Senioren Journaal van maandag 20 juli
Nog weinig gemeenten met woonzorgvisie
Ongeveer de helft van de gemeenten beschikt over een analyse van de woonzorgopgaven, maar slechts een derde heeft een visie voor de komende jaren. Dat blijkt volgens brancheorganisatie Aedes van de woningcorporaties uit onderzoek van de Taskforce Wonen en Zorg onder bestuurders van alle gemeenten en woningcorporaties. De uitkomsten van de nulmeting staan op de website van de Taskforce in een landkaart weergegeven.
Nieuwe verbindingen corporaties en zorg
Martin van Rijn, tot voor kort minister voor Medische Zorg en eerder staatssecretaris ouderenzorg, is benoemd tot voorzitter van de brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes. In het AD wijst hij onder meer op “de vergrijzingsvraag die we hebben. Op veel plekken ontstaan er al nieuwe verbindingen tussen corporaties en zorgorganisaties. Er is ook behoefte aan een ander soort ouderenwoningen en jongerenwoningen ook trouwens. Ik zie projecten waarbij bewoners zelf de handen ineen slaan.”
Technologie op maat
Een groot deel van de ouderen zal de technologische ontwikkelingen in de zorg niet kunnen bijbenen. Dit zegt de Raad van Ouderen in een advies aan minister De Jonge van VWS. Toch ziet de Raad ook kansen, als technologie-inzet leidt tot kostenbesparing. Die kan dan geïnvesteerd worden in zorgmedewerkers en meer menselijk contact. De Raad pleit voor technologie op maat. Persoonlijke behoeften en ervaren kwaliteit van leven van de individuele oudere gebruiker moeten leidend zijn.
1.170 ouderen met zorg in Brabant overleden
Het coronavirus heeft tot nu toe aan 3,3 procent van de bewoners van Brabantse verpleeghuizen en ouderen in de provincie die thuiszorg krijgen, het leven gekost. In totaal gaat het om 1.170 mensen. Dat blijkt volgens BN De Stem uit cijfers van het het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg. In totaal raakte de afgelopen maanden 11,6 procent (4.057) van deze groep besmet met het virus. Ruim 70 procent herstelde na de besmetting.
‘Klaar met leven’ niet simpel
De ChristenUnie noemt het volgens Het Parool ‘buitengewoon pijnlijk’ dat D66-Kamerlid Pia Dijkstra vrijdag haar wetsvoorstel voor een waardig levenseinde heeft ingediend. Volgens de partij voelen ouderen zich in de coronatijd ‘extra kwetsbaar’ en leidt het voorstel tot ‘meer angst’. In de Volkskrant schrijft columnist Aleid Truijens dat ‘klaar met leven’ geen simpel gegeven is.
Noodknop die overal werkt
Dertig inwoners van de gemeente Het Hogeland testen een noodknop die het overal zou moeten doen. Het apparaatje is ontwikkeld door het bedrijf Montr en maakt gebruik van 5G-techniek. ‘Het voordeel is dat de knop ook buitenshuis gebruikt kan worden. Wij willen heel graag de leefbaarheid verbeteren. Door deze noodknop kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen’, legt de Economic Board Groningen uit bij RTV Noord.
Steeds meer vragen ouderenzorg en corona
In de aanloop naar de evaluatie van de coronacrisis leven er volgens Nieuwsuur bij politieke partijen steeds meer vragen over hoe de situatie in met name verpleeghuizen en de thuiszorg is aangepakt. “Het gebrek aan bescherming van zorgverleners is de schandvlek van de corona-aanpak van deze regering”, zegt bijvoorbeeld SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen.
