Senioren Journaal van dinsdag 19 januari

Ook terminaal zieke heeft recht op vaccin

Bij zeer kwetsbare oudere patiënten met een ernstige aandoening moet goed gekeken worden of het zinvol is om het vaccin tegen Covid-19 te nemen. Maar als de kwetsbare het wil, is er geen reden om de prik te weigeren. Ook niet als er sprake is van iemand die terminaal ziek is. Dat stelt de voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in de Telegraaf na de meldingen van diverse overlijdens in Europa van ouderen na de vaccinatie.

Deventer Huisgenoten stopt

Deventer Huisgenoten is naar eigen zeggen met haar huiskamerformule een succesvol voorbeeld van een gemeenschap waar zowel vitale als minder vitale 50-plussers elkaar ontmoeten, inspireren, uitdagen, en ondersteunen. Door gebrek aan structurele financiële steun voor dit vernieuwende concept stopt de vereniging met haar lounge en kunnen niet vitale ouderen niet meer onbeperkt instromen, meldt Deventer RTV.

Corona als verplichte cursus ouder worden

Mentale Gezondheid en Ouderen was het thema van een webinar van Zorg Innovatie Forum en de Algemene Onderwijsbond. Een van de uitspraken daar was dat corona een verplichte cursus ouder worden is, waarin door het gebrek aan contact het leven verandert. Ook werd genoteerd: ‘‘Vitamines R (relaties) zijn van onschatbare waarde voor mentale gezondheid.’

In drie klikken kan de 80-plusser sporten

Drie Eindhovense beweegcoaches en de voorzitter van Wijkbelang Jagershoef, bundelen hun krachten en starten een digitaal beweegprogramma voor 80- en 90-plussers op de televisie, meldt het Eindhovens Dagblad: Met drie klikken op de afstandsbediening sporten via Youtube op de televisie. Spierversterkende-, en balansoefeningen speciaal voor 80- en 90 plussers met gebruik van materialen die iedereen in huis heeft zoals een flesje. De beweeglessen staan op www.samenburen.nl.

Wie krijgt nog goedkope huishoudelijke hulp?

Hoe lang blijft Hengelo nog betalen voor de huishoudelijke hulp aan mensen die zelf goed in de slappe was zitten? Die vraag zal komende maanden hoog op de politieke agenda staan, aldus dagblad Tubantia. In andere Twentse gemeenten namen de gemeenteraden al moties aan om de kosten van de huishoudelijke hulp, die de pan uit rijzen, te drukken. Ook Amsterdam richt zich volgens Het Parool tot Den Haag voor een regeling die de kosten beter dekt: Hulp in huis? Dit jaar niet, het budget is op.

Pensioenpremies stijgen meer dan ooit

Niet eerder stegen de kosten voor het pensioen zo hard als dit jaar. Dat concludeert het FD na onderzoek naar de premies van pensioenfondsen. Stijgingen van de pensioenpremie met 10 procent of meer zijn geen uitzondering. Bovendien krijgen werknemers bij veel fondsen voor hun hogere premie minder pensioen.

Super-de-luxe wonen

Een chef-kok die voor je kookt, iemand die de was doet en voor je poetst én 24 uur per dag de aanwezigheid van verzorgenden: dat is de Steun en Toeverlaat Residentie in Mijdrecht. Een woongroep met 36 woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Goedkoop is het allerminst, schrijft AD Groene Hart, maar 30 procent van de woningen is al verhuurd. Het goedkoopste eenpersoonsappartement kost in totaal 3000 euro per maand. Twee personen in het grootste appartement betalen 5500 euro.

Coronaloket en kletskamer

De telefoon van het coronaloket staat niet roodgloeiend in Boxtel. Maar geregeld komen er wel vragen van met name kwetsbare ouderen, aldus het Brabants Dagblad. “Die zijn wat wij noemen met name ‘maatjes-achtig’. Een roep om sociaal contact.” Een ander initiatief om de eenzaamheid te bestrijden is een ‘kletskamer’ voor een-op-een-gesprekken. “Ook hier zie je: de behoefte is er vooral aan een praatje en een kop koffie.”

‘Visie nodig op toekomst kerkgebouwen’

De gemeente Veldhoven moet nog dit jaar met een gemeentebrede visie op de toekomst van de kerken komen. Alleen dan komt het nog goed met de herbestemming van de Veldhovense kerken. Dat stellen volgens het Eindhovens Dagblad drie Veldhovense heemkundeverenigingen en de plaatselijke KBO-afdelingen in een oproep aan burgemeester en wethouders. De KBO in Zeelst is een petitie gestart.

Alzheimermedicijn eerst meer onderzoek

“Het is nog zeer de vraag of Aducanumab binnen afzienbare tijd op de markt komt. Volgens de experts die we spraken is een logisch scenario dat er eerst meer onderzoek plaats zal vinden”, meldt Alzheimer Nederland over de ontwikkeling van dit medicijn. Zo’n onderzoek zal jaren duren, waardoor het nog lange tijd onzeker zal zijn of dit medicijn beschikbaar komt voor iedere patiënt met de ziekte van Alzheimer. Maar als dit proces met succes wordt afgerond in Nederland, dan is het volgens Alzheimer Nederland echt een doorbraak.