Senioren Journaal maandag 20 april

‘Al twee weken niet meer gedoucht’

Voor kwetsbare ouderen die nog thuis wonen moet meer aandacht en ondersteuning komen. Die oproep deed Leo Bisschops, voorzitter van de ouderenbond in Brabant, tijdens een live-uitzending op de site van het Eindhovens Dagblad. Even voor de uitzending had hij gesproken met de mantelzorger van een 88-jarige vrouw uit de regio. De thuiszorg kwam niet meer langs, en nu had de vrouw al twee weken niet meer gedoucht. Uiteindelijk heeft de poetsvrouw haar gewassen.

’Alle inzet op zorg aan huis’

Voor kwetsbare ouderen die thuis wonen, lanceerde het kabinet vrijdag een nieuwe aanpak. Het ministerie van Volksgezondheid, gemeenten en zorgaanbieders hebben afgesproken om bij ’kwetsbare mensen thuis zo lang als mogelijk in te zetten op stut en steun in de thuissituatie’, schrijft de Telegraaf. Uit een enquête van de Nederlandse Patiëntenfederatie bleek dat veel thuiszorg is stopgezet. Complicerende factor is volgens de Volkskrant dat kwetsbare ouderen ook steeds minder kunnen rekenen op mantelzorg.

Senioren blijven plakken in woningen

Een kwart miljoen senioren is op zoek naar een geschikte ouderenwoning. Zij blijven echter zitten in hun oude woning, omdat er geen aanbod in hun buurt of gemeente is. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit nieuw onderzoek naar de woonsituatie van 65-plussers door het economisch bureau van Rabobank. De economen berekenden op basis van cijfers uit 2018 dat 40 procent van alle ruim twee miljoen 65-plus huishoudens in een huis woont dat minder geschikt is om tot op hoge leeftijd en met toenemende beperkingen te blijven wonen.

Oudere met corona veel minder gauw op ic

Ouderen met corona worden minder doorverwezen naar de intensive care. Deze keuze verklaart vermoedelijk de vroege vermindering van het aantal patiënten op de ic’s. In maart was ruim één op de drie coronapatiënten op de ic 70 jaar of ouder. Nu is dat er één op de vier. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door Trouw.

‘Juist nu moet het pensioen omhoog’

Bij alle goede steunmaatregelen van de overheid worden de 65-plussers ten onrechte overgeslagen, schrijft Trouw- lezer Gillis Mol. “Juist nu veel bedrijven en particulieren een flinke steun nodig hebben, door ‘de staat’ betaald, kan de verhoging van de pensioenen sterk bijdragen aan het economisch en maatschappelijk herstel.” Bovendien: zelfs een ruimhartige ­indexering kost de Nederlandse staat geen cent. “Het is namelijk geld dat door alle deelnemers is gespaard en het zit nu al in de overvolle pot van de pensioenfondsen.”

Corona maakt in verpleeghuis alles anders

Ook zorgorganisatie WelThuis voert een moeizame strijd tegen het virus in haar zeventien verpleeghuizen in Zuid-Holland. Om de andere huizen zo veel mogelijk ‘schoon’ te houden zijn twee speciale‘covid-centra’ opgetuigd voor coronapatiënten. Maar het lijkt vechten tegen de bierkaai: mede door het ‘dwaalgedrag’ van bewoners met dementie zijn de besmettingen in sommige verpleeghuizen nauwelijks meer in de hand te houden. Vijf verzorgenden en verpleegkundigen vertellen in de Volkskrant over hun ervaringen op de werkvloer in verpleeghuizen, waar corona alles anders heeft gemaakt.

Wel of niet je demente moeder in huis?

Inge Rathje heeft haar demente moeder Ria in huis genomen, uit angst voor een corona-besmetting. Nu blijkt dat er in het verpleeghuis van haar moeder inderdaad bewoners zijn besmet. “Het is een immorele keuze die ik moet maken”, zegt ze in Nieuwsuur. Het kan heel lang duren voordat er voor haar moeder weer plaats is in het verpleeghuis, als haar dochter haar niet terugbrengt. “Maar als ik haar terugbreng, jaag ik haar de dood in.”

