Senioren Journaal van dinsdag 19 november

Expositie vernieuwende hofjesconcepten

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere Wijk-te-Kijk tentoonstelling, is te lezen in het Haarlems Weekblad: Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren. De expositie met vernieuwende hofjesconcepten werd geopend door Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland.

Slim kussen helpt bange dementerenden

Windesheimstudente Marjolein Oonk ontwikkelde het knuffelkussen Mosy, dat met warmte en beweging geruststelt. Het kussen kan ouderen met dementie helpen om angstige of moeilijke momenten door te komen, aldus dagblad De Stentor. Met deze innovatie won Oonk ‘Windesheims beste’, de prijs voor de beste afstudeerscriptie.

‘Keuzehulp niet realistisch’

Ouderen zouden door keuzehulp kunnen aangeven welk tehuis het beste bij hen past. “Dat klinkt fantastisch, maar de werkelijkheid is helaas anders”, reageert een lezer van de Telegraaf. Regelmatig belanden mensen zelfs in het ziekenhuis omdat er elders geen plek is. “Dit alles doordat de regering zo nodig verzorgingshuizen wilde sluiten zodat mensen met zorg thuis konden blijven wonen. Leuk voor mensen die zich nog redelijk kunnen redden, maar dat geldt voor velen niet.”

Door vergrijzing geen koopkrachtgroei meer

De koopkrachtgroei loopt in de jaren 2022-2025 terug naar nul, voorspelt het Centraal Planbureau in zijn middellangetermijnvoorspelling voor 2022-2025, aldus de NOS. De belangrijkste oorzaak van de terugvallende economische groei en de stagnerende koopkracht is de vergrijzing: de beroepsbevolking krimpt en de zorgkosten stijgen.

Planbureau rekent op pensioenkorting

Het Centraal Planbureau rekent erop dat de pensioenen de komende jaren gekort worden. Minister Koolmees presenteert vandaag een plan om kortingen voor een jaar uit te stellen. “Maar uitstel is geen afstel”, zegt CPB-directeur Laura van Geest in de Telegraaf. “Voor onze sommen maakt het niet heel veel uit.” Dus rekent het planbureau de komende jaren op pensioenkortingen: ongeveer 2,5 procent per jaar voor de periode 2021-2023.

‘Euthanasie moet mogelijk zijn’

Euthanasie moet in bepaalde gevallen mogelijk zijn, vindt 87 procent van de volwassenen in Nederland. Dit meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2018. 80 procent van de volwassen bevolking vindt dat euthanasie ook mogelijk moet zijn bij mensen met vergevorderde dementie als zij daarom hebben gevraagd toen ze nog bij vol bewustzijn waren.

Digitale beweeggids ouderen met dementie

Hoe help je ouderen met dementie om te blijven bewegen en daarmee kwaliteit van hun leven en zelfredzaamheid te behouden? De digitale beweeggids geeft handvatten, aldus Innovatiekring Dementie. Met kleine beweegmomentjes is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen.

‘Oude bomen moet je niet verplanten’

Ongeveer 40 ouderen in IJlst in Friesland krijgen in maart van hun woningbouwvereniging te horen dat hun appartementencomplex ‘Nij Ylostins’ gesloopt gaat worden. Omdat er in IJlst geen andere plek is voor 40 ouderen zullen ze het stadje, waar sommigen al hun hele leven wonen, moeten verlaten. ZEMBLA maakte een tweede uitzending over het verzet.

Met Teun terug naar oude werkplek

Teun Toebes uit Best richtte stichting ‘sTeun en toeverlaat’ op om mensen met dementie geluksmomentjes te bezorgen en is hij bij Omroep Brabant nu in de race voor de titel Brabander van het jaar. Hij gaat met mensen terug naar hun oude vertrouwde werkplek. ‘Zo probeer ik mensen met dementie zich weer trots te laten voelen.’

‘In 2023 voldoende openbare toiletten’

“KBO-PCOB heeft samen met andere organisaties in de Toiletalliantie een missie: voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland!” Op 21 november aanstaande wordt het Toiletsymposium georganiseerd, speciaal voor gemeenten, aldus KBO-PCOB.