Senioren Journaal van woensdag 16 november

Ambitie vitale toekomst ouderen

Ruim twintig partijen in Hillegom, Lisse en Teylingen hebben een ambitieovereenkomst getekend om te zorgen dat ouderen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen met een goede kwaliteit van leven. Er zijn volgens Bollenstreek Omroep drie kernopgaven:  prettig wonen, een betrokken gemeenschap, passende zorg.

Succesfactoren Grijze Koppen Orkest

Het Grijze Koppen Orkest is opgenomen in de ‘databank effectieve sociale interventies’, meldt ZonMw. Zo’n orkest repeteert wekelijks, waarbij ouderen zingen en spelen op laagdrempelige instrumenten. Het doel van Grijze Koppen Orkest is het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Succesfactoren zijn onder andere de enthousiaste orkestleider, de eenvoudige instrumenten, de muzikale kwaliteit en de grootse eindconcerten.

Appartementen met gemeenschappelijke ruimte

Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland laat in Drachten 34 appartementen bouwen voor 55-plussers, met onder meer een gemeenschappelijke ruimte, meldt de Leeuwarder Courant. De appartementen zijn dicht bij winkels, het ziekenhuis en zorginstanties. Volgens de corporatie is er met name bij ouderen behoefte aan gemeenschappelijke ruimtes, die bijdragen aan de saamhorigheid tussen bewoners. De corporatie wil dat faciliteren.

AirPods als hip en goedkoop hoortoestel

AirPods zijn prima geschikt als goedkoop en bovendien modieus hoortoestel, ontdekte een team onderzoekers in Taiwan volgens dagblad Trouw. Apple kent de optie ‘live luisteren’. Die maakt het mogelijk om draadloze oortjes, AirPods, in combinatie met de iPhone te gebruiken voor geluidsversterking. Android toestellen hebben een vergelijkbare app.

Coalitie heeft blinde vlek voor onze ouderen

“Zo luid als de regering de werkgevers oproept om de salarissen te verhogen om de koopkracht te handhaven, zo oorverdovend stil is men met het aansporen van pensioenfondsen om te indexeren.” Dat schrijft stelt Tweede Kamerlid Liane den Haan (Fractie Den Haan) in het AD. “Met als gevolg dat gepensioneerden letterlijk en figuurlijk in de kou staan.” Veel vooruitzicht op verbetering hebben zij volgens Den Haan niet, “want de regering en de coalitiepartijen hebben een blinde vlek voor ouderen.”

Als je niet meer beter wordt

Het ministerie van VWS start een landelijke publiekscampagne over palliatieve zorg. Dat is hulp en zorg om het leven van mensen die niet meer beter worden en hun naasten zo goed mogelijk te houden. Doel van de campagne is dat patiënten en hun naasten actief nadenken over zorg in de laatste levensfase.

Vrijwilligersprijs voor Seniorenkabinet

Het Seniorenkabinet in Langeveen heeft de Overijsselse vrijwilligersprijs gewonnen. Het Seniorenkabinet is volgens dagblad Tubantia een combinatie van een open Eettafel en Huiskamer voor ouderen zonder zorgindicatie. Het is een gloednieuw bijgebouw, naast de woning van de  initiatiefnemer. Er is een team van twaalf vrijwilligers.

PMT indexeert pensioenen met 4,2%

Metaalfonds PMT indexeert per 1 januari 2023 de pensioenen van deelnemers en gepensioneerden met 4,2%, meldt de Telegraaf. In oktober kon PMT al indexeren met 1,29%. Voor het besluit over de verhoging per 1 januari 2023 is gekeken naar de periode 1 juli 2021 tot 1 juli 2022. De inflatie over die periode is 12,4%.

Uitvaartbranche drukker dan ooit

Uitvaartondernemers hebben het volgens het AD de laatste maanden stukken drukker dan anders, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan er al maanden meer mensen dood dan verwacht. In oktober bedroeg de zogeheten oversterfte 16 procent.  Er is een klankbordgroep aangesteld die onafhankelijk onderzoek naar de oversterfte gaat doen. Probleem is dat deze groep vanwege privacyregelgeving niet aan alle data kan komen.

Oud en zorg en aangeraakt willen worden

Ouderen die afhankelijk zijn van zorg hebben soms ondersteuning nodig bij het vormgeven van hun seksualiteit. Dit wordt niet vanzelfsprekend als onderdeel van zorg gezien. Om dit te veranderen hebben Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) en Vilans hun krachten gebundeld. ‘Ook als je oud bent en zorg nodig hebt, willen de meeste mensen aangeraakt worden.’

Geef seniorenwoningen prioriteit

Ruim driekwart van de Noord-Hollanders vindt dat er prioriteit gegeven moet worden aan het creëren van passende woonruimte voor senioren. Zo blijkt uit een representatieve steekproef die NH Nieuws samen met Kieskompas heeft laten uitvoeren. Veel ouderen zitten ‘vast’ in een te grote woning. “Ik wil wel weg, maar weet niet waarheen.”

Uitvoering CAK moet beter

Uitvoeringsorganisatie CAK is sinds 2019 bezig met het verbeteren van de interne organisatie. De Nederlandse Zorgautoriteit constateert dat op beperkte onderdelen vooruitgang is geboekt. De NZa signaleert “dat door de trage uitvoering van de processen, waar maatregelen zijn getroffen om onjuistheden in het verleden te corrigeren, cliënten benadeeld kunnen worden.”

D-ZEP-afdeling voor probleemgedrag

Een D-ZEP afdeling is een afdeling waar kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag tijdelijk kunnen verblijven. Pieter van Foreest heeft zo’n afdeling ingericht in De Bieslandhof. De cliënten wonen al in een locatie van Pieter van Foreest. Het gedrag van een cliënt heeft echter zodanig een negatieve invloed op het welbevinden van de persoon zelf en zijn/haar omgeving dat een interventie nodig is.

Experiment onzekere Kamer met pensioenwet

De wet die het nieuwe pensioenstelsel moet regelen is volgens dagblad Trouw zo complex, dat de Tweede Kamer een uniek experiment aangaat. De eerder zeer grote steun in de Kamer is de afgelopen weken steeds verder afgebrokkeld. Om de wet in veilig vaarwater te brengen, willen Kamerleden elk artikel afzonderlijk laten behandelen door duo’s bestaande uit een lid van de coalitie en de oppositie.

KBO Limburg breekt met landelijke KBO

KBO Limburg stapt per volgend jaar uit de landelijke Unie KBO, om samen te gaan werken met vier andere provinciale afdelingen. Hoe dat vorm krijgt is volgens dagblad de Limburger nog niet duidelijk. Het leeuwendeel van de 30.000 leden van ouderenbond KBO Limburg stemde in met de afsplitsing van de landelijke organisatie. Het besluit is voor KBO Sittard Stad reden uit KBO Limburg te stappen.