Senioren Journaal van dinsdag 21 januari

‘Ouderen staan niet op Malieveld’

De nieuwe Taskforce Wonen en Zorg roept volgens NRC, in een vandaag gepubliceerd plan, elke gemeente op met woningcorporaties en thuiszorginstellingen binnen één jaar een concreet plan te maken voor woningen en voorzieningen voor 75-plussers. De opgave is groot, zegt voorzitter van de taskforce Hans Adriani, tevens wethouder Wonen in Nieuwegein. Over tien jaar zijn er 2,5 miljoen 75-plussers – nu zijn er ruim 1 miljoen. “Er staan geen ouderen op het Malieveld met spandoeken ‘Geef ons een woning!’” Maar die woningen zijn volgens hem wel nodig.

‘Co, uw persoonlijke gids in de zorg’

Zorgkantoren, gemeenten en organisaties voor cliëntondersteuning willen de bekendheid en vindbaarheid van cliëntondersteuning vergroten. Daarom zijn ze samen de Co-campagne gestart. Co staat voor Cliëntondersteuner. Cliëntondersteuners beschikken over kennis van het aanbod in zorg en ondersteuning en ze weten de weg hiernaartoe.

Hulp van Sensara, Facetalk en Medido

In de regio Eindhoven komt driehonderdduizend euro van het ministerie van VWS beschikbaar om te bevorderen dat zorgtechnologie vaker bij de mensen thuis kan worden ingezet: leefstijlmonitor (Sensara); een app voor beeldbellen (Facetalk) en een apparaat dat de juiste dosis medicijnen verstrekt (Medido). De verwachting is volgens het Eindhovens Dagblad dat ouderen hiermee langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en dat mantelzorgers kunnen worden ontlast.

‘Ouderen makkelijk doelwit digitale fraude’

Ook in het beroepsonderwijs moet digitale weerbaarheid integraal onderdeel zijn, schrijft een practor Digitale Weerbaarheid bij ROC Friesepoort in Het Financieele Dagblad. “Denk bijvoorbeeld aan studenten Zorg en Welzijn, die alert zijn op digitale fraude in thuiszorgsituaties: Ouderen zijn voor digitale systemen, zoals het internet en bankier-apps, vaak afhankelijk van buren of hulpverleners en zijn een makkelijk doelwit.”

Collegereeks ‘Vitaal en betekenisvol leven’

Hoe blijf je zo lang mogelijk vitaal, scherp en sociaal actief? Leyden Academy on Vitality and Ageing heeft wetenschappelijke inzichten op het gebied van gezond en gelukkig oud worden gekoppeld aan praktische tips en adviezen. Vanaf 10 maart zal de collegereeks ‘Vitaal en betekenisvol leven’ tijdens zeven dinsdagochtenden in Leiden plaatsvinden.

SeniorWeb Computervraagdagen

Tot en met 26 januari zijn de SeniorWeb Computervraagdagen in het hele land. Er doen dit jaar ruim 210 SeniorWeb Leslocaties mee. “Zo kunnen senioren laagdrempelig kennis maken met alle activiteiten zoals cursussen, workshops, thema-avonden en inloopspreekuren die in de leslocaties worden georganiseerd.”

‘Luister naar mijn verhaal’

Uit Nivel-onderzoek blijkt dat de ervaringen van cliënten met zorgrelaties goed in beeld kunnen worden gebracht met twee nieuw ontwikkelde kwalitatieve meetinstrumenten: ‘Wiek interview’ en ‘Luister naar mijn verhaal’. “Uniek is dat cliënten zelf een centrale actieve rol hebben bij het gebruik van beide instrumenten.”

VPRO serie over De Drie Hoven herhaald

Vanaf vandaag tot 3 februari wordt bij de VPRO de 8-delige miniserie ‘Uitgewoond’ herhaald. De serie gaat over ouderen in het Amsterdamse verzorgingshuis De Drie Hoven dat moest sluiten. Filmmaakster Marijke Schonewille volgt acht mensen die horen dat hun verzorgingshuis moet sluiten.

Hulst gaat door met maatschappelijke stage

Het Reynaertcollege in Hulst gaat nog zeker vijf jaar door met maatschappelijke stages, meldt Omroep Zeeland. Hoewel zo’n stage sinds 2015 niet langer wettelijk verplicht, vinden gemeente Hulst, het Reynaertcollege en stichting Hulst voor Elkaar dat dit moet blijven bestaan. “Het zijn vaak de klusjes die wegbezuinigd zijn, of waar geen tijd voor is. Zoals het voorlezen van de krant voor ouderen, of gaan wandelen met met mensen in een rolstoel.”

Consumentenbond helpt CBR-gedupeerden

Automobilisten die schade hebben ondervonden door de achterstanden bij het CBR krijgen hulp van de Consumentenbond, meldt de Telegraaf. Ruim 80.000 automobilisten konden afgelopen jaar de weg niet op door toedoen van het CBR. Consumenten kunnen een vergoeding krijgen van extra gemaakte kosten.

‘Seniorenhuisvesting werkt’

Ouderenwijken proberen al dertig jaar van de grond te komen, aldus een Volkskrant-lezer in de ‘brief van de dag’. “In dergelijke wijken zou je optimale en aantrekkelijke woonvormen voor ouderen kunnen uitwerken, toegankelijke infrastructuren ontwerpen en volgen hoe de toenemende ouderenpopulatie het prettigst kan leven. Zelfs inkomensdifferentiatie kan er worden uitgeprobeerd. Uiteraard staat het iedereen vrij zo’n concept af te wijzen. Maar hou alsjeblieft op met vaag op en neer kletsen, dat het niet gaat werken als je dat niet weet.”

Thuis willen of moeten wonen

Een indringende boodschap van de commissie-Bos, aldus een lezer van Trouw: ouderen zullen meer moeten betalen voor hun zorg en ondersteuning en de politiek moet het ‘dogma’ loslaten dat ouderen het recht hebben om zo lang mogelijk thuis te wonen. “Het komt er nu dus op neer dat ouderen niet meer naar een bejaardenhuis kunnen, noodgedwongen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, en straks dus de rekening gepresenteerd krijgen. De wereld op zijn kop?”

‘Knarrenhof? Geen haar op mijn hoofd!’

Hoe kijken lezers aan tegen ‘studentenhuizen voor ouderen’? De Volkskrant geeft een overzicht van reacties van lezers. “Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om in een Thuishuis te gaan wonen. Dan blijven wij liever wonen en tobben in ons ‘grote’ huis.’” Er zijn ook lezers die hofjes wel een uitkomst vinden. Ook wordt gepleit voor straten of hofjes met laagbouw voor de ouderen en een verdieping voor jongeren van alle leeftijden. “Kortom: een complete gemeenschap.”