‘Enkel vrijwillige mantelzorg is een illusie’
Er kwamen vooral afkeurende reacties op experimenten met betaling voor mantelzorgers. Maar de hulpbehoevenden zijn er blij mee en durven meer te vragen, terwijl mantelzorgers met het geld zo nodig extra, professionele hulp kunnen inhuren, stelt Floris Vervat, directeur van thuishulporganisatie Senior Service, in de Volkskrant: Het taboe op een betaalde aanvulling op de mantelzorg moet voor eens en voor altijd de wereld uit.
Verpleeghuis verloor helft van bewoners
Begin mei kreeg verpleegtehuis De Vlaswiek in Liempde te maken met een superbesmetting: zestien doden in drie weken tijd. Dagblad Trouw beschrijft hoe het verpleeghuis de helft van zijn patiënten verloor: Het is confronterend rustig tussen de kleurrijk behangen gangmuren. De eerste nieuwe bewoner is alweer ingetrokken, maar het zal nog lang duren voordat alle kamers weer bewoond zijn. Een deel van het personeel zit nog ziek thuis, anderen krijgen hulp van een psycholoog om de periode te verwerken.
Hoe kon Elly drie jaar dood in huis liggen?
Hoe is het mogelijk dat een vrouw drie jaar lang dood in haar huis ligt en niet wordt gemist, en hoe kan een buurman al die tijd de indruk wekken dat ze nog leeft? De Rotterdamse buurt Het Lage Land wordt eind april opgeschud door dit verhaal over de 72-jarige Elly en haar buurman en goede vriend Jan. Verslaggevers van Rijnmond concluderen in een reconstructie: Jan was vriendelijk en zorgzaam, maar hij pleegde ook fraude. Jarenlang streek hij de AOW-uitkering op van Elly, terwijl de vrouw dus dood in haar eigen huis lag.
Aan de buitenrand van de draaikolk
“Ik ben bijna 81. Dan staat je leven uit zichzelf al redelijk in de lockdownstand”, zegt Hanneke Groenteman in Het Parool. Haar gemoedstoestand is prima, “maar ik vond de fase waarin ik nog iets noodzakelijker was in de samenleving wel leuker”. Overvalt haar het gevoel nutteloos te zijn? “Dat is geen gevoel, op mijn leeftijd bén je gewoon redelijk overbodig. Als het leven een draaikolk is, zitten mijn leeftijdsgenoten en ik gewoon aan de buitenrand. En binnenin is het nu eenmaal leuker.”
Ouderen als verborgen kracht
Ouderen hebben veel meer betekenis voor de samenleving dan iedereen denkt. Dat schrijft oud-PCOB-voorzitter Gerard J. Hazekamp in het Nederlands Dagblad in een artikel over tachtig- en negentigjarigen, die er collectief alles toe doen. “Ze zijn vergelijkbaar met de verborgen werkingen van de werkers achter de coulissen tijdens een toneelvoorstelling. Als zij uitvallen, gaat de voorstelling niet door.”
Verpleeghuizen zoeken nieuwe bewoners
Brabantse verpleeghuizen benaderen actief nieuwe bewoners met als doel de leegstand in de tehuizen terug te dringen, zegt brancheorganisatie Actiz. Veel ouderen die op de wachtlijst staan, werden afgeschrikt door de strenge bezoekregels en de angst voor een corona-besmetting, schrijft het Eindhovens Dagblad. Actiz ziet de leegstand de laatste maanden afnemen.
‘Ik zei dat niet, het klonk alleen zo’
De bejaarde meneer S., in wiens brein het soms mistig is, had een aanvaring gehad met ‘die jongens uit de buurt’, beschrijft Sander Donkers in zijn column op de voorpagina van de Volkskrant. ‘Vuile hond’, meneer S. besefte dat hij ooit inderdaad een man was geweest die zulke woorden niet gebruikte. Schuldgevoel daalde in, hard, onaangenaam. ‘Ik zei dat niet, het klonk alleen zo.’ In zijn hoofd vinkte hij zijn opties af – rond, bont, kont, grond – totdat hem een licht opging. ‘Grote mond, dát zei ik.’