Senioren Journaal van maandag 19 juni

Dagelijkse duik in zee

Ze stappen zonder aarzeling de zee in bij Den Helder: zestigers, zeventigers en een enkele negentiger, leden van zeezwemvereniging Marsdiep. Ook bij 13 graden en  hoge golven. ‘Het fijnst is de euforie na afloop.’

70-plus niet standaard opereren

UMC Groningen opereert niet meer standaard alle 70-plussers aan darmkanker. Patiënten kunnen hier ook kiezen voor intensievere begeleiding in het ziekteproces in plaats van die operatie. “Een prima voorbeeld van passende zorg.”

Bustour Positief Ouder worden

Hoe zorg je ervoor dat ouderen rechtstreeks bereikt worden met bewustwording over positief ouder worden? Door er op uit te gaan en laagdrempelig contact te leggen, met een speciaal voor dit doel aangeklede touringcar.

Het is crisis in de ouderenzorg

De ouderenzorg loopt langzaam vast, zo bleek uit verschillende berichten afgelopen week. Of de zorg nu thuis of in het verpleeghuis wordt gegeven: het echte probleem is het personeelstekort.

Banken komen ouderen tegemoet

Nederlandse banken gaan nauw samenwerken om consumenten beter te helpen als die niet (meer) in staat zijn hun bankzaken te regelen. “Mensen hebben een luisterend oor nodig, dus we moeten meer zijn dan een it-desk.”

Meegaan in de vaart der volkeren

Ik heb zo’n nieuwe verbinding niet nodig, hadden de ouderen gezegd, ik heb genoeg aan de televisie. Maar uiteindelijk zou het toch nodig blijken om mee te gaan in de vaart der volkeren.

Moeder wil dood, regel dat!

Patiënten willen steeds meer regie over het einde van hun leven. Zorgverleners staan daardoor voor ingewikkelde keuzes. Hoe beslis je wanneer en op welke manier iemand sterft?

Behandel 55-plus niet anders

“Ga met 55-plussers op dezelfde manier om als met 25-minners. Kijk naar het individu en laat leeftijd buiten beschouwing.” Een Amsterdamse promovendus over haar onderzoek naar seniorisme.

Nieuwbouw op ideale plek

In de gemeente Zaanstad is een bouwplan ontwikkeld voor het Rosariumplein in Krommenie. Er komen 35 twee- en driekamerwoningen in het midden- en hogere segment, op een ideale plek voor ouderen.

Langer thuis? Niet voor iedereen haalbaar

Kwetsbare ouderen worden vergeten in de plannen van het kabinet voor de langdurige ouderenzorg, meent de Raad voor Ouderen. Gaat het kabinet luisteren of wordt dit weer een gevalletje afschuiven van verantwoordelijkheden?

Ouderentandarts geridderd

De burgemeester van Sittard-Geleen heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan tandarts-geriatrie Nicole Teeuwisse-Pieters. Zij is onder meer initiatiefnemer van Consult aan huis.

Buurtbudget eenzame ouderen

‘Vuist tegen eenzaamheid’ heet in Amsterdam het plan dat Kümbet instuurde voor het Buurtbudget Nieuw-West. Het idee sloeg aan en kreeg genoeg stemmen om uitgevoerd te worden.

Ongedocumenteerd. En op leeftijd

Een voormalig asieladvocaat portretteerde voor haar fotoboek ‘Ongedocumenteerd. En op leeftijd’ 23 ouderen die na vaak decennia in Nederland te verblijven nog steeds illegaal zijn.

Pensioenwet ingewikkeld en riskant

“In het hele proces van besluitvorming hebben deelnemers en pensioengerechtigden nooit centraal gestaan.” Aldus een artikel van Senioren Netwerk Nederland over de nieuwe pensioenwet.

Van SSPV naar CC Vovo

Het bestuur van Stichting Senioren Platform Veendam heeft besloten om te stoppen. CC Vovo (Culturele en Communicatieve Vereniging voor Ouderen in Veendam en Omstreken) neemt het stokje over.