Senioren Journaal van vrijdag 17 april

Cliënten thuiszorg in de kou

Bij een derde van de mensen die thuiszorg of ondersteuning ontvingen van een wijkverpleegkundige heeft de overkoepelende organisatie zonder overleg besloten in verband met corona minder of geen zorg te verlenen. Dat leidt tot soms zeer schrijnende situaties, zo blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. Volgens brancheorganisatie ActiZ is vooral de hulp bij het huishouden flink afgeschaald.

Machteloosheid sterfte verpleeghuizen

Grote ongerustheid leeft in de Tweede Kamer over de vele sterfgevallen door corona in de verpleeghuizen. Maar niemand heeft een snelle oplossing, constateert Trouw. Sinds begin april is het aantal verpleeghuisbewoners dat is bezweken aan het virus vervijfvoudigd, aldus de Volkskrant. ‘Ook wij in de verpleeghuizen hebben een afvlakkende curve nodig.’ De crisis in verpleeghuizen leidt volgens het AD tot veel angst onder bewoners, familieleden en personeel. Volgens EenVandaag is te lang niks gedaan met waarschuwingen. Ruwweg de helft van alle geregistreerde sterfte door corona in Italië, Spanje, België, Ierland, Frankrijk en Spanje vindt plaats in verpleeghuizen, blijkt uit een artikel in de Volkskrant.

‘Dump ons oudjes niet in zee’

“Wij mensen denken dat we recht hebben op alles, zelfs 100 worden. Maar het coronavirus moet ons aan het denken zetten”, stelt kinderboekenschrijver Els Pelgrom in de Volkskrant. “Het enige wat ik op dit moment in onze geschiedenis aan de anderen zou willen vragen is: wees barmhartig. Dump ons oudjes niet in zee, gooi ons ook niet in een ravijn. Laat ons maar vredig inslapen. Wel onder één voorwaarde: ga, wanneer corona voorbij is, niet terug naar het grenzeloze verspillen.”

Ook in verpleeghuis herstellen ouderen

In het verpleeghuis voelt elke dag als Russisch roulette, schrijft NRC (‘Inmiddels zit de helft van ons personeel ziek thuis’), maar een specialist ouderengeneeskunde heeft een voorzichtig positieve boodschap: sommige ouderen herstellen van Covid-19. “Het gaat nu alleen over de ouderen die overlijden, maar ook veel ouderen hebben lichte klachten en herstellen. Misschien wel 30 tot 50 procent. Het herstel is traag, maar ze genezen. Het is nog wel te vroeg om te zeggen of ze op het gezondheidsniveau van vóór het virus terugkeren.”

Is eenzaamheid dodelijk?

Een direct verband tussen eenzaamheid en sterfte is nog nooit aangetoond. Maar een sociaal isolement (zoals voor ouderen in quarantaine) kan via een omweg wel degelijk tot de dood leiden, zegt eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks tegen RTL Nieuws. Voorzitter Arend Arends van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie zegt: “Het staat vast dat eenzame ouderen sneller overlijden dan ouderen met een sociaal netwerk.”

‘Zelf beslissen over bezoek verpleeghuis’

Geef verpleeghuisbewoners zelf de keuze of ze bezoek willen ontvangen. Net zoals zij ook zelf de keuze maken tussen het wel of niet tekenen van een wilsverklaring tot niet-reanimeren, dat stelt Carin Gaemers (die destijds met Hugo Borst een manifest over de verpleeghuizen opstelde)  bij de NOS. Voor haar suggestie krijgt zij volgens de NOS nog niet de handen op elkaar.

Pensioen wordt gewoon uitbetaald

De coronacrisis heeft voorlopig geen effect op de pensioenuitkeringen. “Pensioenen worden gewoon uitbetaald”, zegt bestuurder Tuur Elzinga van de FNV. “Pensioenfondsen beleggen voor de lange termijn en niet voor dagkoersen.”

‘Laat de familie helpen in verpleeghuis’

De tragedie die zich voltrekt in de verpleeghuizen schreeuwt om een wijziging in aanpak, schrijft hoogleraar Actieve Ouderdom Tinie Kardol in de Telegraaf . Hij pleit voor een ’intelligente bezoekregeling’ voor familie, die net zo streng op gezondheid moet worden gescreend als het zorgend personeel. “Als zij veilig op bezoek komen en mantelzorgen, ontlasten ze bovendien de extra werkdruk die de zorgverleners nu ervaren.”

Online boodschappen probleem

Veel ouderen kunnen of durven niet naar de supermarkt vanwege het coronavirus. Dan is een boodschappenbezorgservice ideaal, maar die zijn vaak helemaal volgeboekt, meldt RTL Nieuws. En dat geeft een hoop stress. ANBO doet een beroep op supermarkten en bezorgservices: houd tijdslots vrij voor de meest kwetsbare mensen die niet naar de supermarkt kunnen of durven, zoals ouderen.

Online campagnefilm Ouderenfonds

Stichting Nationaal Ouderenfonds lanceert in samenwerking met videoproductiebureau FJ een online campagnefilm die Nederlanders moet stimuleren vaker met hun (groot)ouders te bellen, meldt Marketing Tribune. De fondsenwerver zakelijke markt bij Nationaal Ouderenfonds zegt: ‘Ouderen die eerst een actief leven hadden, zitten nu noodgedwongen thuis. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Dit maakt ons werk relevanter dan ooit.’

Gratis Libelle of Margriet

PostNL gaat met behulp van Sanoma, Greetz en seniorenorganisatie KBO-PCOB gratis tijdschriften bezorgen bij ruim 130.000 eenzame ouderen. Dat meldt INCT, platform voor uitgeefexperts. De ene helft krijgt een Libelle, de andere helft een Margriet. Het gaat om een actueel nummer dat in dezelfde week bij de abonnementhouders op de mat valt. Ook KBO-PCOB helpt mee door adressen van eenzame ouderen aan te leveren. Kaartenbedrijf Greetz heeft het begeleidende kaartje verzorgd.

‘Veel creatieve initiatieven’

Vele initiatieven zijn inmiddels opgezet om ouderen verlichting te bieden in deze tijden van corona, aldus Movisie. “De creativiteit is groot en kent geen grenzen.” Movisie geeft er een bloemlezing van: Red je boeketje; Stichting Thuisgekookt; landelijk collectief Krachtproef; ouderenuurtjes in supermarkten; boodschappen halen voor een oudere; oproepen tot kaartenactie.

Veel gebeld naar Ouderen Infolijn

De seniorenorganisaties KBO-PCOB en NOOM openden medio maart een Ouderen Infolijn voor vragen rond het coronavirus. Uit een overzicht van de ervaringen blijkt dat er veel en soms schrijnende verhalen zijn. Medewerkers van de infolijn helpen hen met praktisch advies, geven signalen door (bijvoorbeeld aan het ministerie of een verzekeraar), verwijzen door of maken een praatje.

(Oudere) fietsers kwetsbaar in verkeer

De helft van het aantal verkeersslachtoffers is zestig jaar of ouder. In 2019 overleden 324 zestig-plussers (van de 661) in het verkeer. Bijna vijftig procent daarvan zat op de fiets. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De Fietsersbond maakt zich zorgen, aldus de nieuwsbrief van het Verbond van Verzekeraars.

Online ‘Leren op latere leeftijd’

Leyden Academy organiseert op dinsdag 21 april van 10.00 tot 11.00 uur een gratis online college ‘Leren op latere leeftijd’. In dit college vertelt digital learning expert Marie-Louise Kok over haar vakgebied, over online leermogelijkheden en allerlei vormen van volwasseneneducatie.