Senioren Journaal van dinsdag 2 augustus

Doe je mee met een cursus ZelfZorgen?

Deze uitnodiging komt van Kruisvereniging Noord-Brabant: “Met Samen Leren in de Wijk maken we de zorg anders!” “Wil je ook goed beslagen ten ijs komen als er zorg gevraagd wordt door je familie, buren, of vrienden? En ben jij diegene met een Zorghart? Dit is je kans! “ Een van de cursussen betreft het aantrekken van steunkousen

Jongeren op alle fronten de klos

De generatie na de babyboomers is de eerste generatie sinds zo ongeveer mensenheugenis die het minder gaat krijgen dan de generatie die hen voor ging, stelt een senior macrostrateeg bij RaboResearch (zelf babyboomer). “Wellicht is het tijd voor een nieuwe protestgeneratie!”

GGD verwacht 90% van 60+ voor herhaalprik

De GGD verwacht volgens NRC dat van de 4,3 miljoen 60-plussers zo’n 90 procent de nieuwe herhaalprik komt halen, aanzienlijk meer dan bij de eerste herhaalprik. “Wij denken dat ouderen gezien de huidige waarschuwingen voor een nieuwe golf in het najaar toch weer beducht zijn voor het virus.”

Inflatie niet bij te benen voor pensioenfondsen

De hoge inflatie van de laatste tijd is niet bij te benen voor pensioenfondsen. Het gaat ze, op mogelijk enkele fondsen na, voorlopig niet lukken de pensioenen sterk genoeg te verhogen om gepensioneerden volledig voor alle prijsstijgingen te compenseren. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Aon volgens het ANP. De  inflatie over heel dit jaar zou wel eens op 9 procent zou kunnen uitkomen.

Geclusterd wonen rond verpleeghuis

De Frankelandgroep werkt met geclusterd wonen rondom alle verpleeghuizen. ‘Dat haalt de inefficiëntie uit de thuiszorg.’ Maar voor realisatie van dat soort wooncomplexen rondom het verpleeghuis heb je ook de gemeenten nodig. ‘Onder andere daarvoor werken we nauw samen met andere zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraar DSW.’

Doorstromen, maar waarheen en hoe dan?

Ouderen moeten doorstromen, maar waarheen en hoe dan? “Gezien de voorgenomen verzwaring van het eigenwoningforfait zal een huurwoning voor hen de beste optie zijn”, schrijft Khing Go uit Arnhem in Het Parool. “Kunnen ze van de verkoopopbrengst meteen hun jarenlang ongeïndexeerde pensioenen een beetje opkrikken.”

Familie helpt mee, tenzij het niet anders kan

Terecht dat naasten wordt gevraagd of zij kunnen bijspringen nu zorgorganisaties steeds vaker de roosters niet meer rond krijgen, schrijft EW in een commentaar. “Een enkele instelling gaat zelfs nog een stapje verder door familie te laten doorgeven wanneer zij de komende weken níet beschikbaar zijn. Oftewel, de familie helpt mee, tenzij het echt niet anders kan.” Een prima benadering, aldus het weekblad.

Langdurig werken blijft des Nederlands

De pensioenleeftijd beweegt intussen langzamer naar de 67 dan eerder gedacht. Maar langdurig werken blijft des Nederlands, schrijft een FD-verslaggever .Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, moeten Nederlanders die nu vijftien zijn, het langste doorwerken in de hele EU: gemiddeld 42,5 jaar.

De (oudere) spookrijder

In een bericht over spookrijden werd in het Brabants Dagblad gesteld dat het wegennet ‘seniorenproof’ moet worden, mede omdat het aantal verwarde senioren toeneemt. Dat is symptoombestrijding, reageert een lezer. De oorzaak ligt volgens hem ergens anders. “Door veel roken, alcohol en suiker in het gehele leven van veel ouderen ontstaan cognitieve (hersenschade) problemen die zich in het huidige ingewikkelde verkeer openbaren.”

Veel oudere fietsers met gehoorproblemen

Een lezer van het Dagblad van het Noorden wil tegengas geven aan critici die vinden dat wielrenners eens een fatsoenlijke fietsbel aan moeten schaffen. “Probleem is ook dat er veel ouderen rondfietsen met gehoorproblemen. Dan kun je bellen wat je wilt en uit ervaring weet ik dat dan niets anders rest dan hard schreeuwen. Zelfs dan wordt er vaak geen ruimte gemaakt voor snellere fietsers.”

Overwaarde verzilveren, voor- en nadelen

Overwaarde verzilveren door gebrek aan goed alternatief, daarover laat vakcentrale FNV zich horen, met verwijzing naar onderzoek uit 2018 waaruit bleek dat veel leden ‘vast zitten’. De woning gedeeltelijk verzilveren, op basis van overwaarde van de woning met een extra lening bij de bank, daar zitten volgens de FNV voor- en nadelen aan. “Laat je heel goed neutraal, financieel en fiscaal voorlichten.”

Zwaaien en klappen naar de trekkers

Vijf trekkers, met de omgekeerde Nederlandse vlag of die van actiegroep Voll Gass, rijden de parkeerplaats op van Het Vandermolenhuis in Lochem. Het initiatief voor de actie komt vanuit het verzorgingstehuis zelf, aldus dagblad De Stentor. “Als onze bewoners de trekkers voorbij zien rijden, beginnen ze gelijk te zwaaien en te klappen.” “We zijn neutraal. We luisteren wat de bewoners zeggen, die willen dit graag.”