Senioren Journaal van woensdag 20 mei
‘Gelukkig weer meer sociale contacten mogelijk’
“ANBO is blij met deze versoepelingen, maar wijst erop dat we voorzichtig moeten blijven”, aldus de ANBO na de mededelingen over de coronamaatregelen gisteravond door het kabinet. “Zo kan er vanaf 25 mei in meer verpleeghuizen bezoek worden ontvangen en kunnen mensen vanaf 1 juni weer naar de dagbesteding. En gelukkig mogen ook thuiswonende ouderen weer bezoek thuis ontvangen.” KBO-PCOB benadrukt het belang van de versoepeling bij de verpleeghuizen. “De behoefte aan contact, uiteraard onder de juiste veiligheidsvoorwaarden, is groot.”
Sociaal Goud werkt, maar subsidie is op
Juist nu de nood het hoogst is, stopt de subsidie en dreigen de activiteiten van Sociaal Goud in Leeuwarden te stoppen, schrijft de Leeuwarder Courant. Sociaal Goud kreeg vorig jaar een bedrag van ruim 60.000 euro van de gemeente om projecten op het gebied van eenzaamheid op te starten en onderzoek te doen. Eenmalig, en tot juli 2020. “Maar juist nu tijdens de coronacrisis zien we een enorme toeloop.”
Doorstart Hulpmiddelencentrum nabij
Het failliete zorgbedrijf Hulpmiddelencentrum maakte in twee jaar ruim 21 miljoen euro verlies. De curatoren verwachten volgens RTL Nieuws nog deze week een gedeeltelijke doorstart. Dit moet de dienstverlening aan de 50.000 kwetsbare klanten, die rolstoelen en scootmobiels van het bedrijf gebruiken, veiligstellen. De afgelopen jaren groeide het bedrijf uit top-drie speler in de branche, met 500 werknemers en een jaaromzet van zo’n 50 miljoen euro.
Werken aan gezonde leefstijl
“We zijn nog in de beginfase, maar we denken dat het immuunsysteem van de zwaarst getroffen coronapatiënten eigenlijk al was uitgeput voor de besmetting”, zegt medisch immunoloog Wim Dik in Nieuwsuur. “We zien dat vooral bij ouderen en mensen met leefstijlziekten.” Gisteren publiceerde het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde een notitie met daarin een bundeling van de recente wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen corona, leefstijlziekten, weerstand en stofwisseling.
‘Doe mee met je AOW, steun cultuur’
‘Doe met je AOW! Steun cultuur met je vakantiegeld.” Die oproep is te lezen in een paginagrote advertentie in de dagbladen van vandaag. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is “bijzonder blij met het burgerinitiatief van Corine Muller-Bauer en Hein Muller uit Bussum, gesteund door ruim 80 mede-AOW’ers. Zo steken we de cultuur collectief een hart onder de riem en houden we samen cultuur levend!”
Met bordspel nadenken over je toekomst
Studenten Toegepaste Gerontologie van hogeschool Windesheim zijn bezig om een bordspel te ontwikkelen dat ouderen helpt om na te denken over hun toekomst. Het spel heet: AgeUp: een reis door je leven. “In dit spel zijn er 4 thema’s waar wij aandacht aan besteden zoals woonomgeving, gezondheid of sociale contacten. Bij elk thema bewandel je een ‘route’ op het bord en krijg je tijdens het spel verschillende keuzes die betrekking hebben op dat thema.”
Beeldbellen met de huisarts
Door de COVID-19-pandemie is driekwart van de huisartsenpraktijken meer gebruik gaan maken van e-health-toepassingen. De allergrootste stijger is beeldbellen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Alzheimer vast te stellen via het oog
Bij onderzoek bij Amsterdam UMC werd bij mensen in het voorstadium van de ziekte van Alzheimer (nog geen klachten, maar wel de typische veranderingen in de hersenen) een hogere vaatdichtheid in het netvlies gemeten. Dit biedt mogelijk aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een gemakkelijke en goedkope methode om mensen in een voorstadium van alzheimer te herkennen., blijkt uit het proefschrift van Aleid van de Kreeke.
