Senioren Journaal van dinsdag 21 april
Ook gepensioneerden helpen?
Door de paniek op de financiële markten zijn de dekkingsgraden van vier van de vijf grootste pensioenfondsen diep weggezakt. Ze zitten rond of zelfs onder de 85 procent. De directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt tegen de NOS: “Ik hoor op dit moment gepensioneerden zeggen: ik vind niet dat wij in de steek gelaten mogen worden, terwijl anderen worden geholpen.” In de Telegraaf is te lezen dat de pensioenen in deze tijd van crisis gewoon betaald blijven worden en dat experts ook niet verwachten dat er kortingen komen.
Woonbedrijf bemiddelt in hulp 80-plussers
In Eindhoven is Woonbedrijf een samenwerking aangegaan met Samen voor Eindhoven, Philips en VHE (Maatje040) om ouderen te helpen tijdens én na de coronacrisis. “De partijen zetten het bestaande vrijwilligersnetwerk van VHE optimaal in om 80-plussers die wonen in huurwoningen van Woonbedrijf veilig te kunnen ondersteunen. Vrijwilligers zijn inzetbaar voor klusjes als boodschappen doen, tuinieren en de hond uitlaten, maar ook voor een gezellig telefoongesprek.”
Door bezoekersstop harder achteruit
Om het leed in de verpleeghuizen te verzachten, wil Alzheimer Nederland dat de bezoekersstop wordt versoepeld en dat er in bepaalde gevallen weer één vaste mantelzorger op bezoek mag. “Onze achterban snapt dat het bezoek moet worden beperkt, ik heb er vertrouwen in dat zij goed aanvoelen wanneer het echt nodig is”, zegt directeur Gerjoke Wilmink in NRC. Mantelzorgers merken dat hun partners of ouders met dementie harder achteruitgaan nu niemand hen mag bezoeken.
Mantelzorgers voelen zich meer belast
Mantelzorgers van mensen met dementie worden zwaar getroffen door de maatregelen in verband met de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling van Alzheimer Nederland onder ruim 1000 mantelzorgers. Vooral de impact op mantelzorgers van mensen met dementie die thuis wonen is erg groot. 83% voelt zich meer belast dan vóór de crisis, omdat veel ondersteuning is weggevallen. Daarbij gaat het vooral om dagbesteding voor mensen met dementie.
Voorrang bij pneumokokkenvaccinatie
De Gezondheidsraad adviseert bij de dit najaar te starten vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken te beginnen bij de mensen van 70 tot en met 79 jaar, omdat de mensen met de hoogste leeftijden het meest kwetsbaar zijn. Op verzoek van de staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad gekeken of de COVID-19-pandemie aanleiding is om bepaalde doelgroepen voorrang te geven bij de vaccinatie.
Vijftigplusser remt huizenmarkt
Vijftigplussers zijn zwaar ondervertegenwoordigd bij de doorstromers op de huizenmarkt, terwijl ze over het algemeen vaak meer financiële ruimte hebben en makkelijker kunnen doorstromen. Dat blijkt uit een marktanalyse van Van Bruggen Adviesgroep. Slechts 45 procent van de doorstromers op de huizenmarkt is vijftigplusser. “Dat is heel weinig en opvallend want die groep heeft wat ons betreft de sleutel in handen om de doorstroming op de huizenmarkt te versnellen. Juist deze groep bezit ook veel koopwoningen.”
‘CBR discrimineert op leeftijd!’
“Om de gevolgen van de achterstanden bij het CBR te beperken heeft het rijk besloten dat 75-plussers, onder omstandigheden, tot maximaal 1 jaar mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Dat lijkt een goede en sympathieke noodmaatregel, maar voor veel ouderen pakt deze maatregel heel vervelend uit!” Dat schrijft jurist Douwe Oosterveen (gespecialiseerd in CBR-zaken) in het Dagblad van het Noorden.
‘Cijfers verpleeghuizen misleidend’
Verpleeghuizen zijn in de huidige coronacrisis niet eerlijk over het aantal overlijdensgevallen binnen hun muren. Dat vermoeden heeft voorzitter Leo Bisschops van KBO Brabant, zegt hij in het Eindhovens Dagblad. Bisschops spreekt van ‘het Chinese model’ (mogelijk te lage sterftecijfers om paniek te voorkomen). “Onrust voorkomen op deze manier is een slecht motief.” Bisschops wil hierbij wel gezegd hebben dat “in verpleeghuizen nu dagelijks meer wordt gedaan dan je zou mogen verwachten. Het onmogelijke wordt gevraagd.”
Audiodagboek uit verpleeghuis
Op 25 maart is in verpleeghuis de Wijngaard in Bosch en Duin voor het eerst corona geconstateerd. En nu zijn er al veel meer patiënten. In het verpleeghuis, waar veel dementerende ouderen wonen, herkennen ze zich niet in het beeld wat er door de media wordt geschetst van de Verpleeghuizen: Ze moeten met zijn allen knetterhard hard werken, maar ze kunnen het aan. De medewerkers houden deze week een audiodagboek bij voor Spraakmakers op NPO Radio 1.
SeniorenFit gaat digitaal
Tientallen Gorcumse ouderen doen wekelijks mee aan SeniorenFit, een sportprogramma dat hen fit houdt én onder de mensen brengt. Door het uitbreken van de coronacrisis kwamen die gezamenlijke sportactiviteiten stil te liggen. “Maar we zijn er weer, online!”, meldt Gorinchem Beweegt in AD Rivierenland. “We gebruiken Teams, met steeds dezelfde link naar een van de vier lessen. Die variëren in niveau en duren elk een half uur. De lessen zijn trouwens niet exclusief voor onze Gorcumse ouderen. Iedereen mag meedoen!”
Videoserie met experts
Seniorenorganisatie KBO-PCOB begint de videoserie ‘De expert aan het woord’. In deze video’s komen experts aan het woord met tips hoe met de huidige periode om te gaan. De experts zijn Ted van Essen (huisarts en gespecialiseerd in vaccins), David van Bodegom (verouderingswetenschapper van Leyden Academy), Machteld Huber (initiatiefnemer van het Instituut Positieve gezondheid) en Jean-jacques Suurmond (theoloog en geestelijk begeleider).