Senioren Journaal van maandag 17 augustus
Zorgen over ouderen die zich opsluiten
GGD Fryslân en thuiszorgorganisaties maken zich zorgen over de zichzelf beperkende risicogroep, aldus de Leeuwarder Courant in een artikel over kwetsbare groepen en corona. Beeld vanuit de ouderenbonden is dat ouderen zichzelf redelijk kunnen redden, zich niet heel erg terugtrekken, zegt Zorgbelang Frylân. Desalniettemin is er een groep ouderen die zichzelf opsluit, op wie bijna niemand zicht heeft. “Daar worstelen wij ook mee.”
Even googelen op ‘hippe rollator’
Producten voor ouderen moesten vooral functioneel zijn, aldus een artikel in het FD, mooi telde niet. De huidige kapitaalkrachtige generatie babyboomers gaat nu zelf op zoek naar een mooie rollator of een opvallende wandelstok. En ontwerpers en investeerders luisteren eindelijk naar de gebruikers. Ouderen van de babyboomgeneratie nemen geen genoegen meer met traditionele hulpmiddelen. Net als eerder in hun leven kiezen ze voor esthetische, goed ontworpen spullen. Vooral nieuwe bedrijven springen op die markt in, vaak gesteund door investeerders.
Vrees voor ouderengetto’s
In het huidige coronabeleid ligt wat ouderen betreft de nadruk voornamelijk nog op afzonderen, isoleren of ‘distancing’ en dat terwijl juist sociale isolatie of vereenzaming immuunsysteem ondermijnend is, merkt René Diekstra op in een column in het Leidsch Dagblad waarin hij het gesprek beschrijft met een verontwaardigde vrouw van 82 jaar. “Ze heeft het woord niet gebruikt, maar naar haar luisterend kwam bij mij de gedachte op ‘waar jij in feite tegen ageert en terecht bang voor bent, is dat er in de toekomst getto’s voor de ouderen worden ingericht’.” Natuurlijk zullen politici en beleidsmakers dat nu nog ontkennen, schrijft Diekstra. “Maar dat is historisch geen garantie gebleken.”
Hoe ouder, hoe beter
Zijn ouderen ‘dor hout’? In het boek ‘Hoe ouder, hoe beter’ schrijft neurowetenschapper Daniel J. Levitin dat we de ouderen onder ons juist moeten omarmen, aldus een voorpublicatie in Het Parool. “Door te leren van de wetenschap van het brein kunnen we een transformatief begrip van het verouderingsproces, het menselijke relaas ervan, creëren en zodoende een rijkere wereld. Dat is een weg naar kwaliteit van leven. Het is de nieuwe waarheid over oud worden.”
Wie krijgt een ic-bed en wie moet sterven?
Moeten jongeren voorrang krijgen boven ouderen als de ic’s weer vollopen? En wie mag dit eigenlijk bepalen? Nu het aantal besmettingen met Covid-19 weer toeneemt, dringen dergelijke, heikele vragen zich op, schrijft de Telegraaf. Het draaiboek om te handelen, mochten de ic’s weer volstromen, ligt er, zegt ethicus Marcel Verweij. “Het is geaccordeerd en het is nu het beleid dat door artsen is omarmd. Maar dit protocol is niet in beton gegoten.” “Wij staan heus niet met de vlag te wapperen omdat wij als criterium onder meer leeftijd aandragen.”
Knarrenhof wint terrein
Daan van Delden (65), geboren Gorcumer, wil oud worden in zijn geboortestad. Bij voorkeur in een Knarrenhof, een hofje waar bewoners naar elkaar omkijken en elkaar helpen. De Gorcumse raad steunt hem daarin, aldus AD Rivierenland. Ook is er intussen een initiatief in de gemeente Molenlanden. “Het is mooi om te zien dat gemeenten het idee ook omarmen.”
De Week van Meer Gezonde Jaren
De informatie- en bewustwordingsweek in Groningen, die voorheen de Healthy Ageing week heette, heeft een nieuwe naam: De Week van Meer Gezonde Jaren. Dit jaar is deze week van 2 tot 11 oktober. “De naamswijziging past bij de nieuwe inzet van het programma: we willen de inwoners van Groningen en omstreken helpen bij een gezonde levensstijl, voor nu en straks.”
Integrale ouderenzorg te weinig regie
Uit recent RIVM-onderzoek naar netwerken voor integrale ouderenzorg blijkt dat er veel te weinig structuur en regie is om in iedere regio of wijk geoliede samenwerking rond kwetsbare ouderen tot stand te brengen. Adviseur Martien Bouwmans doet bij Zorgvisie twee voorstellen ter verbetering: 1. Structurele bekostiging voor multidisciplinair overleg in iedere (grote) huisartsenpraktijk; 2.Een projectbureau per regio, stad, provincie of zorgkantoorregio, dat de integrale ouderenzorg bewaakt.
Veel reacties op oproep Jan Hoek (94)
Jan Hoek (94) heeft volgens het AD heel wat losgemaakt met zijn ingezonden brief waarin hij jong Nederland oproept ‘een klein jaar’ wat minder te feesten om zo het coronavirus minder kans te geven. Aan de oproep van de krant om Jan Hoek een antwoord te schrijven, is gretig gehoor gegeven. “Natuurlijk krijgt zijn pleidooi instemmende reacties, maar soms klinkt daarin ook kritiek door op zijn verzoek.” “Er is weinig rekening gehouden met onze generatie”, schrijft de 18-jarige Stijn.
Vijftien procent koopkracht ingeleverd
Het beleid van de Europese Centrale Bank heeft de Europese economie ernstig geschaad en zal deze in de toekomst nog meer schaden, schrijft voormalig Robeco-topman Jaap van Duijn in zijn column in de Telegraaf. Nederlandse gepensioneerden hebben door het rentebeleid van de ECB de afgelopen tien jaar volgens Van Duijn ongeveer 15% aan koopkracht ingeleverd.
Donkere wolk pensioenkortingen weer terug
Vandaag laten grote pensioenfondsen zien hoe ze ervoor staan, aan de hand van hun dekkingsgraad. Piet Rietman, econoom die de pensioensector volgt namens ABN Amro, voorspelt in Trouw dat ook de nieuwe cijfers om en nabij de 85 procent zullen uitkomen. De mogelijke kortingen, in combinatie met de minder snelle stijging van de AOW-uitkering, kunnen volgens Rietman bij veel ouderen voor een dalende koopkracht zorgen volgend jaar. Vraag is of minister Koolmees dat laat gebeuren.