‘Versoepel bezoekregeling verpleeghuizen’

De Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring roept de overheid op de bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen te versoepelen. Amstelring spreekt in Het Parool van schrijnende situaties. Amstelring onderzoekt nu samen met andere zorgaanbieders hoe de contacten tussen bewoners en familieleden op een veilige manier mogelijk kunnen worden gemaakt als de regels worden versoepeld.

Emotioneel hakt het erin voor mantelzorgers

Ze gaan altijd meerdere keren per week naar hun naasten in het verpleeghuis. Nu zitten deze mantelzorgers thuis en proberen ze moeizaam en soms onhandig contact te houden. NRC sprak met een aantal mantelzorgers van wie een naaste in het verpleeghuis woont. Praktisch gezien zijn sommigen minder tijd kwijt nu ze hun naasten niet kunnen bezoeken, hoewel veel van hen nog ‘gewoon’ boodschappen brengen of de was doen. Emotioneel hakt de crisis erin: ineens worden ze geconfronteerd met de angst dat hun geliefden snel kunnen overlijden, en dat ze hen misschien wel nooit meer zien.

‘Ouderen financieel extra kwetsbaar’

Ouderen zijn ook in financieel opzicht extra kwetsbaar als gevolg van de coronacrisis. Omdat zij minder goed mee kunnen komen in de digitale wereld, lopen zij relatief veel risico om slachtoffer te worden van oplichters die hen met babbeltrucs geld af willen troggelen. Daarvoor waarschuwen ABN AMRO en ouderenbond ANBO, aldus het AD en de Telegraaf.

Herstel corona vraagt fysieke kracht

‘Een infectie met het coronavirus kan lang duren, soms wel enkele weken. Je moet de fysieke kracht kunnen opbrengen om deze periode te doorstaan’ , is te lezen in de Volkskrant. Ouderen ontberen dit vaak. Naarmate je ouder wordt bestaat er bovendien een hogere kans op medische problemen, zoals hartproblemen en diabetes. Statistieken in Nederland laten zien dat ongeveer tweederde van de overleden coronapatiënten boven de 80 was. 90 procent had ook andere medische problemen.

Toename duo-euthanasieën

Partners die allebei ernstig ziek zijn, kunnen ervoor kiezen samen te overlijden. Meer paren dan voorheen regelen zo’n gezamenlijke euthanasie, zo blijkt volgens Trouw uit de jaarcijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Vorig jaar waren het 17 stellen, oftewel 34 patiënten. Dat is bijna een verdubbeling: in 2018 waren het 9 stellen (18 patiënten). Van voor 2018 zijn er geen cijfers, maar de toetsingscommissies zien al enkele jaren een toename. Een ‘duo-euthanasie’ blijft zeldzaam: het gaat om slechts een half procent van alle euthanasie-gevallen.

Waarom zoveel ruzie in ouderenpartijen?

Kennelijk is politieke samenwerking tussen ouderen een groot probleem, schrijft Max Pam in Het Parool: altijd ruzies, altijd royementen. “Er wordt weleens beweerd dat mildheid en wijsheid komen met de ouderdom, maar als je ziet hoe leden van ouderenpartijen met elkaar omgaan, dan lijkt het er meer op dat bij het ouder worden voornamelijk de koppigheid toeneemt.” Max Pam werd destijds ook gevraagd mee te doen met 50Plus, “maar ik zie niets in ‘one issue’-organisaties. Ondanks de naam is zelfs omroep Max mij niet sympathiek.”

Slimme inco en medicijndispenser

In een serie artikelen over technologische middelen, die serieuze tijdwinst opleveren, belicht Vilans het slimme incontinentiemateriaal en de medicijndispenser. ‘Met slimme inco kunnen zorgmedewerkers op een mobiele telefoon zien in welke mate het incontinentiemateriaal van een bewoner verzadigd is en vervangen moet worden’. De medicijndispenser zetten zorgorganisaties in bij cliënten die vergeten hun medicatie in te nemen en hieraan herinnerd moeten worden.

Groepswonen in het Westland

Westland loopt warm voor groepswonen voor ouderen, meldt Het hele Westland. Bijeenkomsten van het initiatief Centrum Groepswonen en de gemeente Westland voor het opzetten van woongroepen in vijf Westlandse dorpen hebben eerder dit jaar veel belangstellenden op de been gebracht. Het proces om tot ouderenwoongroepen te komen gaat daarom verder, maar door de coronacrisis gebeurt dat nu in een ander tempo.