Senioren Journaal van maandag 19 december

Ouderen na botsing aangemeld bij CBR

“Oudere mensen die worden aangehouden door de politie of marechaussee worden eerder aangemeld bij het CBR.” Dat zegt verkeersrechtspecialist Bert Kabel in de Leeuwarder Courant. “Bij een jongere die slingert met zijn auto zeggen ze: hij zat waarschijnlijk op zijn telefoon. Bij een oudere: dit is niet meer vertrouwd. Ouderen worden na een botsing standaard aangemeld bij het CBR, jongeren niet. Dit is ongelijkheid.” Vervolgens komen veel ouderen in een fuik terecht, aldus Kabel. “Zo’n 75 procent van de ouderen komt niet door de rijtest heen.”

Amsterdam tien Lang Leven Thuisflats

De Amsterdamse wethouder Zorg Shula Rijxman (D66) heeft een concreet plan voor zorgflats, zegt ze in Het Parool: de Lang Leven Thuisflats. “Het zijn bestaande flats die deels worden omgebouwd zodat ouderen heel veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen, met elkaar en met een vast zorgteam dat in de flat aanwezig is. Er zijn er al zeven in ontwikkeling, de ambitie is om er tien te realiseren.”

Senioren Netwerk Nederland bottom-up

KBO-Brabant, KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Noord-Holland en KBO-Overijssel bundelen hun krachten in Senioren Netwerk Nederland. “Dit nieuwe netwerk vertegenwoordigt ruim 210.000 leden en is daarmee een krachtige stem van senioren als het gaat om pensioen, koopkracht, wonen, zorg, welzijn, veiligheid en mobiliteit.” Senioren Netwerk Nederland gaat uit van een bottom-up organisatie zonder landelijk hoofdkantoor.

Senioren kondigen hardere taal aan

Voor de 17.000 leden van KBO-Gelderland betekent de afsplitsing van Unie KBO dat een deel van hun contributie niet meer naar het hoofdkantoor in Nieuwegein gaat, aldus dagblad De Gelderlander. Elk jaar ging die afdracht een beetje omhoog, zegt de voorzitter van KBO-Gelderland. Alle activiteiten blijven gewoon hetzelfde. Wel zal er in Den Haag en in regionale en lokale bestuurscentra hardere taal gesproken worden door de senioren.

Jongsenioren en keuzes voor de toekomst

Jongsenioren Zoetermeer hield een bijeenkomst ‘Plezier in veilig bewegen, zo blijf je overeind!’ en daar kwamen ongeveer veertig personen op af. Jongsenioren Zoetermeer heeft als doel om te zorgen voor een goed leven voor jonge senioren in Zoetermeer, aldus Zoetermeers Dagblad. ‘Hierbij willen wij jongsenioren in Zoetermeer bewust maken van een mogelijk kwetsbare toekomst, en welke keuzes hierin te maken zijn.’

AOW niet 10% maar 8,8% omhoog

Enige tijd geleden werd vanuit het kabinet aangekondigd dat de AOW-uitkering met 10% zou worden verhoogd. In plaats van 10% blijkt er een verhoging te zijn van 8,8%, rekent een lezer van de Telegraaf voor in de ‘brief van de dag’.

Iedereen kan levensjaren bijboeken

Volgens verouderingsdeskundige Andrea Maier kan iedereen – jong én oud – levensjaren ‘bijboeken’, zegt zij in Het Parool. “Als een zestiger alleen al zijn Westerse dieet van veel en vet eten overboord zet, en gezond gaat eten, kan hij gemiddeld acht jaar ouder worden. Bij een twintiger is de winst zelfs meer dan tien jaar. En ook een tachtiger kan nog drie levensjaren winnen. Daar is wetenschappelijk bewijs voor.” Een langer en gezonder leven bereik je volgens Maier door meer te bewegen en gezonder te eten.

