Senioren Journaal van maandag 18 februari

Langer Thuis Akkoord in Rotterdam

Rotterdam krijgt duizenden nieuwe woningen die geschikt zijn voor ouderen. Dat meldt AD Rotterdams Dagblad. Maandagmiddag zetten 40 partijen, van gemeente tot ouderenbond en van zorgorganisatie tot projectontwikkelaar en woningcorporatie, hun handtekening onder de belofte de komende vijf jaar tienduizend levensloopbestendige woningen te bouwen of bestaande woningen daarvoor geschikt te maken. Alle grote verhuurders doen deze belofte, maar ook bouwers als Blauwhoed en VolkerWessels.

Vergrijzing drukt de woningprijzen

De sterke toename van het aantal 75-plussers heeft volgens Binnenlands Bestuur steeds meer effect op de ontwikkeling van de woningprijzen. De verkoopprijs van woningen van 85-plussers ontwikkelt zich ver onder de gecorrigeerde aankoopprijs. Deze groep ouderen maakt dus in reële euro’s verlies bij verkoop. Ook ouderen vanaf 75 jaar verkopen hun woning goedkoper dan de algemene prijsontwikkeling voorspelt. Gemiddeld genomen verkopen alleen huishoudens jonger dan 65 jaar hun woning met winst.

Slimme speaker, Google luistert mee

Ouderen met een spraakassistent kunnen langer zelfstandig wonen en voelen zich minder eenzaam, zeggen zestigplussers die zo’n apparaat kregen voor onderzoek. Google luistert wel mee, maar alleen om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat vertelden medewerkers aan de ouderen die meededen aan het onderzoek tijdens een bijeenkomst over de slimme speaker, aldus Trouw. Een van de deelnemers: “Het hoort nou eenmaal bij de technologie. Zolang Google en andere websites mijn persoonlijke gegevens niet doorverkopen, wil ik dat best accepteren.”

‘Bescheiden toezegging’ wonen en zorg

Half januari bracht de commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ onder leiding van Wouter Bos haar rapport uit, een kleine week later kwam de Taskforce Wonen en Zorg met zijn programma. Over dat laatste debatteert de Kamer donderdag, schrijft Het Financieele Dagblad. Het kabinet maakt €3 mln vrij voor advies en procesbegeleiding om gemeenten te helpen. Bovendien kunnen bouwers van seniorenwoningen meeliften op de €2 mrd die al is vrijgemaakt om de woningmarkt aan te jagen. Gezien de dreigende tsunami die minister De Jonge herhaaldelijk schetst, lijkt dat volgensd het FD een nogal bescheiden toezegging.

’Beter om 12 uur douchen dan helemaal niet’

De verwachtingen die mensen in Leiden van thuiszorgorganisaties hebben moeten snel naar beneden worden bijgesteld, is te lezen in het Leidsch Dagblad. “We kunnen niet iedereen meer om acht uur ’s ochtends helpen met wassen en aankleden. Dat zal vaker midden op de dag zijn. Maar beter om 12 uur douchen dan helemaal niet.”

Buurt Mobiel zit zonder geld

De vrijwilligers van vervoersdienst Buurt Mobiel rijden straks mogelijk niet meer rond en dan zitten de vaak oudere klanten met de handen in het haar, aldus AD Utrechts Nieuwsblad. De vrijwilligersorganisatie kreeg vier jaar financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht en werd gestimuleerd uit te breiden, liefst naar de hele stad. “Maar nu zitten we al vanaf 1 januari zonder subsidie. De kas is bijna leeg en onze auto’s rijden niet op lucht.”

Stepping Stones zorg in Nijmeegse Orangerie

Eind 2020 moet de grootschalige verbouwing van het voormalig zorgcomplex Orangerie in Nijmegen klaar zijn. Er komen volgens De Gelderlander 68 appartementen beschikbaar voor ouderen met een zorgbehoefte. Het zorgcomplex is overgenomen door het Franse beursgenoteerde zorgbedrijf Korian (800 zorginstellingen). Namens de Korian-groep gaat een Nederlandse private dochterorganisatie, Stepping Stones, hier zorg bieden.

Problemen parkeer-app gehandicapten

De overstap van de gehandicaptenparkeerkaart naar de ‘app’ verloopt niet hard genoeg. Daardoor blijft de gemeente Alphen aan den Rijn volgens AD Groene Hart voorlopig genoodzaakt om met een handhaver achter de nieuwe scanauto aan te rijden. Digitaal minder vaardige ouderen blijven liever de kaart gebruiken in plaats van over te stappen naar een app. De kaart blijft geldig en beschikbaar.

Sombere voorspelling pensioen

Januari was een beroerde maand voor pensioenfondsen en de rest van het jaar wordt zo mogelijk nog slechter. Dalende rentes en strengere rekenregels zullen de financiële positie van de fondsen verder onder druk zetten. Dat zegt een pensioeneconoom van ABN Amro in de Telegraaf.

Zeeland bouwt de verkeerde huizen

Zeeland bouwt de komende jaren vooral koopwoningen met tuinen. Maar er is veel meer behoefte aan huisvesting voor ouderen en aan huurwoningen. Vraag en aanbod sluiten lang niet altijd op elkaar aan, blijkt volgens de PZC uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep, dat het onderzoek heeft uitgevoerd. Door de aanhoudende vergrijzing neemt de vraag naar appartementen en andere gelijkvloerse huizen sterk toe. De behoefte aan eengezinswoningen daalt juist.

Verzending Senioren Journaal

De komende drie dagen ontvangt u het Senioren Journaal niet op het vaste tijdstip aan het begin van de dag, maar iets later in de ochtend.