Senioren Journaal van maandag 18 november

‘De ouderen, dát is pas een groot thema’

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLiks) maakte heel wat los toen ze de discussie aanging over medisch overbehandelen van ouderen. Ze blijft het debat zoeken en waarschuwt in Trouw: “Er is veel meer zorg nodig voor kwetsbare ouderen die nu nog thuis wonen. Het is nu al crisis.” Het Kamerlid wil absoluut niet dat ouderen denken: ik doe er niet meer toe. “Ze zijn juist de beste zorg waard.” Het gaat volgens Ellemeet niet om de tegenstelling tussen wel of niet behandelen, maar om de beste behandeling.

Oudere wil wel verhuizen maar kan nergens heen

Bij een te krappe woningmarkt gaat het meestal over jonge starters die geen huis kunnen krijgen. Maar voor ouderen is het gebrek aan passende woningen nog veel schrijnender, aldus een achtergrondartikel van Het Financieele Dagblad. ‘Mensen blijven te lang in een ongeschikte woning en de gevolgen komen voor rekening van de zorg.’ Passende woonvormen helpen zorgvraag af te remmen. Toch gebeurt er nog te weinig, waarschuwen oudereninstanties. Sommige corporaties en vastgoedontwikkelaars werken er intussen wel aan.

Rechtbank: mantelzorg is niet vrijblijvend

Malafide mantelzorgers en een weinig doortastende professionele zorgverlening brachten volgens de rechtbank een 85-jarige (intussen overleden) man in een ontluisterende toestand, meldt de PZC. De twee mantelzorgers, een echtpaar, werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het onthouden van zorg aan de man en het aftroggelen van grote sommen geld. De rechtbank waarschuwt: “Mantelzorg is niet vrijblijvend en het is van belang de zorg in samenwerking met professionele hulp vorm te geven.” Mantelzorgers moeten professionele hulp inroepen als zij hun taak niet meer aan kunnen of er mee willen stoppen.

Huis voor dementerenden in Openluchtmuseum

Ouderenzorgorganisatie Pleyade wil in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een huis bouwen dat bij mensen met dementie herinneringen losmaakt aan het verleden. De attractie moet volgens De Gelderlander een plek worden die hun zintuigen zodanig prikkelt dat wat vergeten leek weer boven komt.

Keuzehulp bij verpleeghuis

Bij het kiezen van een verpleeghuis vinden ouderen en mantelzorgers vooral de sfeer, de locatie en de bereikbaarheid enorm belangrijk. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een groot onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, die met een digitale keuzehulp op zorgkaartnederland.nl zo veel mogelijk informatie over verpleeghuizen op een rij heeft gezet.

Koffieochtend hier, hobbyclub daar

Ouderen die ‘met indicatie’ extra ondersteuning nodig hebben, kosten Lingewaard 60 euro per dagdeel; exclusief eventueel vervoer. Volgens de wethouder kan dat een stuk goedkoper, meldt De Gelderlander, omdat activiteiten voor ouderen als paddenstoelen uit de grond schieten: koffieochtend hier, hobbyclub daar. “Dan kunnen we veel beter samenwerken met al die vrijwillige organisaties in de gemeente en hén daarvoor een vergoeding geven.”

Niet meer de beste medische hulpmiddelen

Patiënten krijgen door het beleid van de zorgverzekeraar niet meer de beste en de nieuwste medische hulpmiddelen, zeggen belangenorganisaties in Het Finanjcieele Dagblad. Het zijn vaak de minder mondige mensen die getroffen worden. ‘Voor patiënten met incontinentiemateriaal bestaat geen actiegroep. Gevolg: ze gaan het zelf kopen, maar dat is duur en ze krijgen niet altijd het beste middel.’

Het onteigende brein

Wie ben je nog als door bijvoorbeeld alzheimer je herinneringen verloren gaan en je persoonlijkheid verandert? Ben je nog dezelfde persoon? Word je iemand anders? Op deze vragen probeert de Ierse neuroloog Jules Montague antwoorden te vinden in haar boek ‘Het onteigende brein’. Vaak wordt aangenomen dat door geheugenverlies je identiteit volledig verloren gaat. Maar dat is niet altijd het geval, zegt Montague in Het Financieele Dagblad. ‘Identiteit is veel meer dan geheugen alleen. Iemands identiteit is nooit helemaal verdwenen en het blijft zich ontwikkelen.’

‘Niet te veel tobben over doodgaan’

De discussie over doodgaan staat veel te veel in het teken van euthanasie, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant. “Te veel nadruk op euthanasie en het allerlaatste stukje zit praten over wát zieke mensen aan het echte eind van hun leven waardevol vinden in de weg. Wil je je laatste maanden slijten met ‘je strijd tegen kanker’ zodat de oncoloog een nieuwe tovertruc kan uitproberen of wil je liever in je lot berusten, kijken naar je tuin, kletsen met vrienden, herinneringen ophalen, naar muziek luisteren, glaasje wijn drinken, knuffelen. Elke keuze is goed zolang die maar past in je levensverhaal.”

Visagiste voor overledenen

Gaat de lijkkist open bij het afscheid of blijft de kist dicht? Een geschonden gezicht kan reden zijn voor het laatste, maar visagie biedt uitkomst, aldus een video van De Gelderlander. Dankzij de Didamse Diana Bonn is er nu een opleiding voor visagisten. Zij is zelf een van de tien visagisten die recent de gloednieuwe eendaagse cursus Post Mortale Visagie volgden bij Docendo, het instituut voor de uitvaartbranche in Geldermalsen.

Groep 70-jplussers blust brand in Australië

De bosbranden in Australië blijven maar aanhouden. In Queensland, waar de noodtoestand is uitgeroepen, helpt een groep opvallende vrijwilligers mee: ouder dan 70. Ze worden Dad’s Army genoemd. Een foto van de brandweermannen op sociale media heeft al honderden positieve reacties gekregen, aldus de NOS.