Senioren Journaal van dinsdag 20 oktober

‘In verpleeghuis moet familie bijspringen’

In sommige verpleeghuizen kan volgens de Volkskrant de helft van de medewerkers niet naar het werk komen. Het maakt dat verpleeghuizen de herfst en winter met vrees tegemoet zien. Mireille de Wee, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Mijzo: ‘Een ziekenhuis kan zorg afschalen, een verpleeghuis niet.’ ‘Het is heel zorgelijk.’ In de eerste golf mochten  de familieleden en mantelzorgers de verpleeghuizen niet binnen, nu krijgen ze juist een grotere rol.

Wijkzorg schaalt af, drama achter voordeur

De wijkzorg moet vanwege de oplopende coronabesmettingen afschalen en versoberen. Daarvoor waarschuwen brancheorganisaties. Door schreeuwend personeelsgebrek en een grotere zorgvraag neemt de druk op medewerkers steeds verder toe. Het is volgens de Telegraaf zorg achter de voordeur. Ruim een half miljoen Nederlanders, vaak kwetsbare 65+’ers, zijn afhankelijk van de wijkzorg.

40 procent vindt leven zinloos bij dementie

Vier op de tien Nederlanders zouden het leven verder zinloos vinden als ze dementie krijgen. Van de mensen ouder dan 75 is dat zelfs 45 procent. Dat zegt Alzheimer Nederland, dat representatief onderzoek heeft laten doen onder meer dan 1100 Nederlanders van 45 jaar en ouder, zo meldt het AD. Het beeld dat Nederlanders van de ziekte hebben, is dus in ieder geval erg heftig, aldus Alzheimer Nederland. Ruim 53 procent is er dan ook bang voor. Maar intussen wordt de ziekte toch onderschat.

‘Ouderenzorgbeleid moet radicaal anders’

Stop kwetsbare ouderen niet langer in verpleeghuizen waar ze niet om hebben gevraagd. Tijd voor kleinschaligheid, schrijft Marc van Ooijen (bestuurder in de ouderenzorg) in NRC. Met woonvoorzieningen waarin wonen en zorgen gebeurt in samenwerking tussen alle generaties, in nauwe samenwerking met zorgprofessionals .

Dement en gevaar voor anderen

Mensen met dementie of een verstandelijke beperking die crisishulp nodig hebben, vallen in meerdere regio’s tussen wal en schip. Met ingang van de nieuwe zorgwet dit jaar komen zij niet meer in aanmerking voor de acute dwangopname van de ggz, maar een alternatief is er in de meeste regio’s nog niet. Dat blijkt uit een rondgang van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw langs een dozijn specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten.

Paar euro per maand korten?

De dekkingsgraad van de meeste grote pensioenfondsen is in het afgelopen kwartaal gestegen, meldt de NOS. Toch hangt miljoenen Nederlanders volgend jaar nog altijd een korting op hun pensioen boven het hoofd. Als er gekort moet worden zal dat niet ontzettend veel zijn, verwacht een deskundigen van ABN Amro in de Telegraaf: bij ABP en PFZW een paar euro per maand.

Bittere meevaller

De dekkingsgraden van de pensioenfondsen vallen eigenlijk nog wel mee, maar dat is een meevaller die nogal pijnlijk is, schrijft de Telegraaf: Enkele weken geleden werden de nieuwe sterftecijfers van Nederland berekend. Conclusie van die rekensom: we worden allemaal iets minder oud dan eerder geraamd. “Hoe hard het ook klinkt, de daling van de verwachte levensduur is een meevaller. En dan te bedenken dat de verhoogde sterfte door corona nog niet eens in deze sterftecijfers is meegenomen.”

Woontest voor senioren

Rabobank en Interpolis hebben samen met ouderen en mantelzorgers een test ontwikkeld waarmee duidelijk wordt in welke mate een woning nu en in de toekomst passend is, meldt website ZorgSaamWonen. De test heet de 50Plus-Woontest en is gericht op ouderen, die vaak in huizen wonen die qua voorzieningen niet helemaal bij hen past. De uitslag van de test geeft aan welke maatregelen iemand kan nemen om ergens te blijven wonen of dat verhuizen alsnog de beste optie is.

Simulatietraining Into D’mentia

‘Om de juiste zorg te verlenen, is het van enorm belang dat medewerkers goed inzicht hebben in de belevingswereld van haar bewoners’, zegt de bestuurder van Woonlandschap de Leyhoeve in Zorgvisie magazine. Daarom biedt de organisatie op beide locaties, in Groningen en Tilburg, een simulatietraining van Into D’mentia aan. Gezonde mensen kunnen hiermee ervaren hoe het is om te leven met dementie.

Woongroep improviseert in coronatijd

Samenwonen achter je eigen voordeur, meer zijn dan alleen buren, elkaar helpen en samen leuke dingen. Dat is volgens AD De Dordtenaar het idee achter woongroep Minidorp in de Stad in Dordrecht, waar de officiële opening vanwege corona opnieuw moest worden uitgesteld. “De vrijdagmiddagborrel kon deze zomer op gepaste afstand doorgaan en af toen gaan mensen bij elkaar op de koffie of schuiven ze bij elkaar aan tafel, ieder aan een kop. De chemie is absoluut voelbaar, maar we nemen geen risico, want de gemiddelde leeftijd is hier 65 tot 68 jaar.”

Fietsmaatjes.NL in meer regio’s

Fietsmaatjes.NL laat mensen met een beperking in bewegen, zien of cognitie fietsen met een maatje op een duofiets. ‘We willen onze aanpak verbeteren en goed beschrijven, zodat meer regio’s het omarmen.’ Om de landelijke implementatie een succes te laten zijn, werken ze samen met het Mulier Instituut, Movisie en de Hogeschool Leiden. ZonMw beschrijft hoe hoe de implementatie-impuls zorgt voor uitbreiding naar andere regio’s.

Doorstroomwoningen succes in West-Friesland

Het aanbieden van sociale huurwoningen aan huurders die in West-Friesland een andere huurwoning leeg achterlaten, is volgens het Noordhollands Dagblad een succes. Volgens de zeven sociale verhuurders die in januari dit jaar een pilot met ‘doorstroomwoningen’ zijn gestart, is het effect dat 10 procent meer huurwoningen vrijkomen, vooral voor jongeren, en dat ouderen meer doorstromen.

Zelfredzaamheid moet beter in het Rivierengebied

De zelfredzaamheid van ouderen moet beter in het Rivierengebied. Dat stellen zorgverzekeraar Menzis, zorgaanbieders en gemeenten in het gebied volgens Omroep Gelderland. Het moet de oplossing zijn om dreigende zorgtekorten in de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en verpleging tegen te gaan. Ouderen in het Rivierengebied hebben meer zorghulp nodig dan ouderen in andere Gelderse regio’s, aldus Menzis.

Digitale hulp bij de bibliotheek

Zeventigplussers kunnen zich digitaal nog niet goed genoeg redden. Terwijl dat juist nu erg belangrijk is voor deze doelgroep om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden. Fers, een samenwerking van Friese bibliotheken, wil daarom meer aandacht geven aan dit onderwerp meldt Omrop Fryslân. “In deze tijd van corona en quarantaine zorgt de tablet of telefoon er voor dat het gewone leven toch een beetje door kan gaan.”