150 jaar oud worden, dat zit er niet in

Gezond ouder worden, de zoöloog Steven N. Austad gelooft dat het kan als we maar genoeg olifantonderzoek doen. Hij heeft zelfs gewed dat er in het jaar 2000 al iemand geboren is die 150 gaat worden. Een optimist is Austad wel, schrijft emeritus hoogleraar Piet Borst in een NRC-column. “Ik ben sceptischer. Als een heupgewricht het opgeeft of een hartklep, kun je die vervangen, maar alles slijt. Huid of hersenen zie ik niet continu vernieuwd worden in deze eeuw. Ik denk dat mijn jongste kleinkind uit 1999 de 2149 niet gaat halen.”

Win-win-middag van KBO en MBO

KBO-Dinther biedt 21 december haar leden een gevarieerde middag met een uitgebreid cultureel en actief programma. Dit gebeurt met hulp van vijftien leerlingen van het Koning Willem I College uit Veghel, studierichting Zorg en Welzijn. Dit contact is ontstaan uit het Win-Win-project van KBO-Brabant.

Dialogen in de bibliotheek

“Het is ongelofelijk belangrijk dat de ouderen de weg naar ons terugvinden”,zegt de directeur van Openbare Bibliotheek Amsterdam bij AT5. De OBA merkt dat er vooral behoefte is aan dialogen bij de ouderen. “Soms over moeilijke onderwerpen, zoals uitvaarten. “Senioren vinden dat moeilijk om met hun familie te bespreken.” Afgelopen week was er een lezing over ‘Seksualiteit na je zestigste’.

Ouderensociëteit stopt ermee

In de gemeenteraad van Kampen heeft Kampen Sociaal aandacht gevraagd voor het probleem van de lage subsidies die de ouderensociëteiten in 2023 gaan krijgen. Een van de sociëteiten (140 leden) heeft intussen al besloten de deuren te sluiten.

Kleinschalig wonen kan niet uit

Kostbare zorgconcepten zoals kleinschalig wonen voor mensen met dementie zijn volgens Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) financieel niet meer houdbaar. Het kleinschalig wonen wordt daarom anders georganiseerd, zo meldt Skipr. Veel zorgaanbieders hebben volgens ZGAO al langere tijd moeite om dit soort concepten vol te houden en ZGAO ondervindt nu zelf dat het niet meer te doen is.

Ga maar vast extra sparen

Dat het aantal 80-plussers over twintig jaar bijna is verdubbeld, kan dat ook even doorgegeven worden aan de politici in Den Haag, is de vraag van een AD-lezer: Ruim de tijd om over te gaan op maatregelen en niet zoals nu ineens verontwaardigd zijn over de vergrijzing. Let wel, er komt een ‘supervergrijzingscrisis’ aan, dus wakker worden. Mijn advies aan alle aanstaande ouderen: ga maar vast (extra) sparen, indien mogelijk, want de staatskas is over twintig jaar niet zo gevuld als nu.

Laat met oliebollen ouderen rock ’n rollen

Om zijn 96-jarige oma en andere eenzame ouderen een hart onder de riem te steken, verkoopt Amsterdammer Mark Simoons (32) oliebollen. Laat met tien oliebollen een oudere rock ’n rollen, luidt het credo van Simoons’ actie. Met een rondtrekkende kraam verkoopt hij oliebollen naar een recept van zijn grootmoeder, aldus de Telegraaf. De opbrengst gaat naar Stichting de Tijdmachine, die met het geld in zorgcentra een ’Gouwe Ouwe’-evenement organiseert.

Vaker fouten bij aanvraag langdurige zorg

In een half jaar tijd heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg in zevenduizend gevallen niet goed onderbouwde besluiten genomen. Het CIZ nam deze besluiten op basis van ‘onvolledig of onjuist onderzoek’, blijkt volgens dagblad Trouw uit interne stukken. Het CIZ erkent in een reactie dat er meer fouten worden gemaakt dan vermoed. Trouw maakt een vergelijking met andere uitvoeringsorganisaties: Te weinig middelen, te veel prestatiedruk, te bureaucratisch en afstandelijk.