Senioren Journaal van dinsdag 16 maart

Chaos bij poststemmen

Bij het poststemmen gaat veel mis. In het Brabantse Bernheze is 8,5 procent van de stemmen al ongeldig verklaard. Ook blijkt dat tellers zich geen raad weten met de instructies vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat inmiddels laat weten in overleg te zijn met de Kiesraad over het probleem. Bij normale verkiezingen is 0,3 procent van de stemmen ongeldig. Het grote probleem: veel 70-plussers hebben hun stempas of stembiljet in de verkeerde envelop gedaan. Dit probleem speelt in meerdere gemeenten, zo meldt het AD. Gemeenten, ouderenbond ANBO en politieke partijen roepen volgens de NOS op tot het meetellen van de ‘foute’ briefstemmen.

‘Doe mee(r) regeling’ voor sociaal contact

Zelfstandig wonende ouderen die de AOW-leeftijd bereikt hebben en over een kleine beurs beschikken, kunnen in Culemborg aanspraak maken op de Doe Mee(r) regeling. “Zij ontvangen een bedrag voor bijvoorbeeld kosten die te maken hebben met telefonie, internet of televisie. Of voor een kopje koffie of maaltijd buiten de deur, als de coronamaatregelen dat weer toelaten. Activiteiten die gericht zijn op het onderhouden van sociaal contact”, aldus de wethouder in de Culemborgse Courant.

‘Help ouderen om kleiner te gaan wonen’

Ouderen moeten financieel geholpen worden om kleiner te gaan wonen, vinden bijna zeven op de tien kiezers. Dat blijkt uit het WoonKiesKompas, dat inmiddels meer dan 100.000 keer bezocht werd. Gemeenten en woningcorporaties zetten vaak meer instrumenten naast elkaar in. Lokale samenwerking, luisteren naar ouderen en maatwerk leveren, zijn de succesfactoren bij doorstroming.

Pensioenfondsen verbeteren positie

Vier grote pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad afgelopen maand weten te verbeteren. Hierdoor zijn kortingen voorlopig uit zicht. Onder meer ABP stond er eind februari een stuk beter voor dan een maand eerder. Ook metaalfondsen PME en PMT en pensioenfonds voor de zorgsector PFZW kregen meer geld in kas. De fondsen profiteerden vorige maand van stijgende beurskoersen en hogere marktrentes, aldus NU.nl.

Zestigplussers rijden tachtigplussers rond

De ANWB wil betaalbare mobiliteit voor iedereen. Vertrekkend hoofddirecteur Frits van Bruggen zegt in NRC: “De geluksfactor mobiliteit is heel belangrijk. Die onderschatten we vaak. Onderzoek zegt: als je een uur per dag mobiel bent, ben je het gelukkigst. Als je heel oud bent, je hebt weinig geld en er gaat geen bus meer, dan ben je niet meer mobiel, en minder gelukkig. Daarom zijn we bijvoorbeeld het project ‘Automaatje’ begonnen: zestigplussers rijden tachtigplussers rond. In tachtig gemeentes brengen vrijwilligers ouderen rond, nu ook naar vaccinatielocaties van de GGD.”

Participatiekoor met mantelzangers

Ouderen die meedoen aan culturele activiteiten zijn vaak razend enthousiast Leyden Academy on Vitality and Ageing en Amsterdam UMC onderzoeken samen met ouderen, kunstenaars, zorgmedewerkers en vrijwilligers sinds maart 2020 de impact van kunst in de zorg. In een webinar deelt hoogleraar Tineke Abma op 18 maart van 15.00-16.00 uur tussentijdse bevindingen, met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Zoals de participatiekoren waarin mensen met dementie en ‘mantelzangers’ samen zingen.

Geriatrie fysiotherapeuten

Geriatrie fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en andere mensen die achteruitgaan in het lichamelijk functioneren, bijvoorbeeld door verminderde conditie en kracht, een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, verminderd evenwicht, botontkalking of een val, aldus een artikel in de Barneveldse Krant. De geriatrie fysiotherapeuten adviseren en begeleiden ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers.

Schoonmakers die niets met zorg hebben

‘De laatste tijd zien we een opkomst van bedrijven die zelf geen zorg verlenen maar daar wel personeel voor uitlenen’, zegt de FNV in Zorgvisie. ‘Dit is met name een bedreiging in de thuiszorg. Thuiszorgmedewerkers komen vaak bij mensen thuis en zien heel veel. Zij hebben een signalerende rol en kunnen de juiste zorg inschakelen voordat het echt mis gaat. Wat er gebeurt, is dat op die functie geen echte zorgmedewerkers meer instromen, maar dat bedrijven schoonmakers inzetten die geen ervaring hebben met zorg en daar vaak ook geen affiniteit mee hebben.’

Steeds meer burn-out bij verpleeghuizen

Eén op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met Covid-19 zorgen, heeft last van burn-out klachten. Dit aantal is gedurende de coronapandemie flink toegenomen. Ook neemt het ziekteverzuim onder verpleeghuismedewerkers neemt toe. Dit blijkt uit een onderzoek van de unversitaire netwerken ouderenzorg bij de umc’s in Groningen en Leiden.

‘Ook als individu nadenken over oud worden’

Hoe staat het met het thema ouderenzorg tijdens de aankomende verkiezingen? Dat is de vraag die hoogleraar/bestuurder Robbert Huijsman probeerde te beantwoorden in zijn blogs voor het online platform Skipr. Terugkijkend zegt hij bij ActiZ: ‘Het is ook lastige materie om na te denken over de laatste levensfase van een mens. Maar daarom is het maatschappelijk debat zo belangrijk. Want naast dat de politiek daarop beleid moet maken, moeten wij zelf als individuen ook nadenken hoe we oud willen worden. Ik ben er persoonlijk na 30 jaar werken in de ouderenzorg ook nog steeds niet uit.’

Eeuwige jeugd!

Een vaccinatiearts in Amsterdam besluit om uitzonderlijk fitte 90-plussers te vragen naar hun ‘geheim’ om zo vitaal oud te worden en schreef daarover een coronaperikel voor Medisch Contact. “Alsof de vraag van tevoren is gesteld, zo snel worden we getrakteerd op mooie verklaringen en oneliners. Zou dit ervan getuigen dat deze populatie bewust een levensstijl volgt die de gezondheid ten goede komt? Wie weet. In ieder geval: een greep uit… … de geheimen van 90-plussers voor de eeuwige jeugd!”