Senioren Journaal van donderdag 21 november

Nieuw verpleeghuisconcept in Enschede

In de Eschpoort in Enschede opent Liberein zestien appartementen voor ouderen die vanwege lichamelijke beperkingen intensieve zorg nodig hebben, aldus dagblad Tubantia. Ze liggen nu soms noodgedwongen lang in ziekenhuizen. “Het vroegere woonzorgcentrum geven we nu de functie van verpleeghuis, zonder te verbouwen.” Bewoners hebben een ruim appartement met aparte slaapkamer, badkamer en keukenblok.  Het initiatief wordt gezien als proeftuin voor een nieuw verpleeghuisconcept.

98 dagen in een ‘verkeerd’ bed

Op dinsdag 13 augustus wordt een alleenwonende 77-jarige vrouw uit een dorp in de Kempen opgenomen in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, schrijft het Eindhovens Dagblad. Haar medisch probleem is na tien dagen verholpen. Ze had dus ontslagen kunnen worden. Maar ze kan niet meer alleen wonen en een plaats in een verpleeghuis is voor haar niet te vinden. Na precies veertien weken ofwel 98 dagen, kon ze het MMC verlaten. Er kwam eindelijk een kamer vrij in een verpleeghuis in de Kempen.

Verpleeghuizen van de Toekomst

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met de grote belangstelling van verpleeghuizen voor de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’. Er zijn 30 aanmeldingen van verpleeghuizen ontvangen die allemaal een technologische innovatie willen implementeren of opschalen.

Thuis in de wijk: woonzorgopgave van morgen

Er is dringend behoefte aan oplossingen die ouderen ondersteunen bij goed en gezond ouder worden. Een deel van de oplossingen richt zich op nieuwe woonvormen tussen thuis en verpleeghuis in. Ook bestaande woningen en wijken moeten aangepast worden. Daarover gaat het congres ‘Thuis in de wijk’ op 29 januari in Amersfoort, een initiatief van de ministeries van VWS en BZK, VNG, Aedes en ActiZ.

Digitaal fit, leuker leven

SeniorWeb en Beeld en Geluid begonnen in januari maandelijkse voorlichtingen over mediawijsheid. Het programma werd onlangs vernieuwd en vorige week woensdag was de pilot van de nieuwe reeks. NRC bericht erover. “Het leven wordt een stuk leuker als je digitaal fit bent”, klinkt de stem van Astrid Joosten. “Van phishing hebben veel ouderen wel gehoord, maar deepfakes zijn echt een shock”, zegt SeniorWeb. Veel ouderen zijn huiverig voor het digitale. “Ze zijn bang iets fout te doen, op een verkeerde knop te klikken.”

Moet volgende generatie zelf kunstheup zetten?

“Als de politiek ook de eisen van de zorg niet kan weerstaan – en die hebben heel wat meer recht om te klagen dan het overgrote deel van de ouderen – kunnen de gepensioneerden hun Koolmees-douceurtje via de zorgpremie weer inleveren”, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. “Alleen moet in 2040 dan iedereen zelf een bij Kruidvat gekochte kunstheup zetten.”

‘Pensioenstelsel is moe’

Er was eens een Pensioenstelsel, schrijft Sheila Sitalsing in haar column in de Volkskrant. “Eens was ze mooi geweest, je zag er de sporen nog van in de glans van haar ogen en in de welving van haar nek. Tegenwoordig was Pensioenstelsel vooral moe. Van al dat gekijf om haar heen.”  Het slot van het verhaal: “En Pensioenstelsel leefde nog. Maar niet zo lang meer.”

‘Geef geboortegolvers niet van alles de schuld’

De babyboomers hebben in sommige opzichten gewoon geluk gehad, schrijft
Florr Rusman in haar column in NRC, net zoals ze straks pech hebben als ze niet in een verpleeghuis terecht kunnen omdat ze met te veel zijn en er te weinig mensen zijn om ze te verzorgen. “Op hun beurt hebben de millennials geluk dat ze in een tijd van overvloed zijn geboren, en pech dat ze meer zullen merken van problemen als klimaatverandering. Maar concepten als geluk en pech zijn niet zo bevredigend. Veel fijner is het om gewoon een groep de schuld te geven.”

‘Snel mijn haar verven!’

Door de vergrijzing zal de koopkracht straks niet meer groeien. Een AD-lezeres schrijft er sterk over te denken het haar maar weer te gaan verven. ‘Knalrood of zo. Ik wil er niet op aangesproken worden dat ik straks de schuld ben van de dalende koopkracht.”

De wind door je haar in een riksja

Slecht ter been zijnde ouderen kunnen vanaf januari 2020 gratis meerijden in een riksja voor tochtjes door Maastricht. Een eerste fietstaxi werd woensdag getest, is te lezen in De Limburger. De ouderen worden thuis of in een zorgcentrum opgehaald en kunnen zelf kiezen waar het tripje naartoe gaat. “Het is in principe gratis. We hebben zorgverleners gevraagd om bij te dragen.” De initiatiefnemers haken aan bij de landelijke organisatie Fietsen Alle Jaren, die opereert onder de paraplu van de Fietsersbond. Hun slogan luidt ‘Iedereen heeft recht op wind door zijn haar’.