Senioren Journaal van donderdag 20 juni

Versobering thuiszorg dreigt

Gemeenten bezuinigen de komende jaren, met grote gevolgen: Het nieuwe kabinet doet nog niks om kaalslag te voorkomen. Om te zorgen dat de rekening betaald kan worden, moet er ook gepraat worden over versobering van de thuiszorg. Seniorenorganisaties zien ook nu al steeds meer problemen bij Wmo-aanvragen.

Pensioenen, horen en communiceren

Uiterlijk 1 januari 2028 moet de pensioensector over naar een nieuw stelsel. De sector ligt op koers, maar er zijn nog knelpunten. Hoe gaat het bijvoorbeeld met het toepassen van het hoorrecht en hoe communiceer je met ouderen.

Urine-lekkage? Doe er zelf wat aan!

Meer operatiemogelijkheden bij incontinentie? ‘Ik zeg: doe er zelf wat aan! Ga oefeningen doen bij een speciale bekkentherapeut. Begin ermee zodra je enige ‘lekkage’ hebt, en je kunt veel ellende voorkomen.’

Mét en zónder zorgvraag naast elkaar

In Zeist gaat een oud verpleeghuis plat. Er voor in de plaats komt een park waar gezonde senioren én zorgbehoevende leeftijdgenoten naast elkaar kunnen wonen: een park dat een thuis is voor ouderen in Zeist.

Ouderen en wonen in Almere

In de laatste bijeenkomst van het Burgerberaad Almere 2050 is de top 5 aan adviezen gepresenteerd. Bovenaan staat behoud de groene identiteit van Almere, op een gedeelde vijfde plaats: Ouderen en wonen / Cultuur is het hart van de stad.

Vertrouwen in pensioenfondsen laag

Pensioenfondsen moeten er rekening mee houden dat het vertrouwen van burgers in de fondsen en het pensioensysteem relatief laag is. Het vertrouwen in de financiële gezondheid van pensioenfondsen is dit jaar iets gedaald.

Denken ouderen beter aan lange termijn?

‘Ouderen hebben het leefklimaat op aarde verpest met kortetermijnpleziertjes als vliegvakanties, cruises en weggooiplastic.’ Denken ouderen echt beter aan de lange termijn dan jongeren?

Geef werkenden meer recht op zorgtijd

Werkenden moeten meer recht krijgen op zorgtijd: tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat zegt de vakbond CNV. ‘Het ziekteverzuim neemt toe, de werkdruk is hoog en er staat een enorme vergrijzingsgolf voor de deur.’

Nieuw sociaal hart NDSM-werf

In Amsterdam-Noord  krijgt het nieuwe woongebouw BuurtHaven belangrijke sociale functies voor de buurt. Tot nu toe wonen er op de NDSM-werf vooral mensen tussen de 20 en 40 jaar. Daarom is er veel ruimte voor ouderen in het plan.

Hoe staat het met Bankinformatiepunten

De Bankinformatiepunten (BIP) zijn een plek waar inwoners in de bibliotheek terecht kunnen voor vragen en hulp bij digitale alledaagse bank- en betaalzaken. Een adviseur digitale geletterdheid vertelt over de stand van zaken.

Amsterdam UMC 22 mln aan schenkingen

Vorig jaar kwam er via de steunstichtingen van Amsterdam UMC zo’n 22 miljoen euro aan donaties, legaten en schenkingen voor wetenschappelijk onderzoek binnen. Zo maken ‘gewone burgers’ baanbrekend medisch onderzoek mogelijk, aldus dit UMC op de Dag van de Filantropie.