Senioren Journaal van maandag 17 februari
Veel langer verblijf in verpleeghuis
In de media komt steeds terug dat ouderen gemiddeld negen maanden in een verpleeghuis blijven. In werkelijkheid ligt de gemiddelde verblijfsduur veel hoger, schrijven zorgadviseurs van Gupta Strategists in NRC: rond de tweeëneenhalf à drie jaar. “Veel partijen schetsen het beeld van een onhoudbare situatie van de zorg voor ouderen en roepen op tot stelselwijzigingen en/of meer geld. In dat plaatje past het goed dat een verpleeghuis alleen nog maar het eindstation voor de laatste maanden zou zijn. De werkelijkheid is echter genuanceerder.”
‘Voor zelfverwijt bij dementie geen reden’
Dementeren is een heel ander proces dan vergeetachtigheid. Puzzeltjes oplossen tegen dementie helpt echt niet. Geheugenprofessor Douwe Draaisma zegt: “Dat je er niks tegen kunt doen is een geruststellend idee.” Hij pleit in het AD voor acceptatie en bewustwording. “Voor zelfverwijt is geen reden.”
‘Geen leeftijdsgrens voor hypotheek’
“Er leeft een hardnekkig misverstand onder ouderen, zeg van zeventig tot tachtig jaar, dat je niets meer kunt doen met een huis”, zegt De Hypotheekshop in de Telegraaf. “Maar daar is geen sprake van. In de basis kijkt de geldverstrekker op precies dezelfde manier naar ouderen als naar jongeren. Als je ouder bent, kijkt de hypotheekadviseur niet naar je salaris maar naar je pensioeninkomen. Er is geen leeftijdsgrens voor een hypotheek.”
Zo wordt oud worden weer leuk
Onder deze kop beschrijft Zorgvisie een greep uit de inzendingen die zijn binnengekomen voor het project Leven Lang Leven: Met virtual reality een museum bezoeken, een studentenhuis voor ouderen en een YouTube-kanaal met beweegtips. Kennisland, denktank voor maatschappelijke vooruitgang, gaat hiermee op zoek naar nieuwe, innovatieve ideeën om oud worden prettiger te maken en de verpleegzorg anders te organiseren.
HilverZorg staakt buurtactiviteiten
HilverZorg heeft de buurtgerichte activiteiten in Hilversumse verpleeg- en verzorgingshuizen stopgezet, aldus de Gooi- en Eemlander. “We hebben de verschillende locaties goed tegen het licht gehouden en hebben moeten concluderen dat ondanks een kleine subsidie van de gemeente en/of zorgverzekering, wij steeds geld moesten toeleggen op de activiteiten van deze vestigingen.”
Platform betaalbare woningen
Voor grote groepen ouderen zijn passende woningen nodig, maar ze zijn er simpelweg niet. Ouderen die willen verhuizen zitten volgens EenVandaag met de handen in het haar en niemand voelt zich verantwoordelijk. In de Beemster heeft het echtpaar Jansen (allebei richting 80) een seniorenplatform opgericht om duidelijk te maken hoe groot de behoefte aan betaalbare woningen voor ouderen daar is.
Huiskamergesprek voltooid leven
Over het heikele onderwerp ‘voltooid leven’ spraken de regeringspartijen af dat er een maatschappelijk debat over wordt georganiseerd Dit gebeurt met huiskamergesprekken. De regering kiest voor zo’n intieme setting omdat het hier om een intiem onderwerp gaat, schrijft Trouw. “Het kabinet wil vooral weten wat voor verschillende inzichten mensen hebben.” In zo’n tien huiskamers praten kleine groepjes burgers anderhalf uur met elkaar. Daarna is er op een grotere locatie een buurtgesprek waar meer mensen welkom zijn.
Samen beslissen bij dementie
Samen beslissen met mensen met dementie en hun naasten, hoe doe je dat? Dementiezorg voor Elkaar ontwikkelde een aantal inspiratieflitsen, die professionals helpen bij gezamenlijke besluitvorming.
Samenwerking in Twente
In het Huis van Twente hebben 14 gemeenten samen met zorgverzekeraar, ziekenhuizen, aanbieders ouderenzorg en huisartsengroepen een visie gemaakt voor de hele regio, is te lezen bij Zorgvisie. De bestuurders hebben herhaaldelijk bijeenkomsten gehad om ideeën uit te wisselen en vertrouwen op te bouwen. ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’, zegt ziekenhuisbestuurder Sophia de Rooij.
Inspiratie sociaal domein
Brancheorganisatie ActiZ organiseert op 6 maart een bijeenkomst over innovaties en ontwikkelingen in het sociaal domein. Voorbeelden zijn hierbij Oss (wijk Ruwaard), Heerlen (Standby) en Dongen (pilot domeinoverstijgend werken).
Nieuw Generatiehuis
Gerkesklooster-Stroobos is al enkele jaren een Generatiehuis gevestigd, dat fungeert als een ontmoetingsplek voor jong en oud. Dat draait op subsidies, maar nu is er behoefte aan nieuwe inkomsten. Dat kan met de bouw van woon-zorgappartementen, aldus het Friesch Dagblad. Volgens het plan gaat het oude gebouw plat en komen er twee gebouwen voor in de plaats: een voor appartementen en een voor gemeenschappelijke ruimten.