkelland
De campagne ‘Heerlijk thuis in huis’ krijgt volgens Omroep Gelderland een vervolg. Ook na 2020 wil de gemeente Berkelland inwoners actief bewust maken van wat zij kunnen doen om langer thuis te blijven wonen. Dit doet de gemeente in samenwerking met Kruiswerk Achterhoek en Liemers, AGEM Energieloket en ProWonen. Middels het zogenoemde woongelukgesprek krijgen inwoners een advies op maat over de eigen toekomstige woonbehoefte.
Robot waardoor je nooit meer valt
Een robot in de vorm van een rugzakje dat ervoor zorgt dat je niet meer kan vallen. Onderzoekers van de TU Delft hebben volgens het AD een nieuwe uitvinding gedaan die het evenwicht van iemand die dreigt te vallen, kan herstellen. De robot, die luistert naar de naam GyBAR, kan een uitkomst zijn voor revaliderende patiënten en kwetsbare ouderen. De hulpmiddelen die nu worden gebruikt zoals stokken, looprekken en krukken, zijn volgens de onderzoekers namelijk verre van perfect.
Pensioenfondsen houden rekening met kortingen
Miljoenen Nederlanders moeten alsnog rekening houden met een lagere pensioenuitkering. De drie grootste pensioenfondsen (ABP, Zorg en Welzijn, Metaal & Techniek) hebben volgens de NOS te weinig geld in kas om aan de eisen van de overheid te voldoen. Als dat zo blijft tot het einde van het jaar volgen er verplichte kortingen voor de pensioenen van ruim 7 miljoen Nederlanders.
KlantServicePunt Zorggroep Almere
Zorggroep Almere biedt voortaan vanuit het KlantServicePunt extra ondersteuning om ouderen en hun familie bij te staan om hun weg te vinden in de wirwar van mogelijkheden en regels. Naast de zorg thuis en tijdelijk verblijf hebben de adviseurs van het KlantServicePunt ook zicht op de beschikbaarheid van de woonzorgappartementen met 24- uurs zorg van Zorggroep Almere. De zorggroep heeft inmiddels acht woonzorgcentra en de bouw van het negende woonzorgcentrum start na de zomervakantie op het Floriadeterrein.
Financieel zorgcoach heeft het druk
Door de coronacrisis zag ABN Amro een forse stijging in het aantal overleden ouderen. Dat betekent extra drukte voor de dertig financiële zorgcoaches, aldus het AD. Bovendien heeft de bank in april versneld de Seniorenlijn geopend waar ouderen met hun vragen over dagelijkse bankzaken terechtkunnen. Ook via dat kanaal krijgen de zorgcoaches werk. Een belangrijk onderdeel van het werk is kwetsbare klanten duidelijk maken welke risico’s op financiële fraude er zijn. Senioren gaan bijvoorbeeld minder de deur uit en laten anderen boodschappen voor hen doen. Dan geven ze te goeder trouw hun bankpasje mee. Ook spelen criminelen handig in op de coronapandemie.
Bedden vrij voor tweede coronagolf
Verpleeghuizen houden bedden vrij om besmette ouderen afgezonderd te kunnen verzorgen bij een nieuwe corona-uitbraak. Dat blijkt uit een rondgang van De Gelderlander. Ook kopen zorgorganisaties zelf coronatesten in om zo minder afhankelijk te zijn van de testlocaties van de GGD.
Menzis bijdragen leefkracht en innovatie
Samen met maatschappelijke organisaties wil Menzis werken aan meer leefkracht en slimmere zorg in haar regio’s. Daarom is in 2018 gestart met het MenzisFonds. Verenigingen, stichtingen en andere organisaties met een kleinschalig zorg- of leefkrachtig project kunnen een beroep hierop doen. In de diverse regio’s ontvangen 41 projecten (waaronder een aantal op gebied van vitaliteit, zorg en noaberschap) een bijdrage uit het fonds. In totaal gaat het om ruim 150.000 euro.
Signaalpunt tegen Eenzaamheid
De gemeente Zeist is volgens Regioonline een van de eerste gemeenten in Nederland die een signaalpunt tegen eenzaamheid heeft geopend. ‘Signaalpunt Zeist tegen Eenzaamheid’ is een punt waar iedereen die zich zorgen maakt over een eenzame persoon, hulp kan inschakelen. Een professional van welzijnsorganisatie MeanderOmnium reageert binnen 48 uur op de melding en gaat een praatje maken met de eenzame persoon.
Werkt coronavaccin ook goed bij ouderen?
Het coronavaccin dat al in grote hoeveelheden door Nederland is ingekocht is veilig, heeft weinig bijwerkingen en zorgt ervoor dat het immuunsysteem het virus aanvalt. Ger Rijkers, immunoloog van het Elisabeth TweeStedenziekenhuis, noemt bij RTL Nieuws het onderzoek ‘veelbelovend’. Met wel als kanttekening dat het is getest bij ‘witte, gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 55 jaar’. “Dat is nou net niet de groep die we als eerste willen gaan beschermen: dat zijn de ouderen of mensen met een chronische ziekte. In vervolgonderzoek zal moeten worden aangetoond of het vaccin bij hen ook goed genoeg werkt.”
Baas over eigen eigen lijf
Hoe Hedy d’Ancona (83) kijkt naar de eindigheid? ‘Ik ben er niet fulltime mee bezig’, zegt zij in de Volkskrant. ‘Denk er wel regelmatig aan. Niet verlangend, maar realistisch. Ik heb geen zin om straks tegen de deur van een arts te moeten bonzen: ‘Hallo? Vindt u mijn lijden al erg genoeg? Mag ik weg?’ Net als wij feministen strijd voerden voor baas in eigen buik, ben ik nu graag baas over mijn eigen lijf. Mag ik het zelf zeggen? Het is míjn leven. Ik heb dus maatregelen genomen. Daar laat ik het bij.’
‘70plus? Jammer dan, pech gehad’
D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil haar initiatiefwetsvoorstel Voltooid Leven indienen bij de Tweede Kamer. Dit plan, dat het mogelijk maakt voor ouderen die ’lijden aan het leven’ eruit te stappen, is omstreden, aldus de Telegraaf. Publiciste Hummie van der Tonnekreek (75) is woedend over de timing van het plan, midden in de corona-crisis, en ziet het als de zoveelste aanslag op de generatie van de 70-plusser.