Senioren Journaal van maandag 16 december

Kwart senioren belaagd met babbeltrucs

Maar liefst een kwart van de senioren blijkt lastiggevallen door oplichters met babbeltrucs. Uit schaamte doen slachtoffers nauwelijks aangifte. Seniorenorganisatie KBO-PCOB pleit in het AD voor betere maatregelen. Van de senioren die geconfronteerd zijn met babbeltrucs, is ruim een vijfde daadwerkelijk opgelicht. In 7 procent van de oplichtingsgevallen was er sprake van – dreiging met – geweld, blijkt uit onderzoek door KBO-PCOB onder 1300 senioren van 55 jaar en ouder.

Mijn opa en de dief

Als de opa (98) van journalist Rhijja Jansen in het verzorgingshuis bestolen wordt van zijn geld, besluit ze op zoek te gaan naar de dader. Zaterdag deed zij verslag in de Volkskrant: Een dief in de nacht stal van mijn opa. Tot we hem op heterdaad betrapten. Diefstal in de zorg is een serieus probleem. Sommige bewoners laten zelfs waarschuwingen achter. “Mijn opa is niet de enige die dit overkomt. Officiële cijfers zijn niet bekend, maar diefstal in de zorg is een bekend fenomeen.”

‘Dit is de zorg anno nu’

In Gorssel probeerde een 91-jarige man met dementie ’s nachts in een woedeaanval zijn vrouw (90) met een gordijn te wurgen. Zij viel hierbij door een raam. De volgende dag kon de man door zijn huisarts nergens worden ondergebracht voor crisisopname, ondanks een zoektocht van meer dan twaalf uur. De man moest hierdoor thuis door familie worden bewaakt. De huisarts zegt in dagblad De Stentor: “Dit is de zorg anno nu. Je loopt steeds vaker tegen dichte deuren aan.”

Sterfbed zonder nachtzorg

Huisartsen vertellen in Het Parool hoe zij leuren met patiënten om ze in de thuiszorg, de ggz of een verpleeghuis te krijgen. In de eerstelijnsverblijven, waar ouderen tijdelijk kunnen opknappen, zijn te weinig bedden beschikbaar. In een verpleeghuis kom je niet zomaar. De wijkverpleging is overbelast en familie is er ook niet altijd. Dan zit je als huisarts met dat soort patiënten in je maag. Zelfs bij een sterfbed wordt er geen nachtzorg geboden.

Steeds langer wachten bij verpleeghuis

Ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB constateren dat ouderen steeds langer moeten wachten op een plek in het verpleeghuis. Beide organisaties zijn volgens NU.nl bang dat hierdoor vaker crisissituaties ontstaan. “Iemand kiest alleen voor het verpleeghuis als dit echt nodig is en pas dan komt iemand op een wachtlijst, als het thuis dus eigenlijk al niet meer gaat.” Een deel van de oplossing is goede thuiszorg. Ook pleiten beide ouderenbonden voor meer woonvormen voor ouderen tussen volledig zelfstandig wonen en het verpleeghuis in.

In het nauw door aflossingsvrije hypotheek

Tienduizenden ouderen lijken de komende jaren te gaan verdrinken in hun aflossingsvrije hypotheek. Zij hebben het spaargeld niet om die schuld af te lossen, en niet genoeg overwaarde op hun huis om kleiner te gaan wonen. De vrije huursector is ook te duur, en voor sociale huur hebben deze ouderen juist weer te veel vermogen. “Ze zitten dus klem.” Dit meldt Trouw uit een publicatie van pensioendenktank Netspar.

Seniorenburgemeester Utrecht

Corrie Huiding (67) is door de Adviescommissie voor het Ouderenbeleid Stad Utrecht gekozen als de eerste seniorenburgemeester van Utrecht. “Er worden veel mooie plannen gemaakt en mooie woorden gesproken over ouderen en hun positie in de stad”, zegt zij in AD Utrechts Nieuwsblad. “Maar veel daarvan blijft steken in goede voornemens. Dit zou ik tegen bestuurders en ambtenaren willen zeggen: kom eens achter je bureau vandaan en doe wérkelijk iets voor de ouderen.”

Oudste fietser (100) trapt elektrisch en gewoon

Kleine stukken op de gewone fiets, langere afstanden op de elektrische met lage instap. De 100-jarige Klaas Kikstra uit Franeker weet op de fiets nog overal te komen. De Leeuwarder Courant beschrijft hoe hij werd uitgeroepen tot oudste fietser van de gemeente Waadhoeke in het kader van het landelijk project Doortrappen van de Fietsersbond.

Kortere werkweek, meer tijd mantelzorg

De 30-urige werkweek moet voortaan de norm worden voor werkend Nederland.
“We gaan hiervoor pleiten aan de cao-tafels”, zegt de voorzitter van het CNV in de Telegraaf. Uit onderzoek van het CNV blijkt dat meer dan de helft van de mensen last heeft van een hoge werkdruk. “Verder komen ze in de knel als er sprake is van mantelzorg.” Het CNV verwacht dat de invoering van de 30-urige werkweek – met behoud van het huidige salaris – enkele miljarden oplevert.

Prijs voor meest vindingrijke olderpreneur

Bij de finale van Start-up Plus, een gratis leerprogramma dat Leyden Academy en Aegon hebben opgezet om vijftigplussers die een eigen bedrijf willen opzetten op weg te helpen is tot winnaar uitgeroepen de 82-jarige Han van Doorn met zijn idee, de ‘Are You Okay Today’-app. Deze app leert via een draadje in de meterkast het gedrag van de oudere en geeft bij afwijkend gedrag eerst een seintje aan de oudere en vervolgens aan de mantelzorger. Dit geeft zowel de bewoner als de mantelzorger een bepaalde rust.

Onderzoek leefstijl en ouder wordend brein

Hoe kun je nou met een gezondere leefstijl zorgen voor een gezonder brein terwijl je ouder wordt? En welke leefstijl is dan voor wie de beste manier om dat te bereiken? Onderzoekers in het MOCIA-project doen daar onderzoek naar en NWO heeft hen ruim 9 miljoen euro Crossover-subsidie toegekend, meldt het UMCG.

Kroelen met beesten is altijd lekker

Twee jaar geleden bracht Nokkie Zalm  haar ‘mobiele knuffelboerderij’ onder in stichting de Swiffers Hoeve en nu is ze zo’n drie dagen per week op stap met haar boerderijdieren, heeft ze 24 vrijwilligers en is er een wachtlijst voor aanvragen van verzorgingshuizen en instellingen. Een keer per maand bezoekt de Swiffers Hoeve verzorgingshuis ’t Huis aan de Poel in Amstelveen. Na het eerste bezoek waren activiteitenbegeleiders meteen overtuigd. “Bewoners worden vrijer. Je ziet dat ze ineens gaan praten of zich oprichten en een betere houding aannemen,” zeggen ze in Het Parool.

Waar komt het thuiszorggeld terecht?

De meerderheid van de Nederlandse gemeenten weet niet hoe geld voor thuiszorg in werkelijkheid wordt besteed. Zorgbedrijven hebben door een gebrek aan toezicht gemakkelijk misbruik kunnen maken van de decentralisatie, concluderen Pointer, Reporter Radio en Follow the Money.