Senioren Journaal van vrijdag 14 augustus

KLM’ers naar ouderenzorg?

KLM en zorgkoepel Actiz hebben de handen ineen geslagen. De komende maanden zullen 270 cabinemedewerkers een introductiedag volgen om zo kennis te maken met de ouderenzorg. “Het is logisch dat we in deze tijd kijken naar bedrijven als KLM, maar ook naar de reisbranche en de horeca. Mensen die in die sectoren werken zijn gastvrijheid gewend. We zien heel veel mogelijkheden”, zegt Actiz-bestuurder José van Vliet in Nieuwsuur.

Anita Witzier loopt mee in ouderenzorg

In een nieuw seizoen van ‘Anita wordt opgenomen’ gaat presentatrice Anita Witzier meelopen in zes verschillende instellingen voor ouderenzorg. De presentatrice zegt over de opnames dat de gesprekken met de ouderen haar “hebben geraakt”. “Ze zijn zo openhartig. Ik blik met hen terug op hun leven, op hun diepte- en hoogtepunten en hoe het is om oud te worden en te zijn”, aldus Witzier volgens NU.nl. De eerste aflevering is op 6 september te zien op NPO1.

Verzorgingshuis 4.0 terug?

‘Het verzorgingshuis 4.0 moet terugkomen’, is de stelling in magazine Zorg+Welzijn. Ja, zegt Jenny Zwijnenburg, voormalig ouderenadviseur en nu onderzoeker bij Tranzo. “Omdat je als 70-plusser behoefte hebt aan meer veiligheid en ontmoeting.” Nee, zegt Henk Nies, directeur Vilans en bijzonder hoogleraar VU. “Het was een uit-de-tijd-concept.” Nies denkt “dat we bij de nieuwe woonvormen voor ouderen, die nu ook al ontstaan,  ervan uit moeten gaan dat er een variëteit is in aanbod.”

‘Sluiting verpleeghuizen grootste misser’

“We wilden het sterftecijfer zo laag mogelijk houden en voorkomen dat ouderen op de intensive care belandden”, zegt voormalig hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets in Den Haag Centraal. “De verpleeghuizen gingen dicht om de kwetsbare ouderen te beschermen. Dat is totale onzin, want die mensen gaan in Nederland helemaal niet naar de ic. Op die leeftijd herstel je daar niet meer van. We zijn gefopt.”

‘Speel generaties niet tegen elkaar uit’

“Het gevaar van deze aanpak is dat je generaties tegen elkaar uitspeelt”, is een van de opmerkingen uit het Theologisch Elftal van dagblad Trouw. “Je maakt een clichébeeld van de onbezonnen jongeren en wijze ouderen, terwijl ik mijn ouders er bij het begin van de crisis steeds aan moest herinneren dat ze afstand moeten houden. Die generatie is ook niet meteen zo verschrikkelijk verstandig. Ik hoor nu vooral over jongeren die corona verspreiden, en weinig over jongeren die eenzaam zijn of hun baan verliezen.”

Hoe denkt u over digitalisering in de zorg?

Samen met journalisten van ‘Spot on Stories’ onderzoekt KBO-Brabant de effecten van de corona-crisis op de digitalisering in de zorg. “Heeft u ervaring met beeldbellen in de zorg? Of heeft uw hulpverlener u gevraagd om mee te doen? Welke plus- en minpunten ziet u?” De gegevens verwerkt ‘Spot on Stories’ in journalistieke stukken en kan KBO-Brabant gebruiken bij contact met zorgverleners en beleidsmakers.

Kiezen tussen werknemer en gepensioneerde

Tussen 2022 en 2026 gaat de overgrote meerderheid van de werknemers en gepensioneerden over naar een nieuw pensioenstelsel. Tot die tijd gelden nog de regels van het huidige stelsel. Die zeggen dat de premies fors omhoog moeten volgend jaar. Maar minister Wouter Koolmees vindt van niet. Dat brengt pensioenfondsbestuurders volgens een Elsevier Weekblad in een onmogelijke positie. Zij moeten opeens kiezen tussen werknemer en gepensioneerde.

Inzamelingsactie voor aanschaf ventilatoren

Twee Groningers zamelen geld in voor de aanschaf van ventilatoren die in de noordelijke zorgcentra moeten zorgen voor verkoeling voor ouderen, meldt Dagblad van het Noorden. Tot nu toe zijn dertien gloednieuwe ventilatoren geplaatst in Groninger tehuizen. Streven is dat er rond de 200 ventilatoren kunnen worden aangeschaft.

Signalerende huisbezoeken

In Numansdorp en Klaaswaal worden dit najaar voor het eerst ‘signalerende huisbezoeken’ afgelegd. Vrijwilligers gaan namens de gemeente Hoeksche Waard op bezoek bij 75-plussers om te kijken wat zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen én sociaal actief te zijn. De uitkomsten van de gesprekken in de gemeente koppelen de vrijwilligers volgens AD Rotterdams Dagblad terug aan de ouderenadviseur. “En die pakt, als dat nodig is, eventuele alarmerende situaties op.”