Senioren Journaal van vrijdag 17 juli

Hoe maak je je huis levensloopbestendig?

“Hoe kunnen we particuliere eigenaren in de leeftijdscategorie tussen 40 tot en met 70 jaar stimuleren om hun woning levensloopbestendig te maken?” In Horst aan de Maas (80 procent particulier bezit) vormden twee mkb-ondernemingen, Zuyd Hogeschool en de gemeente een consortium voor een verkenning rond deze vraag. Platform31 bericht hierover.

Voorst vraagt hulp minister

Het college van burgemeester en wethouders in Voorst stuurt volgens Omroep Gelderland een brief naar minister Hugo de Jonge over de dreigende en ongewenste verhuizing van een groep dementerende ouderen. In de brief vraagt het college minister De Jonge om in te grijpen, omdat een belangrijke voorziening voor ouderen binnenkort dreigt te verdwijnen. “Dit schaadt de zorgverlening in het dorp Voorst permanent.”

Celstraf vrouw uit ‘bloedprikbende’

Een 21-jarige vrouw uit Ede veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het beroven van kwetsbare ouderen. Zij maakte volgens de rechtbank deel uit van de bloedprikbende, die verspreid over het land slachtoffers maakte, aldus het AD. Bijna alle slachtoffers van de babbeltrucbende, die in wisselende samenstelling toesloeg, waren tachtigplussers.

Woonservicegebieden Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn wil woonservicegebieden realiseren waar oudere inwoners zelfstandig kunnen wonen. De woonservice in deze gebieden maakt dat zorg, welzijn en ondersteuning dichtbij zijn. Ook wordt verwacht dat de ouderen gezelschap aan elkaar hebben, aldus Alphen.nl. In de wijk waar een pilot wordt gehouden zou de gemeenteraad ook graag een Knarrenhof zien.

Geen landelijk bezoekverbod meer

Bij een opleving van het coronavirus is een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen, zoals dat van maart tot en met mei gold, niet meer de bedoeling. Dat schrijft minister De Jonge volgens de NOS aan de Tweede Kamer. Eerder adviseerde een groep wetenschappers het kabinet al zo’n verbod niet te herhalen, omdat het tot veel schrijnende situaties leidde. Verpleeghuizen krijgen de ruimte om hun eigen bezoekregeling te bepalen.

‘Ik ga terug, hoe zwaar het ook was’

Woensdagavond was er een herdenkingsbijeenkomst op locatie Oranjehoeck van Laurens, een klein verpleeghuis waar bijna de helft van de bewoners aan Covid overleed. Het personeel is moe, maar de saamhorigheid is groot, vertelt de directeur in NRC. “We hebben onze mensen gevraagd: wil je terug naar de cohort bij een tweede golf? Bijna allemaal zeggen ze: ik ga terug, hoe zwaar het ook was. Als die tweede golf komt, gaan we het gewoon weer doen.”

Mooie ervaringen kopen

Verschenen is een Nederlandse vertaling van het vijfde boek van Edgar Keehnen over ouderenmarketing. In MarketingTribune zegt Keehnen, die doceert aan de Erasmus Universiteit: “Vergeet je niet te concentreren op het grootste marktsegment van de 60-plussers. Vanuit de klant denkend moet je komen tot innovatieve  één-op-één waarde proposities die zijn gebaseerd op het creëren van een zogenaamde well-being experience. Want vooral oudere consumenten kopen geen producten, maar willen goede ervaringen.”

Veel eenzaamheid door coronamaatregelen

De meeste kwetsbare ouderen voelen zich zeer eenzaam door het gebrek aan contact als gevolg van de coronamaatregelen. Zij willen iets betekenen voor een ander en meedoen in de maatschappij. Sommige ouderen zijn digitaal handiger geworden, maar deze communicatiemiddelen kunnen fysiek en persoonlijk contact niet vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van het Ben Sajet Centrum naar de impact van de coronamaatregelen op kwetsbare ouderen.

‘Culturele aanbod toegankelijk houden’

Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Noordoostpolder vindt het belangrijk dat het culturele aanbod toegankelijk blijft voor ouderen. Dat staat volgens Omroep Flevoland in de Cultuuragenda. Daarin wordt het cultuurbeleid voor de komende jaren beschreven.

Wat willen ouderen online?

Ouderen worden steeds digitaal vaardiger en gebruiken steeds vaker een telefoon, tablet of laptop. Het Zorg Innovatie Forum bracht het gebruik en de wensen van digitale middelen en toepassingen door ouderen (65+) in kaart. De enquête (ingevuld door 165 ouderen) is gehouden in de noordelijke provincies ten tijde van corona. De enquête is in april door 165 ouderen ingevuld. Coaches op afstand en één centrale helpdesk worden door de ouderen zelf geopperd als goede opties.