Beurs bepalend voor hoogte pensioenen
De rendementen op de beurs worden in hoge mate bepalend voor de hoogte van de pensioenen. Het directe verband tussen de hoogte van de uitkering en het eerder verdiende salaris verdwijnt. De kans op mee- en tegenvallers wordt groter, maar er worden schokdempers ingebouwd om dat effect in te tomen. Dat is volgens de Volkskrant de kern van het nieuwe pensioenstelsel waarover vakbeweging, werkgevers en kabinet het vrijwel eens zijn. De verwachting is dat invoering van het nieuwe ‘pensioencontract’ mogelijk zeven jaar zal duren
Radio Kras in Eindhoven
Een uur radio voor ouderen, die in coronatijd nogal eens geïsoleerd leven. Zondag 24 mei gaat Radio Kras van start in Eindhoven. Aan het radioprogramma, tussen 09.00 en 10.00 uur te beluisteren via Studio040, werken bewoners van Vitalis-woonzorgcentra mee, aldus het Eindhovens Dagblad. Het omvat portretten, levenswijsheden en muziek uit de jaren 50 tot en met 80.
Vader in de tuin
De documentaire ‘Vader in de tuin’ vertelt het verhaal van de (intussen overleden) 88-jarige Koos Korevaar, die wordt ondergebracht in een huisje in de achtertuin van zijn zoon en schoondochter. Toen Koos het steeds moeilijker kreeg in zijn flatje, besloten Marco en Anita dat het ‘hun beurt’ was om te zorgen; in achteloze harmonie, aldus de tv-recensie in NRC. Na een bezoek aan de firma ‘Huis in de tuin. Uw mantelzorgspecialist’ werd er niet veel later een prefab bungalow van royale afmetingen de tuin in getakeld.
Zorgwoningen in historische boerderij
In de historische boerderij Margaretha’s Hoeve (1880) aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep zijn zeventien appartementen opgeleverd, meldt het Haarlems Dagblad. Die zijn bestemd voor ouderen met geheugenproblemen. Stadsherstel Amsterdam kocht de boerderij eind 2017 en is afgelopen twee jaar bezig geweest de verlengde stolpboerderij te verbouwen. Zorgondernemers Resi en Rogier Vroegindeweij gaan in de ‘Herbergier’ een thuis bieden aan ouderen.
73ste verjaardag met ouders in verpleeghuis
Voor Frans van Kooi uit Nijmegen was het volgens Omroep Gelderland een bijzondere dag. Hij werd 73 jaar en kon dat vieren in het gezelschap van zijn hoogbejaarde ouders, in de ruimte die in verpleeghuis De Honinghoeve speciaal is ingericht voor bezoek. “Mijn zus is er ook bij, maar dan voor het raam. Want ik er is maar één persoon die naar binnen mag en dat ben ik.”
‘Oversterfte hoog, maar niet extreem’
Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan Nyenrode Business Universiteit en eigenaar van adviesbureau Financieel Denkwerk, verwacht volgens vaktijdschrift am niet dat de financiële sector fundamenteel verandert door corona. “Vanuit historisch perspectief is het geen ramp. Er overlijden vooral ouderen die anders ook zouden zijn overleden, alleen nu wat eerder. De oversterfte is hoog, maar is vergeleken met de griepepidemie van 2017-2018 niet extreem.”
Tijd voor een 60-min-samenleving?
Het coronavirus treft vooral ouderen, dus het wordt tijd dat jongeren weer gewoon naar buiten mogen. Dat vindt Roderik Hageman, ceo van het bedrijf The Talent Institute, zo zei hij in Dit is de Dag. Hij spreekt van “een creatieve oplossing die goed is voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie.”
‘Pensioengeld is van de premiebetalers’
“Ik lees dat het bij De Nederlandse Bank onduidelijk is van wie al die honderden miljarden pensioengeld nu eigenlijk zijn. Wel mijne heren, dat is toch echt heel simpel, van alle premiebetalende deelnemers tezamen”, schrijft een Telegraaf-lezer in de ‘brief van de dag’. De gepensioneerden ‘behoren hun verworven rechten te behouden. Dat is wel het minste waar zij recht op hebben na 10 jaar geen indexatie.’