Senioren Journaal van maandag 18 januari

Tijdslot per leeftijdsgroep?

Geef elke leeftijdsgroep eigen, vaste uren waarop ze naar buiten mag. Daarvoor pleit Wim Schellekens namens het Red Team in het Leidsch Dagblad. “Iedereen krijgt twee tijdsloten verdeeld over de dag, bijvoorbeeld jongeren ’s morgens tussen zeven en tien uur en ’s avonds tussen zes en negen. Ouderen tussen de middag en in de namiddag. Je geeft iedereen de gelegenheid een frisse neus te halen of boodschap te doen, maar niet allemaal tegelijk en onder de voorwaarde van afstand houden. Jongeren en kwetsbare ouderen ontmoeten elkaar niet meer buiten.” Zo’n systeem werkt al in Zuid-Afrika.

Meest broze ouderen wel of niet vaccineren

Moeten de meest broze ouderen kiezen voor een coronavaccinatie? Of zijn de risico’s groter dan de winst voor mensen die niet lang meer te leven hebben? Die vragen zijn volgens de NOS extra relevant, nu in Noorwegen 29 kwetsbare ouderen zijn overleden na een eerste prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin. In sommige gevallen is voor experts duidelijk dat een coronavaccinatie niet gewenst is. “In een hospice vraag je mensen niet of ze gevaccineerd willen worden.” Maar ergens ontstaat een grijs gebied.

Bij vaccinnatie nu voorrang ouderen

“Hoewel berichten in de media soms anders doen vermoeden, constateren seniorenorganisaties dat alles in het werk wordt gesteld om ouderen zo snel mogelijk te vaccineren.” Dankzij aanpassingen in de vaccinatiestrategie wordt vandaag begonnen met het vaccineren van verpleeghuisbewoners met het Pfizervaccin. “We zijn nog niet van het coronavirus af, maar dat moment komt nu gelukkig wel in zicht voor degenen die er het meest kwetsbaar voor bleken”, aldus FASv, KBO-Brabant, NOOM en Koepel Gepensioneerden. De Telegraaf geeft een kijkje achter de schermen bij BrabantZorg, waar deze week 1300 ouderen een prik krijgen. ‘Voor iedereen een vaccinatie-taartje.”

Wat is een góed leven?

Jongeren moeten naar festivals en cafés kunnen, zegt arts en filosoof Marli Huijer (65) in NRC. Laat hen elkaar maar besmetten, en uitzieken in quarantaine. Huijer betoogt sinds maart al hoe gevaarlijk en slecht lockdowns zijn. Als maatregel tegen corona zijn ze buiten proportie. “Wat heb je aan tien jaar erbij als je oud en eenzaam zit opgesloten in je huis? Het zou er ook om moeten gaan wat een goed leven is. Als we daar een idee van hebben, kun je kijken welke coronamaatregelen daarbij passen.”

‘Ook beschermen tegen ondervoeding’

Twintig procent van de zeventigplussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, schrijft De Gelderlander, nu komt corona het nóg erger maken. Oproep van diëtisten: ‘Laten we onze ouderen niet alleen beschermen tegen Covid-19, maar ook tegen het risico van ondervoeding’

‘Je schuift ouderdom altijd voor je uit’

Acteur Gijs Scholten van Aschat is steeds meer bezig met ouder worden, vertelt hij in NRC. “Ik ben 61, mijn grootste carrière ligt achter me. Je hoopt natuurlijk op een waardige manier oud te kunnen worden en je vak te blijven uitoefenen, maar de voorbeelden waarbij dat niet lukt zijn legio. Ouderdom komt altijd eerder dan je denkt. Ik weet nog dat ik het met mijn vader had over zaken als euthanasie of over de aftakeling van het ouder worden. Dan hadden we daar grote gesprekken over, maar hij betrok het nooit op zichzelf. Dat is heel herkenbaar: je schuift ouderdom altijd voor je uit.”

‘Eenzaamheidsvirus grijpt om zich heen’

De Limburgse zender L1 staat deze week onder het motto ‘Samen niet Alleen’ in het teken van eenzaamheid. In een overzicht van diverse onderzoeken wordt gemeld dat de grootste stijging van eenzaamheid is te zien bij 75-plussers. “Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er juist bij omvangrijke externe dreigingen, zoals het coronavirus, een grotere behoefte bestaat aan hechte emotionele contacten.”

Mensen met dementie opvangen bij je thuis

“Ik dacht, waarom kun je hulpbehoevende en dementerende ouderen niet gewoon thuis opvangen? De vraag werd een idee, het idee een reëel project, met hulp van het Huis van Welzijn.” Het Wilhelminahuis in Roermond startte in oktober 2019. “Drie keer per week ontvang ik van negen tot vier uur maximaal zeven ouderen”, vertelt de initiatiefneemster in De Limburger. We knutselen, kletsen, doen spelletjes, leuten koffie, tuinieren en koken samen. Er is veel één op één contact en ik hoor van alle kanten terug dat de mensen hier gelukkig zijn.”

Naar andere manier van bouwen

Rabobank schat dat het aantal huishoudens met ouderen de komende twintig jaar met een miljoen zal toenemen. Volgens een onderzoek van die bank wonen nu circa 820.000 ouderenhuishoudens in een woning die niet geschikt is, vanwege trappen of omdat de woning niet geschikt is voor een rollator, schrijft NRC. Daarnaast zijn er te weinig geschikte seniorenwoningen of zijn ze te duur, aldus ANBO. “Wij zeggen: kijk naar innovatie en zoek naar andere woonvormen. Bijvoorbeeld groepen ouderen die samenwonen. We moeten toe naar woningen die aanpasbaar zijn aan de levensloop. Dat vergt creativiteit en andere manieren van bouwen.”

‘Beperk stapeling van eigen bijdragen’

Verbeter het beleid tegen stapeling van eigen bijdragen in de zorg en maak eerdere maatregelen hiertoe duurzaam. Hiervoor pleiten KBO-PCOB, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) bij de Tweede Kamer. “Nu het einde van de tijdelijke bevriezing van het eigen risico in zicht komt, wordt het tijd de volledige afschaffing of een rigoureuze structurele verlaging hiervan in gang te zetten”, aldus KBO-PCOB directeur Marcel Sturkenboom.