Senioren Journaal van donderdag 16 april

Meer menselijkheid alstublieft

Onder deze kop op de voorpagina schrijft de Volkskrant dat het tot hartverscheurende taferelen leidt  dat zieke en stervende patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen bijna geen bezoek mogen ontvangen. Nu de druk op de ic’s terugloopt, is het hoog tijd de bezoekregels te versoepelen, vinden artsen en ethici. De krant schrijft over een man van 89 jaar, die in het verpleeghuis alleen stierf, zonder zijn vrouw en kinderen aan het bed. “Mijn stervende vader kon ik alleen bellen.”

Ruim 5.300 besmettingen verpleeghuizen

Van de Nederlandse verpleeghuisbewoners zijn er nu ruim 5.300 besmet met het nieuwe coronavirus. Dit blijkt volgens NRC uit de laatste update woensdagmiddag. De helft van de zieke ouderen is getest op het coronavirus, de rest heeft verschijnselen die sterk aan Covid-19 doen denken. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de corona-pandemie. Voor het eerst schuift ook Nienke van Nieuwenhuizen, voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde, aan bij de technische briefing vooraf.

Ziekenhuis ging voor verpleeghuis

De Tweede Kamer zal het kabinet vandaag vragen naar de vele overlijdensgevallen in verpleeghuizen. Waren die te voorkomen geweest? Trouw publiceert een reconstructie. In het Financieele Dagblad wordt in een column over lobby’s in de zorg geconcludeerd: De les is dat media-aandacht enorm helpt bij de aanpak van urgente problemen. En dat de ouderenzorg nog veel kan leren van de welbespraakte en assertieve ziekenhuiscollega’s.

‘Offensief om levens te redden’

Waarom staan we niet schreeuwend van verontwaardiging op de barricaden dat ouderen in zorginstellingen vogelvrij zijn, vraagt Paul Koopman (oud-journalist en bezorgde zoon) zich af in de Volkskrant. “Het is helaas te laat om het virus buiten onze zorgtehuizen te houden, maar niet te laat voor een offensief waarbij bureaucratische procedures ondergeschikt worden gemaakt aan het doel om levens te redden. Als dit allemaal achter de rug is, moeten we dringend bespreken wie verantwoordelijk is voor deze veenbrand onder onze meest kwetsbare landgenoten.”

‘Zo vallen verzorgenden allemaal om’

Er is te weinig aandacht voor het rouwproces van verzorgenden in verpleeghuizen, waarschuwen ouderenpsycholoog Sarah Blom en haar broer trauma-onderzoeker dr. David Blom bij RTL Nieuws. “Zij verliezen in een hoog tempo mensen met wie ze een band hebben opgebouwd en krijgen niet de kans om afscheid te nemen. Dat heeft grote gevolgen.” Het is “echt een ramp. Ook als deze crisis voorbij is, hebben we verzorgenden hard nodig, maar op deze manier vallen ze allemaal om.”

‘Zoek niet naar schuldigen, richt je op kwaliteit’

Laten we onder ogen zien dat in verpleeghuizen het leven op zijn eind loopt, schrijft Anne-Mei The (hoogleraar langdurige zorg en dementie) in NRC. In deze moderne tijd lijken we volgens haar het noodlot niet meer te kunnen accepteren, en dus zoeken we schuldigen. “Er moet meer aandacht komen voor de verpleeghuizen. En betrek dan ook alvast de volgende in aantocht zijnde stille ramp daarbij: de thuis wonende kwetsbare mensen. Maar blijf niet hangen in schuldvragen.” Laten we het gesprek voeren over wat goed is voor kwetsbare mensen, in verpleeghuizen en die thuis wonen, en voor hun kwaliteit van leven, aldus de oproep van The.

Hospice gaat dicht

Het hospice Parunashia in Sint-Michielsgestel heeft tijdelijk een opnamestop afgekondigd. Het bestuur vindt dat heel erg. Maar de risico’s voor de vrijwilligers om met héle kwetsbare bewoners te werken in coronatijd geeft de doorslag, aldus het Brabants Dagblad. “We willen onze vrijwilligers niet blootstellen aan mogelijke risico’s.” Intussen is er geen enkele bewoner meer.

‘Dood door eenzaamheid’

Sinds de lockdown van het verzorgingshuis wordt ze steeds somberder, schrijft een huisarts  in de Volkskrant over een hoogbejaarde dame. Sinds een paar dagen is ze zelfs gestopt met eten en gaat ze zienderogen achteruit. ‘Het lijkt wel alsof ze doodgaat van eenzaamheid’, fluistert de verzorgster. Eraan toevoegend: ‘Laat ze hier maar eens komen met die tv-camera’s, dan kunnen ze zien hoe hoog de prijs van dit sociaal isolement is.’

Oplossingen eenzaamheid verpleeghuis

Cliënten in verpleeghuizen mogen op dit moment geen bezoek ontvangen, waardoor veel cliënten eenzaam zijn. Brancheorganisatie ActiZ heeft op de eigen website “diverse oplossingen en overzichten verzameld die kunnen bijdragen om de eenzaamheid te verminderen’.

Waarom níet bij oude moeder op bezoek?

Wat als zijn moeder, die sinds drie jaar is opgenomen in een verzorgingshuis, kon kiezen tussen geen bezoek en bezoek-met-een-kansje-op-corona? Dan koos ze voor het laatste, schrijft een redacteur van Trouw. “Papa”, zegt mijn dochter, “het is toch niet erg dat oude mensen overlijden. Ze hebben toch al heel lang geleefd. En oma vindt het leven toch niet meer fijn? Dan kan je toch best naar haar toe.” Harde taal van een elfjarige die zich meteen na haar boude uitspraak weer richt op haar beeldscherm, aldus de schrijver van het artikel.

‘Hoho…dat gaat zomaar niet’

Brief in de Volkskrant: “Als voor corona sommige ouderen zeiden: ‘voor mij hoeft ’t niet meer, ik heb ’n mooi leven gehad’, was de reactie: ‘hoho… dat gaat zomaar niet.’ Zeggen ze nu: ‘Ik wil graag nog wat jaren mee’, krijgen ze van sommigen te horen: ‘hoho… dat gaat zomaar niet!’”

Toekomstenquête Namens Nederland

Woensdag is Namens Nederland van start gegaan; een grootschalige enquête onder inwoners van Nederland over de toekomst van Nederland. Namens Nederland geeft iedereen de mogelijkheid om mee te denken over wat er op dit moment en straks ná de crisis moet gebeuren in ons land. KBO-PCOB is mede-initiatiefnemer.

‘Ouderenpartij zou nu kunnen schitteren’

“Het coronavirus treft ouderen buitenproportioneel. Een ouderenpartij zou nu kunnen schitteren”, schrijft Sheila Sitalsing in haar column in de Volkskrant, “haar meerwaarde kunnen bewijzen, ‘het verschil kunnen maken’, zoals dat heet in pathetische managerstaal. Maar de ouderenpartij is aan het vergaderen over zichzelf.”

Joy biedt troost en ontspanning

De Star Sisters, een deur verder klinkt klassieke operamuziek. In verpleeghuis De Koekoek in Veenendaal testen ze Joy, schrijft het AD; een groot wit muziekapparaat waarmee dementerende ouderen eenvoudig naar hun eigen playlist luisteren. Het apparaat al was besteld vóór de coronacrisis en is nu extra welkom. “Muziek kan troost en ontspanning geven in een tijd waarin naasten gemist worden en ze meer kans hebben op vereenzaming.”