Senioren Journaal van woensdag 20 november
Slimme leeftechnologie in Dalfsen
In Dalfsen gaat Saam Welzijn de komende jaren in nauwe samenwerking met de gemeente Dalfsen, Carinova, RIBW GO en De Kern het ondersteunend netwerk van 400 oudere inwoners uitbreiden met hulp van slimme leeftechnologie. Dat gebeurt met ondersteuning van medewerkers en vele vrijwilligers omdat zij de oudere inwoners vaak al van dichtbij kennen, aldus nieuwleusen.com.
‘Seniorenwoningen grootste probleem woningmarkt’
Een groot deel van de inwoners van de IJmond woont niet in een woning om oud in te worden. Uit een tussenstand van de lezersenquête naar de woonbehoefte in de IJmond door regionale dagbladen blijkt dat bij 32,4 procent van de 141 inzenders het geval. Veel inzenders omschrijven het gebrek aan ’betaalbare seniorenwoningen’ als het grootste probleem op de woningmarkt.
Liever deskundig dan liefdevol
Ziekenhuispersoneel staakt vandaag voor het eerst landelijk – en niet alleen voor het loon. De Volkskrant schrijft over (de toekomst van) het vak en het gebrek aan waardering. Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg, zegt: ‘Minister Hugo de Jonge spreekt steevast over de ‘liefdevolle zorg van onze verpleegkundigen’. Fijn hoor, maar ik heb liever een deskundig iemand. De nadruk op de empathie marginaliseert dat verpleegkunde een vak is.’
Dertien punten die het leven zinvol maken
Veel ouderen zijn zich niet bewust van wat hun leven zinvol maakt. Dat schrijft de Raad van Ouderen in een advies over zingeving en eenzaamheid dat gisteren is overhandigd aan minister De Jonge. In het advies somt de Raad dertien punten op die het leven zinvol maken voor ouderen. Zingeving is volgens de Raad nog grotendeels onontgonnen gebied in het bewustzijn van eerstelijnszorg, zorgverzekeraars, media en samenleving.
Positiever beeld derde levensfase
In januari 2020 brengt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een rapport uit over de derde levensfase. ANBO heeft input geleverd voor dit rapport. “Wij vinden dat er een veel positiever beeld moet ontstaan over ouderen en hun waarde voor onze samenleving.” Volgens ANBO hebben vitale ouderen veel te bieden, maar moet er dan wel voor worden gezorgd dat zij gefaciliteerd worden om optimaal te functioneren.
‘Zorg gaat ook om kwaliteit van leven’
De zorg van de toekomst moet anders zijn geregeld dan nu. De focus moet verlegd worden van ziekte en zorg naar kwaliteit van leven. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer. “De zorg moet veranderen, zodat voortaan de situatie en de waarden van mensen zelf het uitgangspunt zijn.”
Pensioenkortingen grotendeels van de baan
Pensioenfondsen die in problemen verkeren krijgen onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de huidige gestelde financiële eisen. Met deze maatregel wordt naar verwachting voorkomen dat een groot aantal pensioenfondsen volgend jaar kortingen moet doorvoeren. Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Coalitie van boze ouderen
Een grote groep ouderen maakt rond de pensioenen samen een vuist met slagkracht, die minister Wouter Koolmees van sociale zaken doet buigen. De druk komt grofweg in vier schalen van grootte, beschrijft Trouw: ouderenbonden als Anbo en KBO-PCOB, vakbonden als FNV en CNV, verenigingen en stichtingen die een vuist willen maken of zelfs de staat aanklagen en protestgroepen die online ontstaan, tot slot laten ook individuen van zich horen bijvoorbeeld via Twitter. ‘Alleen al het woord pensioen is reden tot vloeken en tieren.’
Naar een oudereneconomie
We gaan dus toe naar een oudereneconomie, constateert Ed Groot in zijn column in Het Financieele Dagblad naar aanleiding van de berekeningen van hert Centraal Planbureau. “Oprekken van het financieringstekort helpt weinig, het probleem is niet zozeer geld maar te weinig handjes.” Een troost is het perspectief op blijvende werkzekerheid. “En onze enige echte uitdaging is om nog efficiënter te worden dan we al zijn. Veel andere landen zouden dat luxeproblemen noemen.”
‘Jongeren van 55+, denk na over de toekomst’
Behalve de gemeenten moeten ook de ‘jongeren van 55+’ in IJsselstein en Lopik volgens seniorenorganisatie KBO nadenken over hun toekomstige woon- en zorgsituatie, meldt Zenderstreeknieuws. “Op die leeftijd ben je officieel senior. Dan kan er binnen 10 tot 15 jaar veel veranderen, waardoor zorg en geschikt wonen belangrijk worden.”