Senioren Journaal van vrijdag 2 oktober

Groot onderzoeksproject ‘Senioren doen mee’

Iedereen wil zo gezond en gelukkig mogelijk ouder worden. Maar hoe doe je dat?^Meer kennis is hard nodig. Daarom gaat bij de Universiteit van Amsterdam op 5 oktober het onderzoeksproject ‘Senioren doen mee’ van start. Het Centre for Urban Mental Health van de UvA zoekt 10.000 senioren – of meer – die mee willen doen aan het online onderzoek.

Online Alzheimer Cafés

Vanwege de corona-maatregelen zijn de fysieke bijeenkomsten van de 250 Alzheimer Cafés voorlopig geannuleerd. Als alternatief zijn vrijwiligers van Alzheimer Nederland uit verschillende regio’s een online Alzheimer Café gestart.

Zij-instromers in de wijkzorg

Zorgorganisaties Amstelring, Cordaan, Evean, Omring, ViVa en De Zorgcirkel! hebben de handen ineen geslagen om met de HBO-V van de Hogeschool van Amsterdam een duale afstudeerrichting Wijkverpleegkundige Zorg te ontwikkelen. In 4 jaar worden zij-instromers klaargestoomd om als wijkverpleegkundige aan de slag te gaan. “Het gaat om gemotiveerde mensen, die bewust kiezen voor een overstap naar een baan in de wijkzorg.”

Specialisten ouderengeneeskunde

Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, meldt verheugd te zijn te kunnen laten weten dat Jacqueline de Groot per 1 oktober het nieuwe gezicht van de vereniging is. Jacqueline de Groot is sinds 1997 actief als specialist ouderengeneeskunde (toen nog verpleeghuisarts). Sinds 2017 werkt zij in de eerste lijn bij patiënten thuis en in kleinschalige woonvoorzieningen. “De Groot is daardoor goed in staat om zich te verplaatsen in zowel vraagstukken binnen als buiten het verpleeghuis.”

‘Eenzaamheid alleen verlicht door connectie’

Of eenzaamheid daadwerkelijk afneemt, is lastig te bepalen door het aantal bereikte alleenstaande ouderen te turven. Dat schrijft filosoof Marjan Slob van wie deze week het boek ‘De lege hemel: over eenzaamheid’ verschijnt, in de Volkskrant. “Het lijkt mij zelfs goed voorstelbaar dat sommige bejaarden die naar de koffiecorner worden gesleept, zich extra eenzaam voelen als zij merken dat zij de interesses missen van de mensen om hen heen. Eenzaamheid wordt alleen verlicht doordat een persoon weer connectie voelt met iets of iemand.”

Pijnpunten

Observatie tijdens een ziekenhuisopname, door een arts als praktijkperikel beschreven in Medisch Contact: Een verpleegster komt bij een deftige bejaarde dame. ‘Kunt u de pijn aangeven met een cijfer?’ ‘Nou, ik denk een 4.’ ‘Dan zal ik u een pijnstiller geven.’ ‘Ja maar ik wil geen pijnstiller.’ ’Dan moet u score 3 aangeven.’ ’Doe dat dan maar.’

50Plus twist over pensioen

De verkiezing van een nieuwe lijsttrekker is bij 50Plus opnieuw aanleiding voor onenigheid, schrijft Trouw. Dit keer gaat het over de kern van de partij: pensioenen. Als Liane den Haan lijsttrekker wordt van 50Plus, zal de houding tegenover het pensioenakkoord veranderen. Met haar valt te praten over voorwaarden voor een nieuw pensioenstelsel, zegt zij. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Corrie van Brenk, die zich ook kandidaat stelt om bij de verkiezingen de lijst aan te voeren, is daar mordicus tegen. Die wil ‘blijven knokken voor het behoud van het huidige pensioenstelsel’. Liane den Haan wil voorkomen dat 50Plus buitenspel staat. Zij is nu directeur van ouderenvereniging Anbo, een organisatie die het pensioenakkoord steunt.

Beetje allergisch voor het woord eenzaamheid

Tijdens deze Week tegen Eenzaamheid (van 1 tot en met 8 oktober) zijn er overal in het land initiatieven om mensen te helpen. In Assendelft merkt Agaath Vermast (75) de resultaten van een project dat ze twee jaar terug begon: een gespreksgroep voor ouderen. “Wijzelf spreken altijd van sociaal isolement”, zegt zij tegen NH Nieuws. “Men is hier een beetje allergisch voor het woord eenzaamheid.”

Digitaal contact niet voor iedereen makkelijk

“We organiseren allerhande activiteiten, zoals wandelen en fietsen maar ik heb toch flink veel mensen moeten afbellen omdat het niet door kon gaan”, zegt Theo Morskate (76) uit Hengelo, actief bij Seniorenraad en KBO, in Tubantia. “Er is weinig fysiek contact. Er zijn genoeg ouderen die zich storten op Teams of op Zoom, om digitaal in contact te blijven. Maar dan heeft er iemand geen geluid, een tweede geen beeld. En bij de derde lukt het helemaal niet.” Over die groep maakt hij zich zorgen. De samenleving steunt steeds meer op digitale capaciteiten. “Je sluit onwaarschijnlijk veel mensen uit, omdat sommige ouderen die vaardigheden niet hebben.”

Pensioenpolderaars vinden uitweg

De spelregels voor pensioenfondsen worden al volgend jaar versoepeld, meldt de Volkskrant.  Pensioenfondsen die er slecht voor staan, hoeven de pensioenen daardoor de komende jaren niet of nauwelijks te verlagen. Ook de premies hoeven niet explosief te stijgen. De nieuwe spelregels moeten ervoor zorgen dat er geen pech- of geluksgeneratie ontstaat doordat jong of oud bevoordeeld dan wel benadeeld wordt. Ingewijden bevestigen dat hierover vrijwel overeenstemming is ontstaan in het overleg van de ‘pensioenpolderaars’.

Waarom Nel (77) blijft doorwerken in de zorg

Al ruim zestig jaar werkt de 77-jarige Nel Bouterse in de zorg, en ze is voorlopig niet van plan te stoppen, vertel;t ze in de Volkskrant. Daar kunnen zelfs 18 dagen in het ziekenhuis door het coronavirus, dat de verpleegkundige opliep op haar werk, niets aan veranderen. Ze werkt nog altijd zo’n 36 à 40 uur per week. Als verpleegkundige in een verpleeghuis. Waarom bent is zij op haar65ste niet gewoon gestopt? ‘Omdat ik hoop dat als ik dit op een gegeven moment niet meer kan, iemand anders dit werk ook voor mij zou doen. Bejaarden met dementie zijn soms net grote kinderen, die moet je omgeven met liefde en aandacht. Er is zo veel gesneden in de zorg dat die aandacht soms wegvalt. Zo lang ik dat mag blijven geven, doe ik dat.